Додик на седницу Председништва БиХ 12. децембра долази само ако буде истакнута застава РС

У СУПРОТНОМ ЋЕ ПРЕДЛОЖИТИ ДА ЗА СЕДНИЦУ БУДЕ КОРИШЋЕН ВИДЕО-ЛИНК

* Заменику помоћника државног секретара САД Метју ПАЛМЕРУ рекао да не очекује да он (Додик) уради било шта изван његове познате политике нити ишта против Србије на билатералном и на мултилатералном нивоу: „Рекао сам му да ћемо да пратимо политике које Србија води према НАТО и решења са Приштином. У овом тренутку не признајемо Косово

* „Повући ћу значајан број амбасадора и веома брзо именовати нове. Зато ћу сутра у Бањалуци разговарати са председником Републике Српске Жељком Цвијановић, јер према Уставу Српске председник Републике предлаже и бира амбасадоре, а члан Председништва то треба да прогласи. Желим да се понашам у складу са Уставом Републике Српске

_____________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је за наредну среду, 12. децембар, заказао седницу Председништва, која, како је навео, може бити одржана у згради у Сарајеву уколико буде постигнут договор о истицању заставе Републике Српске, у супротном ће предложити да буде одржана видео-линком.

         "У Председништву и даље имамо проблем истицања заставе Републике Српске на састанцима којима присуствујем. БиХ је састављена из два равноправна ентитета и из тога произлазе сва каснија постављења органа БиХ. У погледу истицања заставе мој приступ остаје исти", рекао је Додик данас новинарима након састанка са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером у кабинету у Сарајеву.

         Додик је навео да је на дневном реду прве радне седницe Председништва БиХ 50 тачака, од којих је једна смена амбасадора.

         "Повући ћу значајан број амбасадора и веома брзо именовати нове. Зато ћу сутра у Бањалуци разговарати са председником Републике Српске Жељком Цвијановић, јер према Уставу Српске председник Републике предлаже и бира амбасадоре, а члан Председништва то треба да прогласи. Желим да се понашам у складу са Уставом Републике Српске", поручио је Додик.

         Према његовим речима, на седници би требало да буде донесена изјава о европским интеграцијама, велики број билатералних споразума, те разматран рад Савета министара у области европских интеграција.

         Српска за војну неутралност и

               демилитаризацију БиХ

         MИЛОРАД Додик изјавио је да је заменику помоћника државног секретара САД Метјуу Палмеру рекао да поступања представника Републике Српске у заједничким институцијама морају да буду у оквиру резолуције Народне скупштине Српске о војној неутралности и поручио да је за БиХ најбољи процес демилитаризације.

         Додик је новинарима након састанка са Палмером рекао да у оквиру аранжмана са НАТО-ом, под називом Партнерство за мир, може да се одвија одређена сарадња, те да такав формат сарадње имају и Србија и Русија.

         "Седмицама се у БиХ говорило да је то у вези са НАТО решено, а данас видимо да није. Палмер каже да ми треба о томе да одлучујемо", навео је Додик.

         "Рекао сам им да има простора да се затражи кандидатски статус БиХ у ЕУ и да они у томе могу да помогну, ако хоће", рекао је Додик, оценивши разговор као добар.

         Према његовим речима, америчку делегацију обавестио је да ће органи БиХ бити врло брзо формирани.

         "СНСД ће дати свог представника у Колегијум Представничког дома парламента БиХ, а из Федерације БиХ то може да буде свако ко може да допринесе да буде формирана већина", рекао је Додик.

         Он је нагласио да о томе није имао разговоре ни са једном политичком странком из ФБиХ, осим са ХДЗ-ом.

         "Ми овде не правимо никакву коалицију, ми смо дошли као репрезентација Републике Српске и тако ћемо да се понашамо", рекао је Додик.

         Према његовим речима, Палмеру је рекао да не очекује да он (Додик) уради било шта изван његове познате политике нити ишта против Србије на билатералном и на мултилатералном нивоу.

         "Рекао сам да ћемо да пратимо политике које Србија води према НАТО-у и решења са Приштином. У овом тренутку не признајемо Косово", поручио је Додик.

         Према његовом мишљењу, самопроглашено Косово је донело бахату одлуку о таксама, али сада је то ствар Европљана.

         "Они (Косово) су продукт међународне политике која је била лоша дуго година. Они утичу на њих, они су дозволили да се руши међународни споразум Цефта", закључио је Додик.

         Састанку Додика и Палмера присуствовала је и амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак, а све време састанка била је истакнута застава Републике Српске.

         Због заставе РС напустио заједнички

                   састанак са Палмером

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик напустио је данас састанак чланова Председништва са замеником помоћника државног секретара САД Метјуом Палмером.

          Претходно је данас Додик напустио и састанак чланова Председништва БиХ са делегацијом Управног одбора Савета за спровођење мира јер на састанку није била истакнута застава Републике Српске.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари