Додик: Муслимани на Хрватима вежбају мајоризацију свих у БиХ

НАГЛАСИО: НЕУСПЕХ ПРЕГОВОРА У НЕУМУ НИЈЕ ДОБАР ЗА УКУПНЕ ОДНОСЕ У БиХ  

* Лидер СНСД навео да оно што чуо је од лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића указује да готово није било никаквог помака, приближавања и да је општи утисак да политички представници муслимана нису хтјели договор.

“Они (Бошњаци) имају добру варијанту да поново изаберу (Жељка) Комшића и у том погледу задају дефинитивни политички ударац Хрватима као конститутивном народу на овим просторима. Ја мислим да то није добро”

* Поводом става председиштва Уједињене Српске да закони о војсци и индиректним порезима не треба да се усвајају док се не заврше преговори у БиХ или до краја избора - Додик рекао да је то њихов партијски став и да ће разговарати

_______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик сматра да за укупне односе у БиХ није добро што су пропали преговори странака из Федерације БиХ о изменама Изборног закона БиХ под медијацијом међународне заједнице.

       Додик је навео да оно што је могао да чује од лидера ХДЗ-а БиХ Драгана Човића указује да готово није било никаквог помака, приближавања и да је општи утисак да политички представници муслимана нису хтели договор.

       “Они, по њима, имају добру варијанту да поново изаберу (Жељка) Комшића и у том погледу задају дефинитивни политички ударац Хрватима као конститутивном народу на овим просторима. Ја мислим да то није добро”, рекао је Додик новинарима у Бањалуцима.

       Додик је рекао да није добро да хрватски конститутивни народ буде мајоризован од стране муслимана.

       „Они то настављају нескривено спроводећи политику те мајоризације, политичког минимизирања политичких представника Хрвата. То сигурно не може да да ни добру атмосферу ни добар успех у самој БиХ”, рекао је Додик на конференцији за новинаре.

       Он је навео да су преговори у Неуму били “федерално питање” између муслимана и Хрвата, истичући да су представници Републике Српске сматрали да немају разлога да разговарају о избору члана Председништва у Федерацији БиХ.

       Истакао је и да је очигледно да сви напори које су уложили Европљани и Американци нису дали резултат.

       Додик је указао да је проблем једног конститутивног народа проблем сва три конститутивна народа и да се то не може на било који други начин посматрати.

       „Ми смо подржали оправдане захтеве хрватских политичких представника да они имају адекватне, односно своје, представнике и да је то суштина и Дејтонског споразума и функционисања БиХ. Бошњаци, муслимани, желе доминацију, мајоризацију. То вежбају над Хрватима у БиХ”, истакао је Додик.

С пажњом се посматра шта

предлажу коалициони партнери

       Лидер СНСД-а је рекао да се с пажњом посматра шта предлажу коалициони партнери и да ће се према томе односити на конструктиван и флексибилан начин.

       Након што је Председиштво Уједињене Српске донијело један од закључака да закони о војсци и индиректним порезима не треба да се усвајају док се не заврше преговори у БиХ или док се не заврше избори, Додик је рекао да је то њихов партијски став и да ће разговарати.

       „Разговараћу са руководством Уједињене Српске о том питању и њиховом виђењу и имаћемо заједничке политике”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Он је истакао да то може да буде и легитиман предлог политичке партије, али да ће све зависити од већине, те подсетио да је Народна скупштина донела одлуку да повлачи своје сагласности са питање одбране, индиректих пореза и високог судског и тужилачког савета.

       „Ми са пажњом посматрамо шта предлажу наши коалициони партнери и односићемо се према томе на један конструктиван и веома флексибилан начин”, рекао је Додик.

       (Срна)

    

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари