Додик: Може забринути што из НАТО не демантују написе да ће ме лишити слободе

БХРТ ТРЕБА УГАСИТИ – ТО ЈЕ НЕУСПЕШНО, ТО НАМА ОНИ СА ЗАПАДА НАМЕЋУ КАО НАШЕ

* „За мене је поражавајуће да тужилац у Приједору није нашао у аргументима, које су предочили полиција и специјално тужилаштво, довољно разлога за учешће у борби против таквих опасних типова који у овом случају убијају полицајце

* „У правосуђу постоји једна хоботница која функционише између тих отуђених који никоме низашта не одговарају. Ово друштво ће морати да се брани од таквих. Овај народ нема намеру да плаћа таква тужилаштва и судове

* „БиХ није угрожена ни од Русије ни од било кога другог и да нема никаквих назнака да би то могло да се деси. Представници ЕУФОР веома јасно рекли да у БиХ нема безбедносних изазова и да јој не пријети ескалација били каквог насиља. Чиста је политичка оцјена закључак са самита НАТО да је БиХ земља којој треба заштита од евентуалне агресије

* Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио да нема сазнања о тврдњама црногорског портала ИН4С да НАТО спрема акцију да га противправно лиши слободе

_______________________________________________________

       МИЛОРАД Додик, председник СНСД, рекао је да је разочаран информацијама о истрази убиства полицијског службеника у Приједору Раденка Башића, те најавио да ће тражити да се јасно утврди одговорност тужилаштва у Приједору и специјалног тужилаштва Републике Српске у вези са овим случајем.

       „Полиција, која је потпуно уверена да је на правом трагу, та лица одмах је ухапсила и тражила од специјалног тужилаштва Републике Српске да спроведе додатну истрагу и одреди притвор", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Према Додиковим речима, специјално тужилаштво није реаговало, а онда се затражила интервенција Тужилаштва БиХ и поступајући тужилац је одредио притвор јер је сматрао да су довољни докази.

       „За мене је поражавајуће да тужилац у Приједору није нашао у аргументима, које су предочили полиција и специјално тужилаштво, довољно разлога за учешће у борби против таквих опасних типова који у овом случају убијају полицајце.

       Он истиче да је неприхватљиво да у току истог дана тужилац у Приједору то одбије, Специјално тужилаштво одбије да по томе поступа и да тужилац из Тужилаштва БиХ прихвати аргументацију и тим лицима одреди притвор и отвори истрагу против њих.

       "Цело правосуђе је крахирало!“

       Он истиче да ће бити занимљиво уколико се докаже, а има уверавања полицајаца да ће то и доказати, да су управо та лица умешана у наручивање и извршење убиства полицијског службеника у Приједору.

       Додик је навео да постоје злокобни отуђени центри моћи у оквиру правосуђа.

       "То је једна хоботница која функционише између тих отуђених који никоме низашта не одговарају. Оног тренутка када се именују они су недоступни за било коју јавну одговорност у том погледу. Ово друштво ће морати да се брани од таквих, а ми ћемо наредне седмице анализирати и предузети одређене мере из наше надлежности. Овај народ нема намеру да плаћа таква тужилаштва и судове", навео је Додик.

Додик: БиХ није угрожена ни од кога,

закључак НАТО политичка оцена

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да БиХ није угрожена ни од Русије ни од било кога другог и да нема никаквих назнака да би то могло да се деси.

       Додик је рекао да је чиста политичка оцена закључак са самита НАТО-а да је "БиХ земља коју треба помоћи у погледу заштите од евентуалне агресије".

       Он је подсетио да су представници ЕУФОР веома јасно рекли да у БиХ нема безбедносних изазова и да јој не пријети ескалација били каквог насиља.

       „Након тих изјава никада нису дали изјаве које би биле другачије, па се чудим одакле такав закључак НАТО ако то није само потреба да се овде скреће пажња на ситуацију. Апсолутно није био потребан такав закључак НАТО-а", рекао је Додике новинарима у Бањалуци.

       Додик је нагласио да Република Српска неће подлећи притисцима да уведе санкције Москви и остаје неутрална када је реч о сукобу Украјине и Русије.

       „Ми то не можемо да учинимо јер Српска, а тиме и БиХ није донела никакву одлуку у вези са Украјином. Оно што се чуло у јавности у вези је са неким ранијим одлукама из 2014. године које не одговарају актуелној ситуацији и не могу да буду валидне", рекао је Додик.

       Српски члан Председништва БиХ каже да су у последње време значајно изражени захтеви да се БиХ придружи већ неким раније уведеним санкцијама Русији.

       Додик је рекао да Српска не може да да сагласност да се уводе санкције, нити да се прикључује било каквим санкцијама против било кога.

       „Сматрамо да овај рат треба окончати што је пре могуће, да сви који су на било којој страни починили било какав злочин буду приведени судовима и да одговарају", рекао је Додик.

       Он је истакао да Српска сматра да треба да се поштују међународно признате границе које Украјина има као чланица УН.

       „То је оно што смо раније саопштавали и при чему остајемо", навео је Додик, који је и лидер СНСД.     

Потенцијално забрињавајући изостанак

демантија на информације о отмици

       Српски члан БиХ Милорад Додик изјавио је данас да нема сазнања о тврдњама црногорског портала ИН4С према којима НАТО спрема акцију да га противправно лиши слободе и додао да га на неки начин може забринути што из НАТО нема деманта такве информације.

       Додик сматра да НАТО није спао на такве поступке.

       "Али, видећемо, ништа није сигурно на овом свету данас", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Додик је истакао да је невероватно да бившем команданту Жандармерије Србије генералу Братиславу Дикићу није дозвољен улазак у БиХ, додајући да ни Дикић ни професор Милош Ковић нису претња безбедности БиХ.

       "Нажалост то ради Служба за странце чији је директор Србин и који је у неким тесним везама са Мирком Шаровићем, кумовским или неким другим, и он је тај који одлучује о томе", рекао је Додик.

       Он каже да као члан Председништва БиХ није упознат и да ни данас не зна како и зашто то раде, истичући да забрана уласка у БиХ никада не сме да буде само право једног појединца без обзира на формалну функцију коју обавља.

       "То су прије свега били захтеви муслимана у Сарајеву који то траже. Мислим да професор Ковић, а ни Дикић апсолутно нису претња безбедности у БиХ и да зато није било потребе да буду враћени са границе", рекао је Додик.

       Одговарајући на питање о тренутној ситуацији у БХРТ - након што је Пословодни одбор тог предузећа објавио да је програм тог телевизијског сервиса пред гашењем - Додик је рекао да се "БХРТ на силу држи годинама".

       „Што се мене тиче и треба га угасити, а вама новинарима из Републике Српске гарантујемо послове у нашим јавним сервисима. То је једна патња годинама која не може никако да буде ријешена. То је ничије осим ових са запада који желе да то наметну као наше, а ми то нећемо. Наравно, неће они дати да се то угаси али то говори о томе да апсолутно нешто што се на силу држи годинама не може дати никакав резултат", истакао је Додик.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари