Додик: Ми смо се до сада само бранили, али ћемо можда предузети неку жестоку акцију

„РАЗУМЉИВО ЈЕ ШТО СРБИЈА НИЈЕ ПОДРЖАЛА РЕФЕРЕНДУМЕ О ПРИПАЈАЊУ РУСИЈИ, А МИ СЕ БОРИМО ЗА СРПСКУ“

* „Делим Путинове вредности, јер и ја желим, истина на мањем нивоу, да у Републици Српској заштитимо нашу државу и наш народ. То ми импонује и осећам се срећно

* „Наш гасовод је веома обимна инвестиција, можда назначајнија у Српској икада. Сарајево стопирањем (његовог проласка испод Дрине) покушава да се додвори Западу који је бесан и на Русију и на Путина. Чекаћемо их, имају и они пројекте, када буду спремни нас да пусте, пустићемо и ми њих, али не волим то. Нисам ја такав човек, не заустављам ја никакве пројекте али напросто дођете у позицију да другачије не можете – ако се то мери овим аршинима у Сарајеву, онда ћемо и ми тако. Aко из Сарајева буду блокирали гасовод – неће бити формирана власт на нивоу БиХ“

* Западу не одговара Вучић који је спреман да оде у Уједињене нације, па да им каже да сви поштују украјински територијални интегритет, а да за Србију то не важи. Вучић је проблем Западу зато што постаје регионални или чак европски лидер који има јасан став и показује политику одбране српског националног и државног интереса. И они ће учинити све да га омаловаже и добијајући мале уступке од њега желеће да га прикажу како је слаб

* Уколико се БиХ не врати на уставни поредак, Српска ће покренути питање независности. Када ће бити тај тренутак, то ћемо ми одабрати. Сада ће ови из опозиције рећи да Додик то стално говори. Да, али сам ја то питање легализовао, сви очекују да се то деси. Када сам пре пет година ово први пут споменуо, нико није смeо ни да проговори. Ми можемо да прихватимо БиХ каква је написана од слова до слова у Уставу, ако нећете ту, ону какву сте ви замислили сигурно нећете добити

________________________________________________________

       ПОДРШКА коју ми је дао председник Русије Владимир Путин је моћна поготово када долази од човека кога ценим и за кога мислим да је прави државник и председник свога народа, рекао је у интервјуу за Спутњик српски члан Председништва БиХ.

       - Делим његове вредности, јер и ја желим, истина на мањем нивоу, да у Републици Српској заштитимо нашу државу и наш народ. То ми импонује и осећам се срећно - додао је Додик.

       Додик се недавно у Москви састао са председником Русије са којим је, уз крупне политичке теме, разговарао и о великим економским пројектима.

       Додик је коментарисао и референдуме у ДНР, ЛНР, Херсонској и Запорошкој области, као и однос Србије према том питању.

       - Разумљиво је да Србија има став да не признаје референдуме, јер ако признаје референдум онда је на корак до признања тзв. Косова. С друге стране, ми који се боримо за наш статус у Републици Српској сматрамо да референдум који је најопштији начин изјашњавања народа, треба и мора да буде дeо прихваћене политичке праксе. Русија има право да штити своју милионску популацију на том простору.

       - Ако Американци могу да заштите свог појединца било где у свету, да употребе своје најелеитније јединице да би спречиле недаћу својих држављана онда зашто, извините, Русија нема право да заштити 15 милиона Руса, поготово након свега што су у Украјини доживели? Укинут им је језик и зар су очекивали да ће се они иселити одатле? Уместо тога одлучили су да се боре - навео је Додик.

       Рекао је да је Путин упорно говорио да нема проблем са Украјином и да има две ствари које се не смeју дирати.

       - Једна је да Украјина не може да буде полигон НАТО за угрожавање Русије у безбедносном смислу, а друга - да се обезбеде сва права руском народу који тамо живи као што то постоји у свим земљама западне цивилизације. И једно и друго је било угрожено - рекао је Додик за Спутњик.

       Говорио је и о економским и енергетским пројектима и истакао да за гасовод остаје да се обезбеди дозвола Сарајева:

       - Да се прође гранична линија, а то је Дрина. То већ годинама оспоравају у Сарајеву. Мислили смо да ће се они уразумити али ништа од тога. Не ради се ни о каквој новчаној обавези БиХ, финансијске ствари су решене између нас и Русије и значајан дио терета пада на њихову страну. Дозволе даје Република Српска, од Сарајева нам треба само та за пролаз испод Дрине. Тешко ми је да говорим да је Дрина нама граница али је то формално-правно тако. Они су нашли тај моменат да нам загорчавају и пројекат и живот.

       - То је веома обимна инвестиција, можда назначајнија у Српској икада. Сарајево тим стопирањем покушава да се додвори Западу који је бесан и на Русију и на Путина. Чекаћемо их, имају и они пројекте, када буду спремни нас да пусте, пустићемо и ми њих, али не волим то. Нисам ја такав човек, не заустављам ја никакве пројекте али напросто дођете у позицију да другачије не можете – ако се то мери овим аршинима у Сарајеву, онда ћемо и ми тако - појаснио је Додик.

       Сматра да ће све бити завршено до Нове године.

       - Биће то једна од најважнијих тема за само формирање власти и ако тога не буде, неће бити ни формирана власт. У Сарајеву морају да рачунају на то да је то за нас она црта која мора да буде решена поготово што то њих ништа не кошта, ништа им не значи, осим што желе да нам онемогуће тај пројекат - навео је Додик.

       Дотакао се и притсака на Србију и претњи обуставе европског пута.

       - Сведок сам свих тих ствари и мени нико не треба ништа да објашњава. Цели политички естаблишмент треба да се уједини око националних и државних интереса и да се окупе око председника Александра Вучића као снажног преговарача.

       - С друге стране, Западу не одговара Вучић који је спреман да оде у Уједињене нације, па да им каже да сви поштују украјински територијални интегритет, а да за Србију то не важи. Вучић је проблем Западу зато што постаје регионални или чак европски лидер који има јасан став и показује политику одбране српског националног и државног интереса. И они ће учинити све да га омаловаже и добијајући мале уступке од њега желеће да га прикажу како је слаб. Запад шаље трећеразредне службенике да нешто посредују - каже Додик.

       Истиче да и у БиХ, поред свих амбасадора који нешто покушавају да ураде, кршећи дипломатску праксу, Немачка шаље два изасланика.

       - А имају и судије у Уставном суду и зато покушавам да анимирам народ за једну велику подршку. Ми се до сада само бранимо, али ћемо можда предузети неку акцију која ће ићи веома жестоко - рекао је Додик.

       Поручио је да уколико се БиХ не врати на уставни поредак, Српска ће покренути питање независности.

       - Када ће бити тај тренутак, то ћемо ми одабрати. Сада ће ови из опозиције рећи да Додик то стално говори. Да, али сам ја то питање легализовао, сви очекују да се то деси. Када сам пре пет година ово први пут споменуо, нико није смео ни да проговори. Ми можемо да прихватимо БиХ каква је написана од слова до слова у Уставу, ако нећете ту, ону какву сте ви замислили сигурно нећете добити.     

       - Када ћемо ми изаћи из ње? Када се створе околности. Запад је бесан и мислим да би они радо на некима као што смо ми показали своју снагу, зато ћемо и ми мало причекати, јер нисмо ирационални - навео је Додик.

       Додик је навео да се свет мења.

       - Европљани сада буквално јаучу за собом – пада им стандард, дешава им се улица тако да нам дође да кажемо "људи, можемо ли ми вама нешто помоћи, а не да ми од вас очекујемо помоћ?" Каква је то илузија најбоље описује министарка спољних послова Немачке која је рекла да њих не занима народ, већ жеља да остану на украјинској страни. Не занима те? Па занимаће те када народ дође на улицу, а нема политичара који не реагује на улицу.

       -Ангела Меркел је имала другачији став, она је била свесна да немачка привреда не може да опстане без руског гаса и због тога је инсистирала на Северном току. Онда су дошли ови трећеразредни "зелени" који се играју политике, који су набилдовани Сорошевим вредностима и нареде да се Северни ток затвори. И сад јаучу да немају плин. У чему је лудило? Путин крив? Како је он крив када је пустио да се изгради Северни ток и пустио гас? Е, ако нећете Северни ток - онда га платите три хиљаде долара у односу на претходних 500. Морате да платите своју политику. Свако плаћа своју политику - закључио је Додик.

       (Спутњик)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари