Додик кривично гони Турковић и Алкалаја због гласања против Русије мимо Председништва БиХ и Српске

ПРЕКРШИЛИ УСТАВ БиХ ПО КОЈЕМ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ ВОДИ ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ

* У пријави навео да је Бисер Турковић неовлаштено и без одлуке Председништва БиХ дала налог Свену Алкалају да на седници Генералне скупштине УН подржи иницијативу за суспензију Русије из Савета УН за људска права. Тиме су онемогућили Српску да преко свог члана Председништва БиХ учествује у одлучивању о том важном питању спољне политике

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поднео је кривичну пријаву против министра иностраних послова у Савету министара Бисере Турковић и амбасадора БиХ у УН Свена Алкалаја, сазнаје Срна.

       Додик је кривичну пријаву поднео због постојања основа сумње да су Турковићева и Алкалај злоупотребили службени положај и овлаштења у намери да другом нанесу штету и теже повреде права другог тако што су поступали противно Уставу који предвиђа да је Председништво БиХ надлежно за вођење спољне политике.

       Према сазнањима Срне, у кривичној пријави је наведено да је Турковићева јуче самоиницијативно, неовлаштено и без одлуке Председништва БиХ дала налог Алкалају да на седници Генералне скупштине УН подржи иницијативу за суспензију Руске Федерације из Савета за људска права УН.

       Злоупотребом положаја и овлаштења нанесена је штета и другом, у овом случају Републици Српској јер је услед незаконитог деловања Турковићеве и Алкалаја Република Српска спречена да у конкретном случају учествује путем свог представника који се бира са територије Српске у расправљању и одлучивању о овом важном и конкретном питању спољне политике.

       Оваквим поступком су нанели штету и тиме повредили права чланова Председништва БиХ, као и право српског члана Председништва да остварује своја права из надлежности како је то прописано чланом В 3 а Устава БиХ чиме су починили кривично дело злоупотреба службеног положаја или овлаштења из Члана 220 Кривичног закона БиХ.

       (Срна)

        Региструјте се на наш Telegram канал: https://t.me/faktorga

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари