Додик Комшићу и Џаферовићу: Све што чините оправдава страх и тежњу Срба и Хрвата да не живе у овој земљи

УПОЗОРИО ДА БОШЊАЦИ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ ПРИВАТИЗУЈУ ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ

* Пре него што је гласао против свих тачака и напустио, рекао: „Чињеница је да је Русија признала две републике, чињеница је да се тамо на простору Украјине дешава рат у коме су главни фактор Русија и главни фактор Украјина, да се дешавају ствари које су сасвим нове и зато је то захтевало и ново одлучивање овог органа

* „Срушили сте уставни поредак у БиХ тако што сте својим подређеним амбасадорима, једном у УН, другом у Бриселу, дали сагласност да само ваше одлуке, за које ви мислите да су оне које треба БиХ да усвоји, пренесу на међународни ниво. Ви сте прекршили право овог тела и довели у питање да ли оно уопште да постоји

* „Босна има шансу да опстане само на Уставу, а ви кршите одредбе Устава позивајући се на нека далека саопштења која уопште немају везе са актуелном ситуацијом у Укарјини. Ви сте довели ову земљу у потпуну пат позицију

_______________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у обраћању на данашњој седници Председништва БиХ да присуствује класичном рушењу Устава БиХ, приватизацији Председништва БиХ од два члана Председништва и других њима подређених лица у Савету министара и различитим министарствима који неовлаштено доносе и тумаче ставове БиХ у вези актуелне ситуације у Украјини.

       Додик је додао да се при томе вешто скривају иза саопштења Председништва БиХ из далеке 2014. године, примењујући га као основ за одлучивање у овом тренутку.

       Обраћање српског члана Председништва на данашњој седници Срна преноси у целости:

       „Председништво у овом саставу никада није ставило на дневни ред питање ситуације у Украјини и није могло да заузме ставове. Битни елементи тог дешавања у Украјини данас су сасвим другачији. И као што није споран територијални интегритет БиХ, Србије, није споран ни територијални интегритет Украјине, али је у питању да се иза тога извлачи и крши право једног конститутивног народа, односно два, да у БиХ учествују у доношењу ставова у вези са актуелним питањима, да се том линијом приватизације од осталих чланова Председништва, као и њима подређених лица даје сагласност на нивоу УН и ЕУ за ставове који овдје нису усвајани, чиме се потпуно крши Устав БиХ, стварају услови за рад уопште у оваквим органима.

       То апсолутно оправдава страх и тежњу Срба и Хрвата да не живе у овој земљи, имајући у виду овакво понашање којим се не поштују основни акти Председништва.

       Дакле, сасвим је нова ситуација /у Украјини/. Чињеница је да је Русија признала две републике, чињеница је да се тамо на простору Украјине дешава рат у коме су главни фактор Русија и главни фактор Украјина, да се дешавају ствари које су сасвим нове у том погледу и зато је то захтевало и ново одлучивање овог органа, а не врсту приватизације.

       Констатујем, и желим да добијем овај стенограм, да сте срушили уставни поредак у БиХ тако што сте својим подређеним амбасадорима, једном у УН, другом у Бриселу, дали сагласност да само ваше одлуке, за које ви мислите да су оне које треба БиХ да усвоји, пренесу на међународни ниво. Ви сте прекршили право овог тела и довели у питање да ли оно уопште да постоји.

       Чињеница да је данас сазвана седница Председништва на којој је било за очекивати да тачка дневног реда буде ова /ситуација у Украјини/ коју сам ја управо предложио, чињеница да одбијате да разговарате о томе и да настављате да кршите Устав апсолутно ме доводи у позицију да сматрам да је Председништво пропало као тело и да у том погледу ваше емоције и ваша настојања да мајоризујете Хрвате, а сада и Србе на начин на који ви мислите да то треба да радите апсолутно је неприхватљиво. Босна има шансу да опстане само на Уставу, а ви кршите одредбе Устава позивајући се на нека далека саопштења која уопште немају везе са актуелном ситуацијом у Украјини. Ви сте довели ову земљу у потпуну пат позицију.

       Желим вам све најбоље у животу и раду, ја гласам против свих тачака дневног реда и овог тренутка напуштам седницу." 

Турковићева је као ненаводећа ракета,

Председништво води спољну политику

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је министар иностраних послова у Савету министара Бисера Турковић као "ненаводећа ракета" и да се уопште не зна где ће "бубнути", те поручио да је Председништво БиХ то које води спољну политику.

       Додик је, коментаришући инструкције Турковићеве мрежи дипломатско-конзуларних представништава /ДКП/, рекао новинарима да Турковићева "очигледно буба свуда по свету и хода клевећући против Срба, тражи санкције", те да то неће решити ситуацију.

       Према његовим речима, Република Српска је у довољном потенцијалу да очува своја политичка права.

       „Она /Турковићева/ не може ништа српским кадровима у ДКП мрежи. Она замишља неку тежину", додао је Додик.

       Нагласио је да се пре два месеца није могло живети од приче о рату у БиХ, а да данас то нико не помиње и да је то лаж.

       Он је истакао да се бори за политичка права, напомињући да су Устав и пословник о раду Председништва БиХ политичка права која су стечена.

       „Ако земља хоће да функционише, онда мора да се то поштује", упозорио је Додик након што је данас напустио седницу Председништва БиХ јер није прихваћен његов захтев да у дневни ред буде уврштена тачка у вези са украјинском кризом.

       Додик је рекао да лидер ХДЗ БиХ и председник ХНС Драган Човић има аутономно право да утврђује своје политике, те да му није непознато да је политика Хрвата у БиХ евроинтеграција, зато што је Хрватска интегрисана у ЕУ и да се то прати, што није спорно.

       „Али, Човић нема човека овде који може да унесе те његове ставове у конкретне одлуке. Једино је Председништво БиХ то које одлучује о спољној политици и нико други у овој земљи. Пошто је Председништво на овај начин девалвирано, онда је питање колико оно уопште постоји. Видећемо", нагласио је Додик.

       Он је рекао да је пре седнице тражио да разговара са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, који се није јавио на његов позив.

       „То значи да синхронизовано делују и вероватно у овој згради причају о томе. Опет је Додик тај који нешто ради", додао је Додик.

       Поручио је да ће учествовати у свим разговорима који се буду водили у Председништву БиХ, уколико се буде поштовао Устав.

       „Прво мора постојати одговорност за оне који су кршили политике и одлуке Председништва. Ниједан српски амбасадор није поступио против одлуке Председништва и сви су поштовали такве одлуке, а нису поштовали одлуке такозване министрице", додао је Додик. 

ЦИК служи да изборе подреди

политичким циљевима

       Додик је изјавио да Централна изборна комисија (ЦИК) служи да изборе "подреди политичким циљевима и елиминише вољу народа на простору Републике Српске, а у значајном делу и хрватског народа".

       Додик је рекао да ЦИК није изабран у складу са законима БиХ на које се "два муслиманска члана Председништва БиХ позивају", већ је то учињено кршењем закона и Пословника о раду Представничког дома Парламентарне скупштине.

       "ЦИК је већ у функцији једне политичке елите, једног политичког програма и делује у складу са договорима европских представника овде, са договорима муслимана које постижу на том плану", рекао је Додик новинарима одговарајући на питање због чега су у Председништво БиХ били позвани председник ЦИК Жељко Бакалар и министар безбедности у Савету министара Селмо Цикотић.

       Додик је истакао да сматра да ЦИК као и на локалним изборима има "искључиво циљ да поравна ситуације" и да "изборе који би се одржали или се неће одржати подреде политичким циљевима".

       "ЦИК служи да елиминише вољу народа на простору пре свега Републике Српске, а у значајном делу и хрватског народа", оценио је Додик.

        

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари