Додик: Ко из Сарајева удари на имовину Српске – донео је одлуку о њеном издвајању из БиХ

ПРЕДСЕДНИК РС УПОЗОРИО: САЗВАЋЕМО НАРОДНУ СКУПШТИНУ РС КОЈА ЋЕ ОДЛУЧИТИ О НЕЗАВИСНОСТИ

* Навео да владајућа коалиција у остаје при нацрту измена и допуна Кривичног закона, а да ће предложити и закон о непрофитним организацијама: „Нећемо бити ригорозни као Американци, нећемо увести законску казну. Верујемо да ће нацрт бити усвојен следеће седмице, а ми ћемо обезбедити да највиши сарадници коалиције разговарају са свим представницима непрофитних организација. И о овом закону водиће се јавна расправа“

* Нагласио да ће Српска дефинисати одговор на понашање САД које санкционишу људе из Републике Српске, што је недопустиво: „Српска је за Америку ловиште и биће дефинисан одговор на такво понашање. Владајућа коалиција ће преиспитати однос према САД које су безочна и безобразна земља. ОХР и САД нанијели су много штете Републици Српској“

* Указао да лидер СДА Бакир Изетбеговић подржава изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да се институције на нивоу БиХ, ако буде потребно, бране оружјем, па им поручио: „Веома је моћно то што је Кавазовић рекао, а то га извлачи из позиције верског вође у милитантну личност. Чим позива на оружје, он је милитантан, а знамо шта значи код муслимана милитантност. Спој ислама и оружја смо гледали у Сирији. Он то заступа, ја не... Република Српска неће узети оружје“

____________________________________________________

         ИМОВИНА Републике Српске припада Републици Српској и ко год покуша са нивоа БиХ да задире у то питање донео је одлуку о независности Републике Српске, рекао је председник Српске и лидер СНСД-а Милорад Додик на конференцији за новинаре.

         - Ако нешто покушају из Сарајева, одмах ћу сазвати седницу Народне скупштине Српске - рекао је Додик.

         Истакао је да је имовина решена Дејтонским мировним споразумом:

         - Устав каже да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа. Нигде се не слути да имовина припада БиХ. Не може Споразум о сукцесији рушити Устав. Споразум о сукцесији треба применити онако како Устав налаже, да се зна која имовина припада ФБиХ, а која Српској - навео је Додик.

         Он је прецизирао ће у случају атака или задирања у питање имовине Републике парламент Српске на седници донијети одлуку о издвајању Српске из БиХ, јер је имовина решена Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

         Наступивши на истој конференцији за медије као лидер СНСД, рекао је да владајућа коалиција у остаје при Нацрту измена и допуна Кривичног закона, а да ће предложити и закон о непрофитним организацијама:

         - Нећемо бити ригорозни као Американци, нећемо увести законску казну. Верујемо да ће нацрт бити усвојен следеће седмице, а ми ћемо обезбедити да највиши сарадници коалиције разговарају са свим представницима непрофитних организација. И о овом закону водиће се јавна расправа.

         Додао је да се сваке седмице одржавају састанци владајуће коалиције.

         - Разговарамо о важним питањима у Српској. Данас је то било о финансијском стању у Републици, које је добро. Подаци о извозу и увозу су добри. Просечне плате ће бити повећане, ка томе тежимо. Пензије су повећане за 14 одсто, плате 5 одсто, то је нешто због чега смо задовољни - додао је Додик.

         Додик каже да ће Српска дефинисати одговор на понашање САД које санкицонишу људе из Републике Српске, што је недопустиво.

         Изјавио је да је Српска за Америку ловиште и да ће бити дефинисан одговор на такво понашање.

         Додик је нагласио да ће владајућа коалиција преиспитати однос према САД за које је рекао да су безочна и безобразна земља, наводећи да су ОХР и САД нанели много штете Републици Српској.

         Додик је истакао да је неприхватљиво да се једна земља, колико год да је моћна, тако понаша према нашим људима, подсетивши на уведене санцкије министру Алену Шеранићу, за кога је рекао да је привржен процедурама владавине права или директору РУГИП-а Драгану Станковићу.

         Додик је прокоментарисао и питање Трговске горе.

         Истакао је да ће питање одлагања нуклеарног отпада на Трговској гори бити проблематизовано путем међународних институција.

         Напоменуо је да су органи БиХ, Републике Српске и општине Нови Град предузели све неопходне мере, како би се то питање наметнуло да буде разматрано.

         - Хрватска не уважава у целости примедбе које долазе из БиХ, али ћемо ми наставити, као што је одлучено на нивоу БиХ, консензусом свих, да се путем међународних институција то питање проблематизује - рекао је Додик.

         Поручио је да Република Српска није за било какав конфликт нити оружје, али да њени политички представници нису ни глупи да не виде шта се дешава у БиХ.

         Додик је истакао да лидер СДА Бакир Изетбеговић подржава изјаву поглавара Исламске заједнице у БиХ Хусеина Кавазовића да се институције на нивоу БиХ, ако буде потребно, морају бранити оружјем, али да Република Српска неће "узети оружје".

         - Веома је моћно то што је Кавазовић рекао и то га извлачи из позиције верског вође у милитантну личност. Чим позива на оружје, он је милитантан, а знамо шта значи код муслимана милитантност. Спој ислама и оружја смо гледали у Сирији. Он то заступа, ја не - рекао је Додик.

          Он је навео да је Дејтонским споразумом о војним питањима речено да је забрањен улазак оружаних формација једног ентитета у други ако нема дозволе ентитета у који се долази.

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари