Додик: Калабухов неће бити проглашен непожељним, Украјина сне сме одредити наш однос према Русији

„ТАКВУ ОДЛУКУ МОЖЕ ДОНЕТИ САМО ПРЕДСЕДНИШТВО БиХ, А ТО НЕЋЕ ДОБИТИ МОЈ ГЛАС“

Игор Калабухов и Милорад Додик

* Поводом изјаве министра одбране у Савету министара Сифета Поџића да је амбасадора Русије у БиХ требало одавно прогласити персоном нон грата, нагласио: То није његова памет и он то вероватно чује по кулоарима по Сарајеву. Поџић је кршио Закон о одбрани, кршио одлуке Председништва БиХ и он је, што се мене тиче, дисквалификован        

________________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да амбасадор Руске Федерације у БиХ неће бити проглашен персоном нон грата, јер то зависи од одлуке Председништва, а он није спреман да за то гласа.

       - Нисам спреман да се укључим у ту хистерију која влада везано за Русе - рекао је Додик, реагујући на бројне изјаве, углавном бошњачких званичника па и министра одбране у Савету министара Сифета Поџића да је амбасадора Русије у БиХ требало "одавно прогласити персоном нон грата".

       Додик је истакао да зна да је Поџић кршио Закон о одбрани, кршио одлуке Председништва БиХ и да је што се њега тиче дисквалификован.

       - То није његова памет и он то вероватно чује по кулоарима по Сарајеву. Било је и неких других људи за које се тражило да буду персоне нон грата, па то није прошло - напоменуо је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

       Додик је поручио да не прихвата да се против једног важног човека, амбасадора Руске Федерације у БиХ, предузимају било какве мере, те да треба коначно престати са том врстом хистерије која се прави према Русима.

       Он је напоменуо да су данас чланови Председништва БиХ разговарали са представником Ватикана и Аустрије и да су и они поручили да су неутрални.

       - Представници Ватикана кажу да су политички и у сваком смислу неутрални у том погледу. Аустрија је неутрална - нагласио је Додик и констатовао да је ова земља војно неутрална.

       Додик је поручио да шта год ко мислио о Украјини, то не треба да детерминише наш будући, деценијама унапред однос према Руској Федерацији и руском народу.

       Он је истакао да је руски народ добар, снажне историје, снажне културе и јаке економије, да је Русија енергетски јако битан простор и да то треба поштовати.

       - Ми се снабдевамо гасом и нафтом претежно из Руске Федерације. Од гаса који се увози у БиХ, 95 и више одсто иде за грејање и потребе Сарајева. Ако има нечега чудног, а БиХ је у свему чудна, чудно је и то да због деловања Милорада Додика и нежеље да се прикључим том њиховом бесу и хистерији против Руса, Руска Федерација није ставила на листу БиХ, да би јој већ сутра онемогућила енергент, него то користе Бошњаци у Сарајеву и нико не прави селекцију те врсте - нагласио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари