Додик: Јасеновац је био државни пројекат Независне државе Хрватске

„И НАША И БУДУЋЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ЖРТВАМА ЈАСЕНОВЦА ДУГУЈУ – НЕЗАБОРАВ“

* „Јасеновачко страдање уткано је у темеље српског идентитета

* „На данашњи дан 1945. године голоруки, измучени, али надасве храбри логораши извршили су херојски чин пробоја усташког логора Јасеновац. Пробој је преживело само око 80 логораша од њих 1.100

* „Једини грех јасеновачких логораша био то што су Срби, Јевреји и Роми због чега су били изложени монструозним мучењима, којих чак ни деца нису била поштеђена. Историја је забележила да се на том месту десио геноцид над недужним народом и одајући пошту нашим страдалницима желим да поручим да се овакав злочин више не сме никада и никоме поновити

_________________________________________________________

          СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је да данашње, као и будуће генерације свим жртвама Јасеновца дугују незаборав, јер је то света дужност и одговорност према прошлости, садашњости и будућности.

       Поводом 77 година од пробоја логораша из усташког концентрационог логора Јасеновац, Додик је нагласио да је јасеновачко страдање уткано у темеље српског идентитета и страдалничке српске историје и да свака жртва мора да има своје место у сећању.

       "На данашњи дан 1945. године голоруки, измучени, али надасве храбри логораши извршили су херојски чин пробоја усташког логора Јасеновац. Пробој је преживело само око 80 логораша од њих 1.100", рекао је Додик, истичући да је концентрациони логор Јасеновац био државни пројекат Независне Државе Хрватске /НДХ/.

       Он је нагласио да је једини грех јасеновачких логораша био то што су Срби, Јевреји и Роми због чега су били изложени монструозним мучењима, у којима чак ни деца нису била поштеђена.

       "Јасеновац је место неме тишине која највише говори, јер је то место бола, јаука, мученичке крви и туге. Од свега највише боли дечији јаук и дечија суза. Историја је забележила да се на том месту десио геноцид над недужним народом и одајући пошту нашим страдалницима желим да поручим да се овакав злочин више не сме никада и никоме поновити", поручио је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари