Додик: Интерес СНСД за формирање власти на нивоу БиХ у сталном је опадању

„САСТАНАК СА ЛИДЕРИМА СДА И ХДЗ – ИЗЕТБЕГОВИЋЕМ И ЧОВИЋЕМ  - БиХ НЕЋУ ЈА ИНИЦИРАТИ“

* Ако мисле да треба да буде формиран Савет министара, нека председавајући Председништва БиХ сазове седницу да именујемо председавајућег, потом да Парламент организује седницу и наши људи и људи из наше коалиције ће доћи на седницу и све завршити у једном дану. Ако мисле да треба овако да буде, нека раде овако. То је њихов избор, није мој

* „Позивају се на наводно поштовање закона, а исти ти не поштују Закон о избору Савета министара, који јасно каже да је 15 дана након конституисања Колегијума Представничког дома Председништво обавезно да предложи кандидата за председавајућег Савета министара. Наравно то се није десило. Али, и то је њихов избор, а не мој

________________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да он сигурно неће бити тај који ће иницирати неки "тројни састанак" са лидерима који су изборни победници у свом конститутивном народ, Бакиром Изетбеговићем (СДА) и Драганом Човићем (ХДЗ БиХ), јер, како тврди, интерес његове странке за формирање власти на нивоу БиХ у сталном је опадању.

        "Сигуран сам да неки такав састанак и разговор нећу иницирати нити потенцирати, имајући у виду да су неке ствари које сам потенцирао у Председништву пропале. Не видим разлога зашто бих се бламирао у вези са тим. Поздравио сам се и са својом добром намером да нешто учиним на том плану. Ако мисле да треба да буде формиран Савет министара, нека председавајући Председништва БиХ сазове седницу да именујемо председавајућег, потом да Парламент организује седницу и наши људи и људи из наше коалиције ће доћи на седницу и све завршити у једном дану. Ако мисле да треба овако да буде, нека раде овако. То је њихов избор, није мој", рекао је Додик.   

        Додао је да су цео постизборни период, који траје више од годину дана, обележиле различите квалификације и дисквалификације, етикетирања и пребацивања одговорности оних који се позивају на закон, а сами га на најгрубљи начин крше.

        "Наш став је да смо спремни да буде изабран Савет министара, али морам да кажем да је ентузијазам код мојих људи у странци знатно опао у том погледу. Понавља се иста матрица када је реч о проблемима у вези са формирањем институција на нивоу БиХ. Позивају се на наводно поштовање закона, а исти ти не поштују Закон о избору Савета министара, који јасно каже да је 15 дана након конституисања Колегијума Представничког дома Председништво обавезно да предложи кандидата за председавајућег Савета министара. Наравно то се није десило. Али, и то је њихов избор, а не мој. Константно имају потребу да коментаришу ствари како њима одговара, што је само део политичког миљеа у БиХ, који је губљење сваке врсте логике. Добро је Андрић рекао: 'Када уђете у БиХ престаје логика'. Тако је и овде", рекао је Додик.

        На питање до када ће СНСД и његови коалициони партнери имати стрпљења да чекају да се ствари у БиХ помере и да коначно БиХ изађе из ћорсокака, Додик је рекао да то у овом тренутку није приоритет.

        „Они који сада сједе у Савету министара и раније су седили и отворено били против било каквог развојног пројекта у Републици Српској и против Републике Српске, у смислу прибављања финансијске подршке, кредита, нападали су институције, говорили како се много задужујемо... Сада када им је потребно да се зарад њихових рачуна буду успостављени односи у Парламенту, то повлаче као свој најважнији аргумент, као, ето, они желе да помогну", рекао је Додик.

        (Глас Српске)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари