Додик: Хрвати у БиХ имају држављанство Хрватске, сви у Српској треба да добију држављанство Србије

СРПСКИ ЧЛАН ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ ГЛАСАО У БАЊАЛУЧКОМ КОНЗУЛАТУ СРБИЈЕ

* „Гласао сам као држављанин Србије са уверењем да ће Србија са демократским капацитетима наставити да јача, иде путем развоја, стабилизације регионалних односа, очувања мира, као и економског снажења, односно реализације инфраструктурних и осталих пројеката

* „Зашто нам оспоравају `Бук Бијелу`? Нећу да прихватим такву БиХ иако можда неко има у Републици Српској ко хоће

_____________________________________________________

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да би сви грађани Републике Српске требало да аутоматски добију држављанство Србије, за шта ће се он залагати, а верује и да ће после данашњих избора у Србији бити настављена одлична сарадња са Српском.

       „То ће бити дио мојих напора, односно да у сарадњи са властима Србије обезбедимо држављанство за све грађане Републике Српске. То сам тражио и свих ових година откако сам на власти", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, након што је гласао за председничке и парламентарне изборе у Србији.

       Он је подсетио да Хрвати и Мађари, који живе изван матичних земаља, имају држављанства, те да тако нешто треба да се омогући и Србима из Републике Српске.

       Додик је честитао свим грађанима Србије овај изборни дан.

       „Гласао сам као држављанин Србије са уверењем да ће Србија са демократским капацитетима наставити да јача, иде путем развоја, стабилизације регионалних односа, очувања мира, као и економског снажења, односно реализације инфраструктурних и осталих пројеката", рекао је Додик.

       Он је истакао да је основни интерес Републике Српске економски, политички, демократски и социјално јака Србија.

       „Верујем да ће бити настављена одлична сарадња са Републиком Српском, а важно је да избори протекну мирно и достојанствено", рекао је Додик.

Додик: Заустављање изградње

аеродрома неприхватљива пракса

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће се српски представници, уколико се на нивоу БиХ спречи изградња аеродрома у Требињу, у складу са тим односити према осталим пројектима.

       „Заустављањем изградње се уводи нова пракса у БиХ, што је неприхватљиво и ово ће бити крајња тачка. Они сваки дан покушавају да наметну ствари које нису у интересу Републике Српске", истакао је Додик.

       Додик је рекао да је на последњој Председништва БиХ било речи о више развојних пројеката за Федерацију БиХ него за Републику Српску и да ниједан није оспорио.

       Уколико се ентитети определе за реализацију пројеката, Додик је рекао да онда на нивоу БиХ не смије бити застоја.

       "Било какви изговори да се треба зауставити изградња аеродрома у Требињу јесте порука да у БиХ нема консензуса ни о чему. Колико знам, Савет министара је већ донио одлуку да се крене са потписивањем меморандума о изградњи аеродрома, али се све беспотребно одуговлачи што доводи до додатног неповерења у БиХ", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

       Он је нагласио да изградња аеродрома не би требало да смета никоме, већ да је то добит за све.

       Додик је упитао коме смета изградња аеродрома, да ли Бисери Турковић, министру иностраних послова у Савету министара.

       „Зашто то некоме смета ко путује светом? Зашто нам оспоравају `Бук Бијелу`? Нећу да прихватим такву БиХ иако можда неко има у Републици Српској ко хоће", каже Додик.

       Он је навео да су српски представници огорчени дешавањима на овом нивоу, па и злоупотребом положаја у Обавештајно-безбедносној агенцији.

       "Људима се забрањује улазак у БиХ без критеријума. То треба урадити онима који су повезани са тероризмом, а не професору Милошу Ковићу и другима који имају своје мишљење. Таква БиХ не треба и треба је, најблаже речено, отказати", рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари