Додик европосланицима: Српска неће отцепљење - не помажите нам прављењем проблема

РАЗГОВАРАО СА ЧЛАНОВИМА ОДБОРА ЕВРОПСКОГ ПАРЛАМЕНТА ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ

* „Ниједан план нити потез не повлачи Република Српска да би се отцепила од БиХ. Она хоће своју уставну позицију а то није отцепљење"

* „БиХ је у перманентној кризи, недовршена, нестабилна, многи кажу и немогућа држава, имајући у виду историјске и друге разлике. БиХ не може да буде уређена по вољи једног народа, муслимана који желе да заврше рат, али само на други начин

* Упозорио: „На сцени је муслимански национализам који иде на то да мајоризира Србе и Хрвате и подреди их лажљивим причама о грађанском уређењу које треба да та два народа маргинализује, да немају никаква права. Да ли би ви у Европи били сретни с тиме? Борите се против муслиманске државе, зашто сада нас гурате у то?!"

* Нагласио да он - за разлику од Шефика Џаферовића - није учествовао у рату, а да је бошњачки члан Председништва БиХ командовао оперативним јединицима

______________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у обраћању у Европском парламенту да Република Српска не повлачи ниједан потез да би се отцепила од БиХ и да престану да помажу БиХ тако што праве проблеме.

       „Ниједан план нити потез не повлачи Република Српска да би се отцепила од БиХ. Она хоће своју уставну позицију а то није отцепљење", рекао је Додик на састанку са посланицима Одбора Европског парламента за спољна питања.

       Указао је да реформе које су донесене у БиХ не одговарају Уставу, а да Српска жели уставну БиХ.

       Република Српска, поновио је, нема ниједан план о отцепљењу, али је додао да зна да неки од оних који ту седе своје каријере граде на томе, међутим то није тачно.

       „Борим се за уставну БиХ, дајте нам помозите и обезбедите да БиХ функционише као заједница састваљена од два ентитета и три конститутивна народа, то пише у Уставу. Обезбедите консензус и БиХ неће имати ниједан проблем. Престаните да нам помажете тако што нам правите проблеме", истакао је Додик.

       Он је истакао да се не слаже са колегама, члановима Председништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем и њиховим покушајима да се одржи стална тензија.

       „БиХ је у перманентној кризи, недовршена, нестабилна, многи кажу и немогућа имајући у виду историјске и друге разлике", рекао је Додик.

       Он је истакао да БиХ не може да буде уређена по вољи једног народа, муслимана који желе да заврше рат, али само на други начин.

       Према његовим речима, Српска инсистира да међународни фактор, који је уплетен у унутрашње ствари БиХ, поштује слово Дејтонског споразума.

       „Ми досљедно поштујемо правни оквир и Дејтонски споразум", истакао је Додик и напоменуо да није дошао да сведочи о украјинском сукобу, него о БиХ.

       Указао је и да је на изборима за српског члана Председништва БиХ добио највише гласова у Републици Српској која је посвећена слову Дејтонског споразума, Уставу БиХ и миру, иако се упорно намећу спекулације.

       Додик је рекао и да за разлику од Џаферовића није учествовао у рату, а да је Џаферовић командовао оперативним јединицима.

       Он је навео да су у БиХ страдали подједнако сви, само је неко исфаворизвао да је неко страдао више.

       Упитао је зашто ЕУ третира у Бих причу да су недорасли, зашто не помогну да БиХ овлада својим суверенитетом, те истакао како није у реду да у Уставном суду БиХ седе судије странци, као и зашто су у БиХ мање вредни да морају да то трпе.

       Он је поновио и да у БиХ не постоји виски представник јер није именован у Савету безбедности УН.

Додик: Борите се против муслиманске

државе, зашто нас гурате у то?

         Српски члан Председништва БиХ је рекао у Европском парламенту да је у БиХ на сцени муслимански национализам који иде на то да мајоризира Србе и Хрвате и подреди их лажљивим причама о грађанском уређењу које треба да та два народа маргинализује, да немају никаква права.

       "Да ли би ви у Европи били сретни с тиме? Борите се против муслиманске државе, зашто сада нас гурате у то", упитао је Додик одговарајући на питања пред Одбором Европског парламента за спољна питања.

       Он је навео да ће се стање у БиХ нормализовати када неки од њих престану да дају паушалне оцене о томе на основу површних информација и када престане да се држи било чија страна.

       Додик је истакао да се неће доћи до резултата када је кривица резервисана само за једне.

       „Срби и Хрвати су стари народи на простору Балкана и биће лојални БиХ колико се у њој буде поштовала уставна гаранција равноправности конститутивних народа, национални консензус у одлучивању, историјска и етничка реалност, а не неке илузије које се не могу тамо реализовати", рекао је Додик.

       Он је позвао присутне да Србима обезбеде да се поштује Устав БиХ без политичког мешања, а Хрватима националну равноправност и свим другим народима, па ће имати стабилну и конструктивну атмосферу у БиХ.

       Према његовим речима, не може да буде европска перспектива када се непоштовање Устава сматра врлином, а залагање за поштовање - кривицом.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари