Додик: Европом управљају Бајден и Зеленски, а моја инспирација су - Мађарска и Орбан

САМИТ ЕНЕРГЕТИКЕ „СЕТ ТРЕБИЊЕ 2023“ – ПАНЕЛ О ЕНЕРГЕТСКОЈ СТАБИЛНОСТИ И НЕЗАВИСНОСТИ

* Председник РС Милорад ДОДИК: Земље региона морају сачувати  своје интересе у односу на глобалну економију. Долази нова зима, како ће то све изгледати нико не зна. Европа данас нема јаког лидера, мађарски премијер Виктор Орбан несумњиво има ту димензију, али овде се ради о неким другим земљама. Европом данас управљају Бајден и Зеленски“

* „Чињеница је да у задње време ништа добро не долази са Запада. Чини ми се да намерно изазивају тензију у БиХ. Нама је најважније питање имовине, које је решено Дејтонским мировним споразумом. Наш одговор на ароганцију са Запада је да то тако не може и неће моћи. Ја сам захвалан Мађарској страни, која ми је јавна инспирација“

* „Имамо са Русијом договор о гасоводу према Бањалуци – очекујемо да Бошњаци пређу преко своје сујете“

_________________________________________________________

          ЗЕМЉЕ региона и Западног Балкана морају се више интегрисати како би одговорили енергетским изазовима у будућности, поручио је председник Републике Српске Милорад Додик на панелу енергетска стабилност и енергетска независност у региону, у склопу Самита енергетике "СЕТ Требиње 2023".

          Нагласио је да земље региона морају сачувати  своје интересе у односу на глобалну економију.

          - Долази нова зима, како ће то све изгледати нико не зна. Европа данас нема јаког лидера, мађарски премијер Виктор Орбан несумњиво има ту димензију, али овдје се ради о неким другим земљама. Европом данас управљају Бајден и Зеленски - каже Додик.

          Додик је учествовао на панелу заједно са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом.

          - Захваљујем министру Сијарту, има много обавеза, ценим што је данас међу нама. Чини ми се да нам је свима овде привилегија што је с нама. Рат је зло, али је веома јасно да сачувамо своје интересе. Европа је имала конкурентску позицију добру, у односу на економију, због јефтиних енергетских извора из Русије - истакао је Додик.

          Нагаласио је да неки покушавају да покажу да је БиХ увела санкције Русији, али да то није тачно.

          - Преко нас би могле да се дешавају многе ствари у некој будућности. Неразумно је да је Европа довела себе до те мере да су јој енергенти толико скупи. Чињеница је да у задње време ништа добро не долази са Запада. Чини ми се да намерно изазивају тензију у БиХ. Нама је најважније питање имовине, које је решено Дејтонским мировним споразумом. Наш одговор на ароганцију са Запада је да то тако не може и неће моћи. Ја сам захвалан Мађарској страни, која ми је јавна инспирација - навео је Додик.

          Додик је истакао да Република Српска мора да користи своје природне изворе.

          - Што се тиче електричне енергије, ми ту добро стојимо. Морамо и ми да обезбедимо дизерфикацију извора електричне енргије. Становништву морамо да обезбедимо најјефтинију енергију. Европа нема никакав ресурс, све је зависно од окружења. Ми сличну судбину делимо са нафтом. Идеје од председника Орбана, који је једини на страни ЕУ и који има практична решења, која могу да помогну - додао је Додик.

          Поручио је да су потребне заједничке инвестиције.

          - Хоћемо да видимо нова улагања. Ми нисмо зависни од гаса, али јесмо зависни од нафтних деривата. Имамо са Русијом договор за изградњу гасовода према Бањалуци и то је веома значајна инвестиција. Потребно је да бошњачка страна у Сарајеву, која то већ 10 година оспорава, пређе преко своје сујете. Остаје да видимо како ћемо то решавати. То питање ће бити стављено на дневни ред, инсистираћемо на томе - навео је Додик.

           https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=507096

 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари