Додик: Ештон нас је преварила и узела нам 10 година - нећемо дозволити да нас и Борељ превари

„ИМАЋУ ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР СА ВИСОКИМ ПРЕДСТАВНИКОМ ЕУ ЗА СПОЉНУ ПОЛИТИКУ ПОВОДОМ ВСТС“

(архивски снимак)

* Нагласио: „Српска наставља да ради свој посао. Народна скупштина ће спровести демократску расправу о ВСТС-у. Ми ћемо то усвојити у Народној скупштини и тај закон ћемо реализовати

______________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће имати телефонски разговор са високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност Жозепом Борељом у вези са последњим саопштењем Савета за спровођење мира (ПИК) о одлуци Народне скупштине Републике Српске о Високом судском и тужилачком савету (ВСТС) Републике Српске.

       - Они ће урадити исто као пре 10 година, као што је урадила (тадашња тада била и висока представница за спољну политику и европску безбедност) Кетрин Ештон, а то је да нас опет преваре. И то на истом питању, а то је правосуђе - рекао је Додик за РТРС.

       Ештонова је у мају 2011. у Бањалуци, након разговора са републичким званичницима у оквиру почетка дијалога о реформи правосуђа у БиХ, поручила да је ЕУ спремна да помогне БиХ, отвори дијалог о раду правосуђа и активира механизме као одговор на све дилеме. Структурални дијалог, међутим, према речима надлежних ни након скоро 12 година није дао никакве резултате.

       Додик је нагласио да је Ештонова тада дошла у Српску и тражила да се пролонгира референдум, јер је знала резултате унапред.

       - И шта сад, ја да поново верујем Борељу и то у смислу да нас превари у наредних 10 година - додао је Додик.

       Српска, како је истакао, наставља да ради свој посао.

       - Народна скупштина ће спровести демократску расправу о ВСТС-у. Ми ћемо то усвојити у Народној скупштини и тај закон ћемо реализовати - истакао је Додик.

       Навео је да је подвала комплетна прича ПИК-а и посланика у Европском парламенту који су рекли да усвајање Нацрта закона о ВСТС-у Српске није у складу са Уставом.

       - То је медијска пропаганда која је направила неред у БиХ. Сада ти странци бране своје смеће, које су креирали пре десет до 15 година, антиуставно, без икаквих норми. Високи представник никад није имао право и ми то управо говоримо. Нећемо се уморити подсећајући на то - рекао је Додик.

       Истакао је да је требало раније да седну и разговарају о проблемима Српске, али овде тога нема.

       - Овде се ради о наставку политичке силе, као што је цела прича око Кристијана Шмита. Он је дошао овде, а нико га није именовао - напоменуо је Додик.

       Подсетио је да Дејтон каже да стране потписнице Анекса 10, међу којима је и Република Српска, али да је нико ништа није питао, „већ пошаљу некога овде који прича како је високи представник“.

       - Ми то треба да прихватимо да би они седили и своје лажне извештаје, које су раније ти амбасадори слали из БиХ, поново могли да очувају. Ради се о њиховим промашеним пословима, они су овдје сејачи неспоразума, нестабилне БиХ и то је право име - рекао је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари