Додик: Десет земаља је спремно да подржи независност Републике Српске

УПОЗОРИО ДА ЋЕ СЕ РС УСПРОТИВИТИ МИГРАНТСКИМ КАМПОВИМА ПОРЕД СРПСКИХ НАСЕЉА

* У интервјуу Н1 рекао да је у Народној скупштини Републике Српске 2003. заиста речено да је НАТО пут нешто што треба да радимо. И да се то радило док се није променило, а да се променило много шта

* Додик је нагласио да се АНП третира као документ за чланство, а да Република Српска неће у чланство: „Када бисмо се учланили у НАТО, морали бисмо да издвојимо дупло више средстава за одбрану него што сада имамо. То значи да би се морали смањивати буџети ентитета за тај ниво, то значи да би Република Српска морала да додатно обезбеди трећину, то је недопустиво. Тај новац не дамо

* Српски члан Председништва БиХ упозорио да ће РС кренути својим путем ако се настави са оваквим развојем ситуације - нехтењем Бошњака да се договори шта је БиХ и неуважавањем Републике Српске и српског народа

* „О тој теми – указао је - пре десет година нико није хтeо говорити, сада је то могуће и имам десет земаља које ће подржати независност Републике Српске. Разговарам са људима и они кажу да имамо право на то, али нећемо ништа радити путем насиља. Ми хоћемо договор у складу са Дејтонским споразумом... Прича о самосталности није на првом месту, не постоје тајне операције, у Српској  се не бавимо сепаратизмом

* Потврдио да има пасош и држављанство Србије, али да се неће кандидовати на њеним изборима и додао: „Моји главни градови су Бањалука и Београд, а не Сарајево. Сви Срби би требало да имају држављанство Србије, као што многи Хрвати у БиХ имају држављанство Хрватске, а има и много Бошњака који имају двојно држављанство

_______________________________________________________________________

        СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да је неприхватљиво да мигрантски кампови буду формирани у српским насељима и да ће се представници Републике Српске томе супротставити.

        "То је перманентно настојање бошњачке политичке елите да проблем реши баш на тај начин, скривајући своју одговорност за смештај миграната", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

        Он је истакао да је видљиво да је мигрантска криза на врхунцу и да људи који се налазе у БиХ нису адекватно смештени, иако долази зима.

        "Са нивоа БиХ, који има надлежност за миграције, ништа није учињено да тај проблем буде решен системски. Оно остаје отворено и све већи проблем у БиХ", каже Додик.

        Градско веће Бихаћа дало је јуче сагласност да на локацији Липа између Бихаћа и Босанског Петровца, као јединој која је у градском власништву, буде формиран привремени прихватни центар за мигранте.

        Локација је предложена са намером да мигранти буду измештени ван насељених подручја у Бихаћу.

„Тужилаштво се апсолутно неодговорно односи

према страдању Давида Драгичевића

        Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да се тужилаштво апсолутно неодговорно односи према случају страдања Давида Драгичевића из Бањалуке, те да треба тражити његову одговорност.

        "Треба тражити јавну одговорност за оне који то не раде и покушати успоставити систем који ће бити одговоран према друштву", нагласио је Додик.

        Он је новинарима у Бањалуци рекао да се неодговорност тужилаштва огледа и у томе да и након протека времена јавност и породица немају никаквих информација, оценивши да је то недопустиво.

        "Јасно је да је могућност да то буде решено лоцирана једино у тужилаштву, и то не може да буде предмет политичких и других институција, нити законодавне и извршне власти", нагласио је Додик.

        Нестанак 21-годишњег Бањалучанина Давида Драгичевића пријављен је 18. марта прошле године, а његово тело пронађено је 24. марта. Истрагу о страдању младића води Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци.

Ако је проблем Додик, што не

формирате Владу Федерације БиХ?“

        Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик сматра да се Бошњаци причом о Годишњем националном програму (АНП) настоје да побегну од измена Изборног закона, којим би се омогућило да Хрвати бирају своје представнике.

        "Мислим да се тиме скривају овом причом о Годишњем националном програму (АНП), да би се побегло од приче о Изборном закону. То је јасно и то желе Бошњаци. Ако је проблем Додик, што не формирате Владу Федерације БиХ, што не формирате власт у три, четири кантона? Зашто они где је формирана власт имају проблеме?", упитао је Додик

        Он је истакао да је реч о неким стварима које СДА блокира или настоји да евентуално призове међународну интервенцију. "Да нису они деловали - ова земља би била сређенија далеко него што јесте", оценио је Додик за ТВ Н1

        Додик је напоменуо да у БиХ постоји консензус о чланству у ЕУ, али да се оперативно не ради ништа.

        "ЕУ је рекла да они не сматрају да је услов НАТО кретање. Дали су мишљење које је јасно, низ ствари тамо - да БиХ не може да креће ка чланству ако постоји високи представник и много чега другог. Одједном је дошла прича о НАТО-у као најважнија", навео је Додик.

„Свестан сам чињенице да постоје раније донесене одлуке

        Он је навео да је са члановима Председништва БиХ Жељком Комшићем и Шефиком Џаферовићем разговарао о свим питањима, па и о НАТО.

        "Фино сам рекао, колико сам разумео, њима је важно да се не доводе у питање раније донесене одлуке. Ја их не могу ни довести. Члан три споразума којег смо потписали говори управо то. Говори о томе да се морају уважити ставови и других органа нивоа власти", рекао је Додик.

        Додик је истакао да је свестан чињенице да постоје раније донесене одлуке и да то није спорно.

        "Нисам поставио ниједан захтев да се те одлуке укину, јер знам да не може. Али, овде што се хоће да каже - бираћемо Савет министара, он мора то да уради. Ја кажем, океј, изаберите Савет министара, али оставите причу о акционом плану. Стално се враћате на Нејбојшу (Радмановић). Стално исто, имате даље, али нећете да одете. У Народној скупштини Републике Српске је 2003. речено да је НАТО пут нешто што треба да радимо. То се радило док се није променило, а променило се много штошта", навео је Додик.

        Додик је нагласио да се АНП третира као документ за чланство, а да Република Српска неће у чланство.

        "Када бисмо се учланили у НАТО, морали бисмо да издвојимо дупло више средстава за одбрану него што сада имамо. То значи да би се морали смањивати буџети ентитета за тај ниво, то значи да би Република Српска морала да додатно обезбеди трећину, то је недопустиво. Тај новац не дамо", рекао је Додик.

„До даљег се нећу повући из Председништва

БиХ, а то сада није ни могуће“

        Додик је упозорио да ће Република Српска кренути својим путем ако се настави са оваквим развојем ситуације - нехтењем Бошњака да се договори шта је БиХ и неуважавањем Републике Српске и српског народа.

        "О тој теми прије десет година нико није хтео говорити, сада је то могуће и имам десет земаља које ће подржати независност Републике Српске. Разговарам са људима и они кажу да имамо право на то, али нећемо ништа радити путем насиља. Ми хоћемо договор у складу са Дејтонским споразумом", истакао је Додик.

        Он је додао да прича о самосталности није на првом месту, да не постоје тајне операције и да се у Српској не баве сепаратизмом.

        Говорећи о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је рекао да се не воде никакви преговори у тајности о новом споразуму између лидера странака, те напоменуо да се било дошло до споразума, али да се појавила прича о АНП-у и све је кренуло да се разваљује.

        Додик је рекао да се до даљег неће повући из Председништва БиХ, да је сада то готово па и немогуће, јер не ради парламент БиХ и не може да се изабере нови члан како то предвиђа закон.

Инцко нема право да доноси одлуку о забрани

негирања "геноцида у Сребреници"

        Када је ријеч о деловању ОХР-а у БиХ, Додик је навео да високи представник може само да координише и усмерава домаће власти, присуствује састанцима и упозорава, а да су раније одлуке које су особе на тој функцији наметале и доносиле мимо Дејтона представљале међународни криминал.

        Додик сматра да високи представник нема право ни да доноси одлуку о забрани негирања "геноцида у Сребреници".

        "Он то са собом може понети у пензију. Где ће је објавити, ко ће је поштовати. То није закон, високи представник нема право да доноси такве одлуке. Ја поштујем страдање у Сребреници, али нема право да доноси одлуке те врсте", поручио је Додик.

        Додик је нагласио да је његов примарни циљ представљање Републике Српске и српског народа, али да не жели да било шта уради против Бошњака, нити Хрвата, нити њиховог политичког статуса.

        "Био сам мотивисан да покушамо да решимо нека питања, као што су убрзани пут ка статусу за ЕУ и изградња ауто-пута", додао је Додик.

        Додик је изјавио да су за њега главни градови Бањалука и Београд, а не Сарајево, те да има пасош и држављанство Србије, али да се неће кандидовати на изборима у тој земљи.

        "Сви Срби би требало да имају држављанство Србије, као што многи Хрвати у БиХ имају држављанство Хрватске, а има и много Бошњака који имају двојно држављанство", истакао је Додик и поручио да његов интерес не може бити оно што неко други каже, него тражи да се поштује свачија воља.

        Он је рекао да веома добро сарађује са председником Србије Александром Вучићем и да је захвалан на помоћи коју је упутио општинама широм Републике Српске.

        (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари