Додик: Да ли Србија треба да отвори питање Републике Српске, то је – ствар процене

ПОРУЧИО КОМШИЋУ: „СРБИЈА ЈЕ ДАЛЕКО МОЋНИЈА ПРИЧА ОД СВЕГА МОЖЕШ ДА КАЖЕШ О ЊОЈ“   

* Хрватском члану Председништва БиХ Жељку Комшићу поручио: Кад истражите ко је у Поточарима покушао да убије Вучића – можемо причати о Сребреници

         * „Када одем ван БиХ, други политичари питају о чему се то ради и да ли је то могуће, али кад изађу пред камере - причају Босна ово, Босна оно"

* Бивши шеф ЦИА за Балкан Стивен МЕЈЕР недавно рекао да је права грешка била што се на простору БиХ покушава направити нека нова мала Југославија“ и да треба отворити питање Републике Српске јер је БиХ фиктивна држава:, а Додик додаје:  „Ако није могла велика, како да буде мала? Сваки дан се показује да је то била грешка. Мејер сигурно зна и данас како стоје реално ствари

* „Странци и Запад говоре `може Косово, али ви не можете ништа`. По ком то принципу могу они, а нико други не може? Како је могуће да Косово - такво какво је, непризнато од Србије, непризнато од БиХ и још многих земаља креира своју заједничку спољну политику са Албанијом? Када се то преведе на практични језик, значи да Албанци и Шиптари имају право на све, а Срби морају да ћуте“             

* „Неко је помислио или замислио да бисмо ми морали да слушамо и да се повинујемо, да Србима треба наметнути неку тешку мјеру, а они ће се временом на то навићи. Ето, ми се нисмо навикли

* „Да ли Србија треба да отвори питање Републике Српске или не, то је - питање процена...Али, оно што Србија чини јесте да Републици Српској максимално помаже и ово су најбољи тренуци сарадње које Србија и Република Српска имају

________________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је хрватском члану Председништва БиХ Жељку Комшићу, који је данас изнeо тешке оптужбе на рачун Србије и Српске у вези са злочином у Сребреници, да би пре свега морао да изда налог да се испита ко је и како хтeо да убије председника Србије Александра Вучића у Поточарима.

         Додик је истакао да Комшић, али и други, треба да цене чињеницу да је Вучић био у Сребреници, где су покушали да га убију пре неколико година.

         "Када на то одговоре, може се разговарати о неким другим стварима", рекао је Додик за Танјуг.

         Он је истакао да је Србија далеко важнија и моћнија "прича" од свега што може Комшић може да каже о њој.

Сребреница је и место масовног страдања Срба

         "Пре свега би морао да да налог да се испита како су хтели и ко је хтeо да убије Вучића, када је већ био тамо, а не да на овај начин опет враћа старе теме и старе игре, не обазирући се на оно што они чине и како чине", рекао је Додик.

         Додик је нагласио да је Сребреница место страдања, али не само Бошњака, како Комшић жели да прикаже, већ и масовног страдања Срба.

         Додик је навео да је Комшић, у низу изјава говорио веома лоше о Србији.

         Као пример је навео Комшићево реаговање од пре неколико дана на изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића, који је упитао шта би рекли када би Србија најавила да ће водити заједничку спољну политику са Републиком Српском, као што су то учиниле Тирана и Приштина.

         "Ја то исто питање постављам - шта би рекли да се ми договоримо да Република Српска путем дипломатског система Србије буде заступљеnа у свету. Шта би онда они рекли? То је реално питање. Како је то некоме допуштено, а некоме није? Како постоје једна права за једне, а не и за друге", упитао је Додик.

         Комшић је поводом сутрашње комеморације поводом 24 године од злочина у Сребреници оптужио Србију и Републику Српску за наводно величање геноцида у Сребреници, а власти у Србији да нису одустале од "погромашког пројекта САНУ", те да се, пошто нису кажњене за Сребреницу, како каже, "надају се да ће моћи поново да ураде исто".

Мејер добро зна зашто говори да

мала Југославија“ није могућа

         Додик је указао да већина оних који су били плаћени да промовишу БиХ данас говори о БиХ као пропалој и немогућој земљи, а да је он то говорио још пре десетак година и због тога је био "лош момак" којег је "требало дисциплиновати".

         Коментаришући оцену бившег шефа ЦИА за Балкан Стивена Мејера да треба отворити питање Републике Српске и да је БиХ фиктивна држава, Додик каже да то није непознат став Мејера и да он то говори већ неколико година.

         "Реч је о човеку који је био активан у време распада бивше Југославије и задужен за одређене просторе и сигурно да је имао добар преглед ситуације што се тога тиче", рекао је Додик за београдски "Телеграф".

         Председавајући Председништва БиХ подсјећа да је (Мејер) недавно рекао да је права грешка била што се после распада Југославије на простору БиХ покушава направити нека нова "мала Југославија".

         "Ако није могла велика, како да буде мала? Сваки дан се показује да је то била грешка и да је био историјски тренутак да се то учини. Мејер сигурно зна и данас како стоје реално ствари", напомиње Додик.

Неки би да Албанци и Шиптари имају

право на све, а да Срби морају да ћуте

         Истичући да се поставља питање како да се то Републици Српској намеће као проблем, Додик је указао на двоструке аршине Запада.

         "Дођете у позицију да странци и Запад кажу: `може Косово, али ви не можете ништа`. По ком то принципу могу они, а нико други не може? Како је могуће да Косово - такво какво је, непризнато од Србије, непризнато од БиХ и још многих земаља креира своју заједничку спољну политику са Албанијом?", упитао је Додик.

         Према његовим речима, то су процеси који говоре о томе да неко има ексклузивитет и право, а неко наводно нема, али да, када се то преведе на практични језик, значи да Албанци и Шиптари имају право на све, а Срби морају да ћуте.

         "Зато што је то неко помислио или замислио да бисмо ми морали да слушамо и да се повинујемо, он то у својим анализама и говори да Србима треба наметнути неку тешку меру, а они ће се временом на то навићи. Ето, ми се нисмо навикли", каже Додик.

         Он истиче да је то да ли Србија треба да отвори питање Републике Српске или не - питање процена.

         "Али, оно што Србија чини јесте да Републици Српској максимално помаже и ово су најбољи тренуци сарадње које Србија и Република Српска имају", нагласио је Додик.

         Он је навео да Београд и Бањалука разговарају о развоју могуће политичке ситуације, те да Србија промовише и треба да промовише мир и стабилност у региону, јер је водећа земља која може да буде гарант мира и стабилности.

Милорад Додик црта своју "мапу Балкана"

Сад о БиХ као пропалој држави говоре и они

који су били плаћени да је промовишу

         Додик каже да политички процеси у вези са БиХ иду својим током и да већина људи зна да је то била промашена инвестиција.

         "Већина и оних који су били плаћени да то промовишу говоре о пропалој држави, о немогућој држави. Када сам ја то говорио пре десетак година, онда сам био `лош момак` кога је требало дисциплиновати. Ево сада значајан број анализа говори о томе, а најбоље о томе говори стварна ситуација у БиХ, напросто нема хемије", истакао је Додик.

         Одговарајући на питање колико је реално да дође до тог сценарија о коме говори Мејер, те да је и он сам показивао на карти евентуалне нове границе, председавајући Председништва БиХ каже да увек постоје приче о хипотетичким могућностима, а да се оне претворе у политику.

         "Вођен овом претходном причом да неком прихватите све да ради, значи Шиптарима и Албанцима, а Србима кажете `ви не можете`, наравно да отвара ново мишљење", каже Додик.

         Он напомиње да га, када оде ван БиХ, други политичари питају о чему се то ради и да ли је то могуће, али да кад изађу пред камере "причају Босна ово, Босна оно".

         "То вам је политичка фарса, оно што су покушали да причају и ставе у фокус оне приче о томе како је то политичка коректност", наводи Додик.

         Он напомиње да је једино у политици коректан живот, а он говори да има проблема, додајући да и живот каже да је тешко направити и очекивати да се то направи.

         "Ни сами креатори Дејтонског споразума нису рачунали да ће БиХ преживети и то сад можемо да читамо у неким њиховим анализама и говорима од пре", рекао је Додик.

         (Срна)     

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари