Додик: Чим Изетбеговић без Српске уради нешто у вези са чланством у НАТО - више неће бити БиХ

СРПСКИ БЛОК НИЈЕ У КОАЛИЦИЈИ СА БОШЊАЧКОМ СДА И НЕЋЕ ТО НИ БИТИ

* „Први пут када (Изетбеговић тако нешто) уради -нека рачуна да БиХ нема. Прижељкујемо такве потезе, ја прижељкујем да неко уради нешто унилатерално и без договора, односно да неки министар из Савета министара нешто сам уради. Од тог тренутка БиХ више неће бити и нека читају како хоће ову поруку

* „Ми не можемо да бирамо кога Бошњаци бирају, као што они не могу да бирају кога ћемо ми. Да су они могли да изаберу изабрали би СДС, Мирка Шаровића и остале. Међутим, овдје бира српски народ и то су реалности. Када буду хтели да формирају Савет министара нека нас позову и наши људи ће доћи и гласаће за договорени концепт"

* „Бошњаци су одлучили да блокирају институције на нивоу БиХ зато што не могу да реше проблеме у ФБиХ и због тога су измислили причу о МАП-у који до сада није био обавезујући. Али, Бошњаци су одлучили да нема формирања Савета министара док Српска не прихвати да пошаље план свог чланства у НАТО-у. Ми то нећемо послати и то говори о апсурду БиХ

* „Када Србија уђе у разговоре са НАТО-ом и у НАТО, ако икад уђе, и ми ћемо то урадити. Дотле то нећемо и они морају да науче ту лекцију. Да ли желе да жртвују целу БиХ, то је њихов проблем

* „Лицемерне су изјаве представника Велике Британије о наводном малигном утицају Русије на Балкану и на овим просторима. Већи је утицај Британије путем завртања руку, него Русије која увек пита шта може помоћи и никада нисам чуо ниједан захтев да се нешто уради на економском или политичком плану. Са друге стране се даје новац медијима, НВО и појединцима да промовишу антируске ставове“        

_____________________________________________________________________

         ПРЕДСЕДАВАЈУЋИ Председништва БиХ Милорад Додик, говорећи о формирању власти, рекао је да му је шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк и на састанку у понедељак у Бањалуци пренео став да је формирање власти на нивоу БиХ, те у Федерацији БиХ (ФБиХ) и кантонима услов без кога се не може даље разговарати о путу БиХ према ЕУ.

         "Оба питања су везана за Сарајево, а не за Републику Српску. У једном делу јесте, а то је Савет министара. Ми тамо имамо позиције које треба да добијемо, али неко то спречава и мислим да то у Европи добро разумеју", рекао је Додик.      

         Према његовим речима, српски блок није и неће да буде у коалицији са СДА.

         "Али, не можемо ми да бирамо кога Бошњаци бирају, као што они не могу да бирају кога ћемо ми. Да су они могли да изаберу – изабрали би СДС, Мирка Шаровића и остале. Међутим, овдје бира српски народ и то су реалности. Када буду хтели да формирају Савет министара нека нас позову и наши људи ће доћи и гласаће за договорени концепт", поручио је Додик.

         Он је нагласио да је измишљена прича о Акционом плану за чланство у НАТО-у (МАП) да би спречили формирање Савета министара и правили атмосферу немогућности договора, те како би очекивали неку врсту интервенционизма.

         "Али, то време је прошло и не верујем да је могућ интервенционизам, поготово имајући у виду чињеницу да је у оквиру политичког Сарајева већ ствар до те мјре банализована да је веома јасно какве позиције заступа", изјавио је Додик за РТРС..

Хрвати имају став да треба формирати Савет министара

         Према његовим ријечима, Бошњаци су одлучили да блокирају институције на нивоу БиХ зато што не могу да реше проблеме у ФБиХ и због тога су измислили причу о МАП-у који до сада није био обавезујући.

         "Било је обавезујуће да формирамо Савет министара и да се он бави и питањем НАТО-а које неће нестати са дневног реда. Али, Бошњаци су одлучили да нема формирања Савета министара док Српска не прихвати да пошаље план свог чланства у НАТО-у. Ми то нећемо послати и то говори о апсурду БиХ", навео је Додик.

         Он је додао да је логично да Бошњаци и Хрвати који су ослоњени на Турску, односно Хрватску, које су чланице НАТО-а, сматрају да БиХ треба бити у саставу НАТО-а.

         "Али, Хрвати имају став да треба формирати Савет министара и да прича о националном годишњем плану за чланство у НАТО-у није толико важна колико је важно да буде формиран Савет министара. Бошњаци то стављају изнад Савета министара, а тиме и изнад легитимитета БиХ", појаснио је Додик.

         Он је рекао да је БиХ апатична земља са пропалом структуром и недораслим политичарима који мисле да је инаћење и дисциплиновање другога једини начин за решавање проблема.

         "Наравно да није. Прави начин је да радимо оно што можемо да урадимо и за шта постоји консензус да то урадимо, а тамо где га нема да сачека неко друго време. Када Србија уђе у разговоре са НАТО-ом и у НАТО, ако икад уђе, и ми ћемо то урадити. Дотле то нећемо и они морају да науче ту лекцију. Да ли желе да жртвују целу БиХ, то је њихов проблем", истакао је Додик.

Синоними за БиХ су криза, неуспех, спољни интевренционизам ...

         Он је упозорио да први пут када Изетбеговић без Срба и Српске уради било шта у вези са чланством БиХ у НАТО-у више неће бити БиХ.

         "Први пут када ово уради нека рачуна да БиХ нема. Прижељкујемо такве потезе, ја прижељкујем да неко уради нешто унилатерално и без договора, односно да неки министар из Савета министара нешто сам уради. Од тог тренутка БиХ више неће бити и нека читају како хоће ову поруку", нагласио је Додик.

         Он је истакао да би то била ствар преко које сигурно Република Српска не би прешла.

         "Синоними за БиХ су криза, неуспех, интевренционизам међународне заједнице и да два од три народа не желе ову земљу. Све ово продубљује политичку кризу у БиХ, која је најдубља до сада, а отишао сам у Сарајево са уверењем да неке ствари могу бити покренуте на путу ка чланству у ЕУ. Њима је важније да изгурају причу о годишњем националном плану, него ЕУ", рекао је Додик.

Планиран гасовод од Бијељине до

Бањалуке и две електране

         Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је у оквиру гасификације Републике Српске која ће бити реализована са руском компанијом "Гаспром" планирано да буде саграђен примарни гасовод од Бијељине до Бањалуке и две гасне електране.

         Он је навео да је током разговора о гасификацији Српске које је имао за време недавне посете Русији потврђено руско учешће од 60 одсто у том пројекту, а учешће Српске од 40 одсто, као и да ће "Гаспром" пројектовати и вршити контролу радова.

         "То нам је важно јер то уједно подразумева и гаранцију квалитета радова који ће бити урађени", рекао је Додик за РТРС.

         Он је нагласио спремност да са "Гаспромом" буде направљен било који аранжман, а да Српска добије гасовод који ће имати много утицаја на квалитет живота.

         "Српска може да узме кредит да уђе у аранжман за гасовод јер нема средстава која може да резервише да би са становишта учешћа у власништву могла чекати неких 20 година да јој се та средства врате у виду дивиденде", навео је Додик.

         Он је истакао да Српској преостаје да прихвати партнере који имају средства, подсетивши да "Гаспром" има своју банку путем које финансира значајан део заједничких пројеката.

         Додик је нагласио да све развијене земље Европе своју економију базирају на сигурним испорукама гаса и да је сасвим логично да то чини Српска.

         "С обзиром на моју функцију председавајућег Председништва БиХ, разговори у Русији били су и у правцу да истакнем потребу да се остави простор и за квалитетним снабдевањем гасом Федерације БиХ (ФБиХ). Нисам разговарао са представницима ФБиХ о томе, али имам намеру да то учиним и мислим да би било добро да и они буду део тог пројекта", истакао је Додик.

Срби остају трајно опредељени за сарадњу са Русијом

         Према његовим речима, било би крајње неодговорно да било ко заустави пројекат гасификације јер би то озбиљно усложило односе унутар БиХ, и Српска нема разлога да истрпи такав однос према себи.

         "Раније смо видели како то изгледа, имали смо све припремљено у вези са 'Јужним током', фалила је сагласност која је вечито одгађана, а онда још, како то раде у Сарајеву, поставе своје захтеве као што су тражили да се на нивоу БиХ гради регулаторно тело за гас, што је неприхватљиво и неће се десити јер је то надлежност Српске", подсјетио је Додик. 

         Председавајући Председништва БиХ рекао је да су лицемерне изјаве представника Велике Британије о наводном малигном утицају Русије на Балкану и на овим просторима.

         "Већи је утицај Британије путем завртања руку, него Русије. Русија увек пита шта може помоћи и никада нисам чуо ниједан захтев да се нешто уради на економском или политичком плану. Са друге стране имате ситуацију да се даје новац медијима, невладиним организацијама и појединцима да промовишу антируске ставове. Британија је одобрила у овој години шест милиона фунти за спречавање руског утицаја на Балкану. Шта то значи?", упитао је Додик.

         Према његовим речима, Срби остају трајно опредељени за сарадњу са Русијом, као што не беже ни од сарадње са другим народима и државама.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари