Додик: Будимо поносни на своју победничку прошлост и своје претке

„СРПСКИ НАРОД – ЗАЈЕДНО СА ЈЕВРЕЈИМА – НАЈСКУПЉЕ ПЛАТИО СЛОБОДУУ И СВОЈЕ ПОСТОЈАЊЕ“

 

* „Обавеза свих нас, као и будућих генерација, јесте да никада не дозволимо да се наши преци постиде нас, својих потомака. Ми не смијемо да дозволимо да будемо мање храбри, мање одважни, мање поносни и одлучни од наших предака. Ми морамо да будемо њихов понос као што смо и ми поносни на херојску прошлост наших предака

       * „Свети Сава нам је на самом почетку 13. века оставио најсавршенији програм и путоказ у три тачке - слободна држава, слободна црква и слободна култура

       СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, да је српски народ, заједно са Јеврејима, најскупље платио своју слободу и опстанак на европском континенту, борећи се увек на страни патриота и победника који су били изложени разним страхотама и невиђеној тортури фашиста и окупатора.

       Додик је истакао да се на данашњи дан, али и сваки дан са великим поштовањем и пијететом треба сетити једног од највећих зала у новијој историји - Холокауста.

       Он је нагласио да српски народ треба да буде поносан на своју победничку прошлост и претке, као и на чињеницу да је увек био на победничкој страни, која је била једина права и слободарска.

       „Треба да будемо поносни што припадамо српском народу који је, заједно са Јеврејима, највећи страдалник у Другом светском рату. И Срби и Јевреји су народи храбрости, слободе, правде и поноса. Обавеза свих нас, као и будућих генерација, јесте да никада не дозволимо да се наши преци постиде нас, својих потомака. Ми не смемо да дозволимо да будемо мање храбри, мање одважни, мање поносни и одлучни од наших предака. Ми морамо да будемо њихов понос као што смо и ми поносни на херојску прошлост наших предака", поручио је Додик.

       Он је истакао да је на данашњи дан 1996. године, два месеца након што је потписан Дејтонски мировни споразум, затворен и концентрациони логор "Силос" у Тарчину код Сарајева, у којем је било заточено више од 600 српских цивила.

       "То је поразна чињеница да и данас има оних који следе идеје најцрње и најмрачније историје која се догодила у 20. веку. То треба да нам буде стална опомена да је фашизам зло које никада никоме не сме да се понови", навео је српски члан Председништва БиХ.

       Српски члан Председништва БиХ честитао је школску славу Светог Саву свим просветним радницима и ученицима, истичући да је први српски учитељ и просветитељ Свети Сава пример вечног надахнућа и путоказ правих вредности на путу просветитељства, знања и истине.

       - Као старом европском народу нама, Србима, Свети Сава нам је на самом почетку 13. века оставио најсавршенији програм и путоказ у три тачке - слободна држава, слободна црква и слободна култура. Тако се српска самосвојност градила вековима кроз нашу заједничку прошлост, нашу православну веру, нашу традицију и културу, те наш српски језик и ћирилично писмо - истакао је Додик у честитки.

       Он је нагласио да су српски језик, којим говоримо, и ћирилично писмо, којим пишемо, основно полазиште српског националног бића без чега није могућ ни останак ни напредак српског народа, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

       - То треба да буде стално у нашој свести, наша обавеза и дужност како је то било и Светом Сави, нашем првом просветитељу, државнику и архиепископу, утемељивачу српске цркве, државе и школства - нагласио је Додик.

       Он је истакао да корачајући стазама Светог Саве идемо путем Светосавље који је једини исправан и истински начин нашег живота и у том треба васпитавати и младе нараштаје и будућа покољења.

       - На овај велики дан славимо истинске вредности које нам је оставио у наслеђе Свети Сава, а које наши просветни радници преносе нашој деци. С тога изражавам посебну подршку и поштовање свим просветним радницима за њихов одговоран рад и образовање наше деце на добробит целог друштва - навео је Додик.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари