Додик: Бошњаци не могу да поднесу да постоје Република Српска и српска политичка воља

„ПОСЕБНО НЕ МОГУ ДА ПОДНЕСУ МИЛОРАДА ДОДИКА И КРАЈЊИ ЦИЉ ИМ ЈЕ ИНТЕРВЕНЦИЈА ИЗ СВЕТА“

* „Не могу да поднесу ни Драгана Човића и ХДЗ БиХ који јасно кажу да их неће више мајоризовати. Одједном Човић, који се брани од мајоризације, која је присутна свакодневно у Федерацији БиХ, постаје проблем и онда неко каже да смо сви заједно проблем. Не може се водити политика на бази мајоризације“

* „Бошњаци желе да рашчисте ствари са Хрватима, а онда да пређу на Републику Српску кроз концепт један грађанин један глас. Бошњаци би као већина у БиХ, када би срушили Српску, ФБиХ и кантоне, те када би БиХ била састављена од општина, изабрали своје Србе и Хрвате, поставили их у Сарајеву и не би било никакве могућности заштите српских националних интереса, а то значи ни заштите културе, вере, писма, језика и свега другог што припада идентитету нашег народа“

* Хрвати доказују да су за Комшића највише гласали Бошњаци и да су изабрали себи подобног Хрвата. Комшић ужива у апстрактној позицији у којој не постоје Срби, Хрвати и Бошњаци, него само грађани, а то је најближе томе да постоје само Босанци“

* „Ми Срби у БиХ морамо да политички решавамо српско национално питање у БиХ које је нападнуто. Мој рад у заједничким институцијама треба гледати кроз призму одговорности према Српској и српском националном и државном програму“

_______________________________________________________________________

         СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је крајњи циљ блокаде формирања власти на нивоу БиХ интервенција међународне заједнице и да буду делегитимисани српски и хрватски национални интереси чиме би као доминантна била постављена воља бошњачке политичке елите која би одређивала како ће се развијати ситуација у БиХ.

         "Они /Бошњаци/ не могу да поднесу да постоји Република Српска и српска политичка воља, а поготово не могу да поднесу Милорада Додика. Не могу да поднесу ни Драгана Човића и ХДЗ БиХ који јасно кажу да их неће више мајоризовати. Одједном он /Човић/ који се брани од мајоризације, која је присутна свакодневно у Федерацији БиХ /ФБиХ/, постаје проблем и онда неко каже да смо сви заједно проблем. Не може се водити политика на бази мајоризације", поручио је Додик.

„Алија је указивао муслиманима да формирају

државе на бази шеријата тамо где су већина“

         Према његовим речима, Бошњаци желе да рашчисте ствари са Хрватима, а онда да пређу на Републику Српску кроз концепт један грађанин један глас.

         "Бошњаци би као већина у БиХ, када би срушили Српску, ФБиХ и кантоне, те када би БиХ била састављена од општина, изабрали своје Србе и Хрвате, поставили их у Сарајеву и не би било никакве могућности заштите српских националних интереса, а то значи ни заштите културе, вере, писма, језика и свега другог што припада идентитету нашег народа", рекао је за АТВ Додик, који је и председавајући Председништва БиХ.

         Он је подсетио да је ратни политички вођа Бошњака Алија Изетбеговић написао да муслимани треба да се уздрже у друштвима где су мањина, а да тамо где су већина формирају своје државе на бази шеријата. "Касније је рекао да је довољна чак и релативна већина да се то спроведе", навео је Додик.

         Додик је поручио да се у БиХ може живети искључиво уколико се сви уважавају.

         Он је оценио да је бесмислена БиХ која не може да формира власт.

         "Ми смо спремни, али они то не желе. Ми нећемо никога притискати и не могу да очекују да ћемо прихватити њихове услове", истакао је Додик.

         "Српска је била у одбрамбеном ставу целе четири године. Није завршен ниједан посао од важности за Српску који је захтевао имало подршке БиХ у смислу процедура. Четири-пет година стоји сагласност која се тиче изградње ауто-путева. Са `Гаспромом` смо све договорили у вези са изградњом крака гасовода према Српској, а онда нисмо добили сагласност Савета министара да само прокопамо испод Дрине трасу за цевовод", нагласио је Додик.

„Срби у Савету министара и у извршним телима

БиХ не буду легитимно представљени“

         Он је рекао да је политички блок који предводи на изборима добио мандат народа и истакао да ће покушати да досадашњи приступ Савета министара промени да би нови сазив радио и у интересу Српске.

         "Ми бисмо волели да Савет министара врло брзо почне да ради, да коренспондира са Председништвом, да раде оба дома Парламентарне скупштине БиХ и да покушамо да дођемо до консензуса бар на важним питањима", поручио је српски члан Председништва.

         На питање зашто је рекао да је завршио односе са Комшићем, који је претходно проблематизовао обележавање важних датума за Српску, Додик је напоменуо да је Комшић на ту позицију дошао на бази неколико сумњивих процеса и да Хрвати, чији је наводни представник, оспоравају његов легитимитет, доказујући да су за њега највише гласали Бошњаци и изабрали себи подобног Хрвата.

         Он је оценио да је у Комшићевој политици видиљива велика наклоност према политичком Сарајеву, а не бављење интересима Хрвата у БиХ.

         Према његовим речима, Комшић ужива у апстрактној позицији у којој не постоје Срби, Хрвати и Бошњаци, него само грађани, наводећи да је то најближе томе да постоје само Босанци.

         "Народи у БиХ су увек били на различитим странама у историјским процесима и то је ушло у односе међу људима, али пред нама је први циљ да обезбедимо мир и стабилност и то чинимо. Ми нисмо допринели ескалацији насиља свих ових година, без обзира што су покушавали да елиминацијом наших политика елиминишту Српску. Дошли смо у позицију да Срби у Савету министара и у извршним телима на нивоу БиХ не буду легитимно представљени", рекао је Додик.

„Бошњаци су изабрали да нема

формирања власти на нивоу БиХ“

         Он је поручио да је БиХ изведена земља и да су њени главни фактори по Уставу и Дејтонском споразуму два ентитета и три народа, али да се то не уважава.

         "Народи су изабрали своје представнике и тиме је све завршено. Треба формирати власт на нивоу БиХ коју ће представљати легитимно изабрани представници конститутивних народа, иако је неко одлучио супротно", каже Додик.

         Додик, који је председник СНСД-а, рекао је да је и последњи разговор са лидером СДА Бакиром Изетбеговићем о формирању власти био празан, као и неки ранији њихови разговори.

         "Ти разговори никуда не воде. Бошњаци су изабрали да нема формирања власти на нивоу БиХ и навели као разлог неусвајање Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/. Они то форсирају јер је Турска чланица НАТО-а. НАТО је у протеклом рату био на страни Бошњака и то њих мотивише за ту причу", навео је Додик.

         Он је истакао да ради у Сарајеву првенствено због одговорности према Републици Српској, српском народу и СНСД-у.

         "То ме обавезује да афирмишем интересе Српске и Срба. Ми Срби у БиХ морамо да политички решавамо српско национално питање у БиХ које је нападнуто. Мој рад у заједничким институцијама треба гледати кроз призму одговорности према Српској и српском националном и државном програму", рекао је Додик.

„Српска се одлучила за војну неутралност

и тај став неће бити промењен“

         Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да став Републике Српске о војној неутралности неће бити промењен и да нема политичког представника Српске који би зарад формирања власти на нивоу БиХ и учешћа у њој прекршио резолуцију Народне скупштине Републике Српске којом је проглашена неутралност.

         "Ја то сигурно нећу учинити. Српска се одлучила за војну неутралност и тај став неће бити промењен", рекао је Додик за АТВ.

         Он је поновио да и ставови Европске комисије говоре да приступање НАТО-у није услов да БиХ добије статус кандидата за чланство у Европској унији, иако се бошњачки политичари труде да у вези с тим прикажу странцима да "Додик стално нешто опструише".

         "Има много чланица ЕУ које нису у НАТО-у. Такође, нико из НАТО-а није присиљавао некога за чланство у том савезу. Они јасно кажу да је то ствар наше воље", објаснио је Додик.

„НАТО није и не сме бити тема европског пута БиХ“

         Он је упитао због чега се национални план за чланство у НАТО-у, на чијем се усвајању инсистира у Сарајеву, зове тако ако не подразумева чланство.

         "То значи да сте већ прихватили чланство. Ми тражимо да нам дају план за сарадњу као што има Србија, а не желимо да то буде чланство у НАТО-у. Али, њима то није довољно", каже Додик.

         Према његовим речима, Хрвати желе чланство у НАТО-у, али они разумеју ствари и инсистирају на томе да приоритети буду обрнути и да прво буде формирана власт, а потом ће свакако бити разговарано и о НАТО-у.

         "Разумљиво је што Бошњаци и Хрвати желе реализацију Акционог плана за чланство у НАТО /МАП/, али и Срби морају бити схваћени када не желе чланство у овом савезу. НАТО није и не сме бити тема европског пута БиХ", поручио је Додик.

         Он је подсетио и да је комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, када је крајем марта дошао у Сарајево, рекао: "Немојте мене убеђивати о НАТО-у, јер моја земља /Аустрија/ није чланица овог савеза".

         "Није, као што није ни шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка /Шведска/. НАТО није европска вредност", рекао је Додик.

         Он је истакао да је и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао да ће доћи у БиХ када буде формирана власт.

         "Сви разговори које водимо, чак и са представницима НАТО-а, иду за тим да се каже да је чланство у овом савезу наша ствар. Нико не присиљава Србију да буде члан, иако има добре односе са НАТО-ом и не бежим од неке врсте сарадње са тим савезом", рекао је Додик.

         (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари