Додик: Било би добро да се западне дипломате према БиХ односе - као руске

„КОМШИЋ И ТУРКОВИЋ НАЈВИШЕ ДОПРИНОСЕ ДА БиХ НЕ МОЖЕ ДА ФУНКЦИОНИШЕ“

* „Жељко Комшић и бошњачки члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић не престају да се свађају са окружењем. Призивају интервенцинизам и повећано војно присуство, све то збуњује и слуђује све факторе у БиХ

* У Источном Сарајеву, на обележавању Дана дипломата Русије, оценио да би било добро да западне дипломате, попут руских, поштују међународно право, уважавају Дејтонски споразум и чињеницу да је БиХ савезна заједница или државна заједница

______________________________________________________

          СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да су хрватски члан Председништва БиХ Жељко Комшић и министар спољних послова БиХ Бисера Турковићева изнели низ нетачних информација у име БиХ, да је то њихово и мишљење њихових политичких партија, да то нису усаглашени на нивоу БиХ и да само доприносе још већем неразумевању у БиХ.

       - Они највише доприносе томе да БиХ не може да функционише - рекао је Додик.

       Додик је истакао да је очигледно да односи у БиХ остају сложени и чини се да буду још тежи и нерешиви.

       Он је истакао да територијални интегритет БиХ није угрожен, да су великом причом о рату, коју су ширили по свету, покушали да наметну, јер желе да спријече легитимне потезе Републике Српске.

(фото: Бернард Милошевић)

       Он је навео да Комшић и бошњачки члан Предсендиштва БиХ Шефик Џаферовић не престају да се свађају са окружењем и да су допринели блокади.

       - Призивају интервенцинизам и повећано војно присуство, све то збуњује и слуђује све факторе у БиХ -рекао је Додик.

       Он је истакао да Комшић сигурно није извор информација о објективном стању у БиХ.

       Додик је рекао да Република Српска очекује да међународни фактор у БиХ поштује устав БиХ и да у том погледу поштује Српску.

       Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик данас је у Источном Сарајеву, на обележавању Дана дипломата Русије, оценио да би било добро да западне дипломате попут руских поштују међународно право, уважавају Дејтонски споразум и чињеницу да је БиХ као савезна заједница или државна заједница састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

       - То је оно што је записано и у Уставу и дубоко у Дејтонском споразуму. Било би нормално да сви дипломатски радници који долазе у БиХ поштују управо то међународно право - рекао је Додик.

       Положио је венац на спомен обележје руском дипломати Виталију Чуркину, који је спречио да у Савету безбедности буде усвојена британска резолуција о Сребреници, којом се, додао је, „хтело српски народ окарактерисати као геноцидан“.

       Истакао је да је Чуркин тада одиграо важну улогу, испуњавајући став највишег руководства своје земље, те изразио захвалност за то.

       Он је присутном амбасадору Русије у БиХ, Игору Калабухову, и осталом особљу Амбасаде Руске Федерације у БиХ честитао празник и пожелео све најбоље.

       Истичући да је упознао много руских дипломата који у БиХ долазе годинама, Додик је рекао да је увек имао добру комуникацију са свима њима.

       Он је констатовао да је - супротно руским дипломатама - један број њихових колега, углавном западних, насилно кршио Устав БиХ и Дејтонски споразум.

       - Раније, пре 15-20 година, преварама и разним стварима долазили су до неких решења наметањем од стране високог представника, а сада то покушавају да заштите причама о неким договорима који нису постојали - нагласио је Додик.

       Према његовим речима, данас је одата пошта једном важном човеку за Републику Српску и Србе – Виталију Чуркину који је у име највишег руководства Русије уложио вето у Савету безбедности УН и онемогућио усвајање британске резолуције којом су хтели да осуде Србе као геноцидан народ.

       - Памтимо овде две ствари – тај поступак Руске Федерације и шта је Велика Британија хтела од нас да учини - рекао је Додик.

       Навео је да је више пута имао састанке са Чуркином, између осталог у његовој резиденцији у Њујорку, и да су разговарали о свим питањима.

       - Руска Федерација у континуитету поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, оно што се договоримо ми овде, али у неутралним условима, а не у условима наметнутих решења, безочним претњама као што је то чинио Педи Еешдаун под плаштом подршке бриселске, вашингтонске, лондонске и неких других администрација - констатовао је Додик.

       Он је поручио да је „време да се одајући пошту Чуркину вратимо истинским узорним вредностима самог слова Дејтонског споразума и Устава БиХ“.

       - Ово што данас радимо овде није ништа друго него поштовање Устава - закључио је Додик.

       Поред Додика и амбасадора Калабухова, венце и цвеће на спомен-обележје Чуркину положили су градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић, принц Филип и принцеза Даница Карађорђевић, представници удружења „Источна алтернатива“, те Удружења антифашиста Источног Сарајева.

       Чуркин је изненада преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи свог 65. рођендана.

       Спомен-плоча Виталију Чуркину у Источном Сарајеву постављена је 2017. године на иницијативу удружења грађана „Источна алтернатива“, уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

       Амбасадор Калабухов захвалио је српском члану Председништва БиХ и свим пријатељима који су се окупили данас када се обележава дан дипломатских радника у Русији.

       (Срна)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари