Додик: БиХ не припада политичком Сарајеву већ Сарајево припада БиХ

„САВЕТ МИНИСТАРА БиХ ЈЕ ПОМОЋНО ТЕЛО ПРЕДСЕДНИШТВА БиХ И ТРАБА ГА ВРАТИТИ У ТАЈ ОКВИР“

* „Бошњачка елита жели да спречи Србе да буду у органима власти БиХ.Нема формирања Парламента БиХ док не дођемо у позицију да се формирају извршни органи Босне и Херцеговине“

* „Тужилаштво у Бањалуци заплело се око случаја Давида Драгичевића. Зашто? Зато што судије и тужиоци немају никакву одговорност. Неко је направио накарадан систем који не може опстати у БиХ

_______________________________________________________________________

         МИЛОРАД  Додик, председавајући Председништва БиХ, рекао је да БиХ жели пут ка ЕУ и статус кандидата, али да је очигледан застој у извршавању уставних обавеза довео и до потпуног застоја одлучивања на законодавном и извршном нивоу.

         Он је истакао да је народ на изборима показао кога жели на власти, али да бошњачка елита жели да спречи Србе да буду у органима БиХ.

         Подсећајући да се данас у ЕУ представља Пакет проширења Европске комисије за ову годину, Додик је захвалио Европској комисији на преданом раду што се тиче пута БиХ ка ЕУ, али и нагласио да су шансе у БиХ пропуштене због, како је нагласио, политичких надметања.

         "Став Европске Комисије од почетка био је веома јасан а то је да се реши питање формирања власти. Од свега тога ништа се није десило", рекао је Додик.

         "Ово је непотребан застој, па и питање које је важно, а то је пут ка ЕУ, није успело то да реши", нагласио је Додик.

         Додик је додао да су избори показали кога народ жели на власти.

         "Што се тиче моје позиције као председавајућег Председништва и председника најјаче странке у Републици Српској, желим да кажем да су избори, који су се десили у октобру прошле године, један од несумњиво најважнијих догађаја. Народ је изабрао и дао подршку владајућој коалицији. То је довело до тога да  данас РС има своју економску политику, буџет, што се не може рећи за органе на нивоу БиХ", рекао је Додик.

         "Једна апатична ситуација произведена је јер бошњачка политичка елита жели да спречи Србе да буду заступљени у органима БиХ", рекао је Додик.

         Истакао је да је Савет министара помоћно тело Председништва БиХ и да му треба вратити ту функцију.

         "Уместо да чланове Савјета министара изаберу они који имају за то уставно право, неко је смислио да се мора провести нека процедура. Сада смо добили још један ниво који компликује процедуру која је ионако компликована. Они који су добили већинску подршку на изборима, представници хрватског, српског и бошњачког народа, требало је да изаберу своје представнике. То српском народу није дозвољено", рекао је он.

         Председавајући Председништва је рекао да је Босна и Херцеговина у једној од највећих криза до сада.

         Додик наглашава да неће променити властити став, те позвао да се формира Савет министара.

         "Нема формирања Парламента БиХ док не дођемо у позицију да се формирају извршни органи Босне и Херцеговине. БиХ не припада политичком Сарајеву, Сарајево припада БиХ", рекао је Додик.

         Говорећи о правосуђу Додик је рекао да "се Тужилаштво у Бањалуци заплело око случаја Давида Драгичевића".

         "Зашто? Зато што судије и тужиоци немају никакву одговорност. Неко је направио накарадан систем који не може опстати у БиХ", поручио је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари