Грчка предложила Македонији решење спора око имена

АТИНА УПУТИЛА У СКОПЉЕ „НАЦРТ“ МЕМОРАНДУМА О РАЗУМЕВАЊУ

  • У предложеном тексту Меморандума се наводи да је неопходно наставити преговоре под окриљем УН „на основу договореног оквира“, према којем решење „треба да садржи јасну и дефинитивну одредницу имена која неће остављати простора сумњи о разлици између територије бивше Југословенске Републике Македоније и територија суседних земаља, а посебно, региона Македоније у северној Грчкој“
  • Договорени назив треба да се „користи према свима и у све сврхе“

         ГРЧКА је предложила Македонији Меморандум о разумевању да би се побољшали билатерални односи и решио међусобни спор о називу Македоније који је успорио њену евроатлантску интеграцију.

         Министар спољних послова Грчке Димитрис Аврамопулос је свом колеги у Скопљу Николи Попоском послао писмо с предлогом договора којим се потврђују неповредивост границе, суверенитет и територијлни интегритет, дорбросуседски односи две државе, као и сагласност за наставак преговора око имена Македоније.

         Грчка и Македонија се још од 1991. споре о називу те бивше југословенске републике. Грчка не признаје уставни назив Македоније сматрајући га изразом територијалних претензија суседа на северну грчку покрајину, и зато блокира Скопље у процесу евроатлантских интеграција. Због грчког вета Македонија није на самиту у Букурешту 2008. примљена у НАТО, иако је испунила услове.

         У предложеном тексту Меморандума се наводи да је неопходно наставити преговоре под окриљем УН „на основу договореног оквира“, према којем решење „треба да садржи јасну и дефинитивну одредницу имена која неће остављати простора сумњи о разлици између територије бивше Југословенске Републике Македоније и територија суседних земаља, а посебно, региона Македоније у северној Грчкој“.

         Договорен назив, по предлогу, треба да се „користи према свима и у све сврхе“.

         „Сагласни смо да је неопходно да подржавамо у потпуности начела добросуседских односа и немешања у унутрашња питања друге стране ни под којим изговором, укључујући и сваку врсту територијалних потраживања која одступају од постојећих граница“, пише у предлогу меморандума, према саопштењу Министарства спољних послова Грчке.

         Договор би обавезао стране да се уздржавају од поступака или изјава које прете да доведу до подривања преговора, укључујући употребу симбола који представљају део историјске или културне баштине друге стране. 

         Према предложеном договору потврђује се „постојећа заједничка граница као трајна и неповредива међународна граница“ а две стране обавезују се да ће поштовати суверенитет, територијални интегритет и политичку независност друге стране и да ће се уздржавати од претњи силом или употребе силе.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари