Американци дали Кијеву противтенковске дириговане ракете FGM-148 Javelin

ХУНТА ПОКУШАВА СА „УЖОМ БЛОКАДОМ“ ДОЊЕЦКА И УЗИМАЊЕМ ГРАДОВА ЈЕНАКИЈЕВО И ИЛОВАЈСК И ВАРОШИЦЕ ЈАСИНОВАТАЈА

  • Код Изјума, града у Харковској области, диверзанти ДНР уништили су украјинску колону за снабдевање која је возила муницију за тенковску бригаду. Четири камиона с муницијом одлетела су у ваздух. У петом су биле америчке противтенковске ракете
  • У Горловки, коју украјински казнени одреди гађају из тешких артиљеријских оруђа и ракетних бацача већ неколико дана, налази се и хемијски комбинат „Стирол“, у чије имеј је Павел Бриков саопштио да би погађање складишта те фабрике могло да изазове катастрофу - цурење хемијских супстанци, што би довело до погибије људи не само у Украјини, већ и у суседној Белорусији и Русији

        КИЈЕВСКА хунта је недељама покушавала да „широким луком“ окружи Доњецк - заузимањем Шахтјорска, Горловке и красног Луча. Пошто то није успела, сада по свему судећи мења план.

        Покушава са „ужим луком“, са амбицијом да га затвори заузимањем градова Јенакијево и Иловајск и варошице Јасиноватаја.

        Да би ово било могуће, Украјинци ће морати и да „доврше заузимање Саур-Могиле“ око које се и даље воде борбе и чији врх под артиљеријском ватром држе обе стране.

        У самом Доњецку се и током минуле ноћи чуло пуцање из артиљеријских оруђа.

        У артиљеријским нападима оштећене су стамбене зграде у две градске општине. Нема података о жртвама.

        Једна граната погодила је стамбену зграду строгог затвора број 124. у Кировској општини. Погинуо је један затвореник, троје људи је теже, а 15 лакше рањено. Побегло 106 затвореника који су објавили да ће се вратити „чим се ситуација стабилизује“.

        Код Изјума, града у Харковској области, диверзанти ДНР уништили су украјинску колону за снабдевање која је возила муницију за тенковску бригаду. Четири камиона с муницијом одлетела су у ваздух.

        Испоставило се да пети камион није возио тенковску муницију, већ америчке противтенковске дириговане ракете (FGM-148 Javelin).

        Највероватније је да су те ракете довезли амерички војно-транспосртни авиони, који учестало пристижу у Украјину у последњих неколико дана.

        Противтенковски систем Javelin од 1996. производе Raytheo и Lockheed Martin.

        До украјинске кризе њиме су располагале армије 15 земаља.

        Армија САД  у наоружању има 950 тих система који коштају по 170.000 долара, а једна ракета - 50.000.

        Шесторо људи је рањено када је хунта гранатирала центар града Горловка. Једна граната је експлодирала поред Богојављенске цркве током литургије.

        Рањени су мештани који су изашли из склоништа од бомби како би удахнули свеж ваздух и прошетали се поред цркве. Једна жена је изгубила шаку, једног мушкарца су гелери погодили у ноге, а другог је један гелер погодио у главу.

        У Горловки, коју украјински казнени одреди гађају из тешких артиљеријских оруђа и ракетних бацача већ неколико дана, налази се и хемијски комбинат „Стирол“.

        Представник комбината Павел Бриков је саопштио да би погађање складишта хемијске фабрике могло да изазове катастрофу - цурење хемијских супстанци, што би довело до погибије људи не само у Украјини, већ и у суседној Белорусији и Русији.

         „Нападају минобацачима. Украјинска војска користи и вишецевне ракетне бацаче“ - рекао је Бриков. - Град и хемијска фабрика се бомбардују сваки дан, и дању и ноћу“.

        По речима Брикова, у фабрици се складишти отровна сусптанца нитрохлорбензол.

         „Најмањи пречник ширења отрова, с обзиром на ружу ветрова, речне басене и акваторију Азовског мора, износи 300 километара“ - упозорио је он.

        Нитрохлорбензол приликом доспевања у организам доводи до оксидације хемоглобина. Отров удара на срце, јетру, коштану срж и може да доведе до смрти.

        Бриков је нагласио да украјински медији прећуткују да се фабрика свакодневно бомбардује, као и могуће последице катастрофе. 

        Претходно је командант доњецких устаника Игор Стрелков упозорио да је циљ кијевске хунте да се изазове еколошка катастрофа у региону гађањем хемијске фабрике „Стирол“ тешком артиљеријом.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари