Организаторе терористичких формација Русија ће осуђивати на 15-20 година затвора

ПУТИН ПОТПИСАО ЗАКОН КОЈИ УВОДИ НОВЕ МЕРЕ

ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА У РФ

  • Законске новине уводе и могућност накнаде штете, укључујући и моралну, настале услед терористичког акта, на терет лица које га изврши, као и од њихових блиских рођака, лица која су с њима у сродству и других лица до чијег живота, здравља и благостања им је стало
  • Наплата од рођака терориста биће могућа у случају „постојања основане сумње да су новац, драгоцености и другу имовину стекли од тероризма или да представљају приход од те имовине“
  • Нови закон такође уводи и механизам за проверу легалности стицања имовине рођака терористе, а поступак за то водиће руска Федерална служба за безбедност (ФСБ)

         ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин потписао је закон о новим мерама за борбу против тероризма, према којем ће штету коју причине терористи уодређеним случајевима плаћати чланови њихових породица. Такође, уводи се 20-годишња затворска казна за оснивање терористичке организације, наводи ИТАР-ТАСС.

         Закон предвиђа измену виша законских аката, укључујући Кривични законик РФ и Закон о борби против тероризма. Тако ће накнада штете, укључујући моралну, настале услед терористичког акта, пасти „на терет лица које га изврши, као и његових блиских рођака, лица која су с њим у сродству и других лица до чијег живота, здравља и благостања му је стало услед постојећих личних односа“.

         Притом се наводи да је то могуће у случају „постојања основане сумње да су новац, драгоцености и другу имовину стекли од тероризма или да представљају приход од те имовине“. Такође, уводи се и механизам за проверу легалности стицања имовине рођака терористе. Овај поступак водиће Федерална служба за безбедност (ФСБ).

         У случају непостојања доказа о легалном пореклу имовине, одговарајући материјали достављају се тужилаштву, а оно их доставља суду са захтевом за конфискацију у корист Руске Федерације новца, драгоцености итд. „за које лице није доставило доказе о њиховом легалном стицању“. Закон уводи и кривичну одговорност за организацију терористичке заједнице и обуку терориста у логорима.

         Тако је у Кривични законик РФ додат нови члан - „Обука у циљу бављења тероризмом“. Према њему, лице које се обучава тероризму биће лишено слободе на 5 до 10 година и кажњено новчаном казном у вредности од 500.000 рубаља (11.650 евра). Међутим, та лица се могу ослободити од кривичне одговорности уколико обавесте власти о таквој обуци и помогну у расветљавању учињеног кривичног дела.

         Још један нови члан КЗ РФ је „Организовање и припадност терористичкој заједници“, који за организовање предвиђа затворску казну у трајању од 15 до 20 година и новчану казну у вредности од милион рубаља (23.300 евра). Припадност таквој заједници биће кажњавано затвором у трајању од 5 до 10 година и новчано са 500.000 рубаља (11.650 евра).

         Прописана је и казна за организацију рада терористичке заједнице и припадност тој заједници.

         За припадност илегалној наоружаној формацији, као и за припадност наоружаној формацији на територији друге државе коју не предвиђа законодавство те државе, а чији су циљеви супротни интересима Руске Федерације, санкције су пооштрене до шест година затвора и две године ограничења слободе.

         Такође, унета је и измена у Закон о борби против тероризма. Према новој формулацији „одлуком председника РФ на федералном нивоу формира се колегијални орган који координира и организује рад федералних органа извршне власти, органа извршне власти федералних јединица РФ и органа локалне управе за борбу против тероризма“. Одлуке овог органа, донете у складу с његовим овлашћењима, биће обавезне за државне органе, органе локалне самоуправе, организације, функционере и грађане.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари