ФАРС: Рохани није рекао CNN да признаје холокауст

ИРАНСКА АГЕНЦИЈА ЕМИТОВАЛА ТАЧАН ПРЕВОД РОХАНИЈЕВИХ РЕЧИ

УЗ ТВРДЊУ ДА СУ БИЛЕ - ИСКРИВЉЕНЕ И СКРАЋЕНЕ

        ТЕХЕРАНСКА агенција Фарс објавила је да преводилац америчке телевизије CNN искривио речи председника Ирана Хасана Роханија који није рекао да Исламска Република Иран признаје постојање Холокауста.

        Иранска агенција је емитовала тачан превод говора Роханија уз назнаку да су га сарадници CNN искривили и скратили, а ту цензурисану верзију су потом пренели светски медији као сензациону новост да је Иран признао постојање Холокауста.

        Ево како тачно гласи Роханијев одговор на питање да ли признајете Холокауст: „Као што сам и раније говорио, ја нисам историчар. Само историчари треба да дају тачну дефиницију, да формулишу и објашњавају историјске догађаје. Обично осуђујемо сваки злочин против човечности у потпуности и у свакој етапи историје цивилизације. То се тиче и нацистичких злочина против Јевреја и других народа. Ми осуђујемо геноцид и злочине, уколико их и данас чине против било које нације и вере. Према томе, то што су учинили нацисти треба осуђивати. Међутим, одређења и објашњења тих историјских чињеница, о којима ви говорите, могу да дају само историчари и истраживачи. Ја нисам историчар“.

        Телевизија CNN дала је следећи наслов овом интервјуу: „Рохани рекао да је Холокауст злочин против Јевреја који заслужује осуду“.

        Касније је још један амерички новинар - телевизије NBC News - такође замoлио председника Ирана за мишљење о Холокаусту.

        Рохани се овог пута удржао од оцена, изјавивши да није историчар, већ политичар.

        „За нас је важно да све земље региона развијају и имају што ближе међусобне односе да би се спречиле агресија и неправда“ - истакао је Рохани.

        Претходни ирански председник Махмуд Ахмадинеџад негирао је Холокауст.

        Он је давао изјаве у којима је одбијао да призна постојање политике уништавања Јевреја по етничком принципу ‘30-тих и ‘40-тих година прошлог века.

        Израелски премијер Бењамин Нетањаху дао је инструкције својој делегацији да бојкотује говор Роханија у Генералној скупштини ОУН.

        Сам Нетањаху је изјавио да ће израелска делегација присуствовати говорима иранских лидера тек када они престану да негирају Холокауст и позивају на уништење јеврејске државе и признају право Израела на постојање.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари