Американци већ помишљају да губе улогу „светског полицајца”

ИЗВЕШТАЈ НАЦИОНАЛНОГ ОБАВЕШТАЈНОГ САВЕТА САД „ГЛОБАЛНЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ 2030: АЛТЕРНАТИВНИ СВЕТОВИ”

  • Највероватнији и најнеповољнији сценарио претпоставља пораст броја међународних конфликта. У САД ће се повећавати изолационистичка расположења и успориће се процес глобализације
  • Оптимистички сценарио предвиђа зближавање САД и Кине које у том случају заједно решавају глобална питања
  • Прелиминарне оцене су да ће 2020. године производња нафте из шкриљаца у САД износити од 5 до 15 милиона барела дневно уз цену коштања на нивоу од 44 до 68 долара за барел. До 2020. године САД могу постати основни светски извозник фосилних горива 
  • Осим САД, налазишта шкриљаца откривена су и у другим земљама. На основу неких оцена, значајне залихе, које дупло премашују америчке, има Кина 
  • Американци не искључују да ће „демократска” Кина водити агресивнију и националнију спољну политику од „комунистичке Кине“
  • Јапан је успео да тестира технологију производње гаса из хидрата метана којих у тој земљи има за 100 наредних година. Многи експерти сматрају да се индустријска производња на бази хидрата метана може упоредити са шкриљачком револуцијом у САД
  • За Русију је време да напусти економски нестабилну концепцију енергетске суперсиле и концентрише се на развој несировнинских сектора привреде

 

         Пише: Вахтанг Шотович СУРГУЛАДЗЕ, Центар за економска истраживања Руског института за стратешка истраживања

         СВЕТЛОСТ дана угледао је нови извештај Националног обавештајног савета (NIC) САД „Глобалне тенденције 2030: Алтернативни светови”. Ово је пето издање серије истраживања чији је циљ спознавање контура предстојећих промена у светској привреди и политици.

         У извештају су истакнути следећи глобални трендови развоја света до 2030. године:

         1. Раст средње класе, ширење нових врста комуникација и нових производних технологија.

         2. Померање власти према међународним коалицијама и мултиполарности.

         3. Смањење темпа економског раста у развијеним земљама везано за проблеме демографског карактера и све већег броја људи пензионе доби.

         4. Повећање тражње за економским ресурсима, водом и храном у земљама у развоју које имају велики привредни раст.

         Аналитичари NIC предвиђају четири могућа сценарија глобалног развоја:

         1. Највероватнији и најнеповољнији сценарио претпоставља пораст броја међународних конфликта. У САД ће се повећавати изолационистичка расположења и успориће се процес глобализације.

         2. Оптимистички сценарио предвиђа зближавање САД и Кине које у том случају заједно решавају глобална питања.

         3. У складу са песимистичким сценаријем, рашће имовинска неравноправност што ће довести до пораста социјалних напетости. У процесу глобализације неке земље ће сиромашити, док ће друге увећавати свој економски потенцијал. САД ће изгубити улогу „светског полицајца”.

         4. Сценариј „Недржавни свет” предвиђа пораст глобалног утицаја транснационалних корпорација и других недржавних актера у међународним односима.

         У целини, извештај одражава ситуацију на следећи начин: До 2020. године у светском БДП удео земаља у развоју двоструко ће се повећати. Порастом економског потенцијала других земаља ближи се крај епохе „униполарног света” коју је карактерисала доминација САД.

         У земљама у развоју незадрживо расте број грађана који се на основу западних стандарда могу окарактерисати као „средња класа“. Због тога расте тражња за храном, водом и сировинама, али се повећава и притисак човека на животну средину.   

         Због старења становништва у развијеним земљама и недостатка радне снаге, десиће се глобални пораст миграције становника из сиромашних у богатије земље.

         Раст глобалне тражње за природним ресурсима, на основу оцена аналитичара NIC, пред Сједињене Државе ставља задатак обезбеђења енергетске безбедности. Производња гаса из шкриљаца у САД задовољиће унутрашње потребе земље. Шта више, САД могу постати светски извозник гаса.  

         Повећање производње нафте на тешко доступним налазиштима довешће до смањења њеног увоза и значајно смањити дефицит трговинског биланса САД.

         Земље ОПЕК изгубиће контролу на д светском ценом нафте. Вредност сирове нафте ће пасти, што ће довести до више кризних таласа у земљама чија се привреда ослања на сировине.

         Сједињене Америчке Државе у стању су да саме обезбеде енергенте у прилично кратком року (10–20 година). Пораст производње нафте и револуција у области производње гаса из шкриљаца - основне су компоненте ове прогнозе.

         У периоду од 2007. до 2011. године производња гаса из шкриљаца се у САД годишње повећавала 50 одсто што је довело до тога да су цене природног гаса у Сједињеним Државама падале.

         Производња нафте из шкриљаца налази се у почетном стадијуму, а њене перспективе у многоме остају неодређене, иако развој тече бржим темпом него што је то било у случају шкриљачког гаса.  

         Прелиминарне оцене кажу да ће 2020. године производња нафте из шкриљаца у САД износити од 5 до 15 милиона барела дневно уз цену коштања на нивоу од 44 до 68 долара за барел.

         До 2020. године САД могу постати основни светски извозник фосилних горива.  

         Очекивано значајно смањење вредности електричне енергије имаће велики позитивни ефекат за америчку економију, оно ће стимулисати отварање нових предузећа у САД и пренос на територију Сједињених Држава производње из других земаља.

         Указане измене у енергетском сектору САД треба да обезбеде раст БДП у дијапазону од 1,7 до 2,2 одсто и да доведу до 2030. године до стварања 2,4 или 3 милиона нових радних места.

         Осим САД, налазишта шкриљаца откривена су и у другим земљама. На основу неких оцена, значајне залихе, које дупло премашују америчке, има Кина.  

         Основне препреке на путу отварања налазишта у НРК су одсуство неопходне опреме, недостатак искуства и дефицит техничке воде. Ови фактори могу значајно успорити темпо развоја шкриљачке индустрије у Кини.

         Европске земље у производњи шкњиљачког гаса и нафте виде смањење ризика од енергетске зависности од Русије. Међутим, у земљама ЕУ покретање шкриљачких ресурса отежано је због еколошких проблема, као и због одсуства политичке воље руководства и консензуса у јавном мњењу.  

         Националне процедуре издавања дозвола за истраживање и производњу племенитих метала разликују се од земље до земље у ЕУ, међутим, генерално: захтеви ЕУ у овој области су строжи него у САД.

         Посебну пажњу привлаче перспективе развоја НРК.

         Подизање ДБП Кине на ниво од 15.000 долара по глави становника по паритету куповне моћи, активираће процесе демократизације у тој земљи. Могуће је очекивати експлозију активности демократских покрета које ће подржавати сама Кина, тј. Кина која се демократизује делимично ће понављати амерички спољнополитички модел, сматрају аналитичари NIC.

         Американци не искључују да ће „демократска” Кина водити агресивнију и националнију спољну политику од „комунистичке Кине“.

         Тоналитет извештаја генерално, а посебно оцена перспективе развоја Кине, одсликава владајуће убеђење америчког јавног мњења у непролазност вредности идеја демократије, либерализма и тржишне привреде.  

         Садржина извештаја потврђује да Сједињене Државе остају верне Вилсоновим принципима – заштити и ширењу демократије и тржишне привреде, као и подршци права нација на самоопредељење. Управо полазећи од убеђења да су ови принципи непролазни и карактеристични за америчку политичку културу,  стручњаци NIC прогнозирају перспективе развоја савременог света.

         За Русију је Извештај NIC интересантан у првом реду у делу који се тиче прогноза развоја тржишта енергената.

         У претходном извештају се тврдило да се нафтна ера завршава и истицало да је будућност човечанства везана за алтернативне изворе енергије. Стиче се утисак да је усмереност на критику традиционалних необновиљивих извора енергије диктирана жељом да се индиректно утиче на јавно мњење и светске цене енергената (у првом реду нафте) од чије динамике у значајном степену зависе стабилност Русије, социјално-економска и унутрашњеполитичка ситуација у напој земљи, као и њене спољнополитичке могућности.

         Истовремено, не треба порицати да се енергетске прогнозе аналитичара из америчке обавештајне заједнице неретко остварују.

         Важно је зато подвући да је шкриљачка револуција у САД заиста довела до обарања цена гаса у Северној Америци.

         Директна последица америчких успеха у производњи гаса из шкриљаца било је одлагање освајања руског налазишта Штокман чији је гас требало да буде претваран у течни и продаван у Сједињеним Америчким Државама.

         Коментаришући извештај NIC, може се истаћи да о успеху нетрадиционалних начина производње угљоводоника сведочи пракса Јапана који је успео да тестира технологију производње гаса из хидрата метана. Оцене јапанске државне компаније Japan Oil, Gas & Metals National Corp (Jogmec) кажу да хидрата метана у тој земљи има за 100 наредних година. Многи експерти сматрају да се индустријска производња на бази хидрата метана може упоредити са шкриљачком револуцијом у САД.

         Контуре будућег светског поретка – како их описују аналитичари NIC - терају на размишљања о претњама по економске интересе Руске Федерације.

         Не треба сумњати у успехе страних земаља у освајању нових технологија за производњу енергената. Закономерности у развоју светске енергетике, који су истакнути у извештају, постављају пред нашу земљу задатак убрзања диверсификације економије и тражења „несировинског” пута развоја.  

         Време је да наша земља напусти економски нестабилну концепцију енергетске суперсиле и концентрише се на развој несировнинских сектора привреде.

         Чак и уколико су неке оцене америчких стручњака преувеличане, не сме се негирати чињеница да су економији Русије за даљи прогресивни развој животно неопходне структурне реформе.

 

Превео Горан Шимпрага

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари