Умро Уго Чавез – „Кастро 21. века“

СУНАРОДНИЦИМА СЕ - СА СУЗАМА У ОЧИМА - ОБРАТИО ПОДПРЕДСЕДНИК ВЕНЕЦУЕЛЕ НИКОЛАС МАДУРО

  • Шеф дипломатије Венецуеле Елијас Хауа упозорио да његова земља неће дозволити ничије мешање у своје унутрашње ствари и објавиода ће Каракас протерати и другог америчког војног аташеа – Дејвида Костела

         УМРО је председсник Венецуеле Уго Чавез (58) којег су многи сматрали „Кастром 21. века“. Умро је упркос четири операције тумора у пределу карлице.

         Венецуела и Јужна Америка су изгубиле истинског лидера, а САД – највећег и најупорнијег опонента узападној хемисфери.

         Званични Каракас је јуче објавио да се Чавезово здравствено стање погоршало. А данас – након ванредне седнице владе Венецуеле којом је председавао потпредседник државе Николас Мадуро – да је „командант Уго“ преминуо.

         Сународницима се – сасузама у очима – обратио Мадуро којег је Чавез још пре одласка у Хавану на последњу операцију означио као свог наследника.

         Мадуро се нацији обратио у директном укључењу у програм националне телевизије. При том је изразио саучешће Чавезовим родитељима, браћи и кћеркама.

         Шеф дипломатије Венецуеле, Елијас Хауа, наступивши одмах после Мадура, упозорио је да његова земља неће дозволити ничије мешање у своје унутрашње ствари. При том је саопштио име и другог америчког дипломате који ће бити протеран.

         Открио је да се ради о другом војно-ваздухопловном аташеу САД Дејвиду Костелу.

 

Американци лидерима Јужне Америке подмећу канцерогене болести

НАКОН ШТО СЕ САЗНАЛО ДА И ПРЕДСЕДНИЦА АРГЕНТИНЕ БОЛУЈЕ ОД РАКА...
  • „Било би чудно да Американци већ нису смислили технологију „инфицирања“ раком, само што се за сада о томе ништа не зна“ - изјавио је  Уго Чавез
  • Званични представник Стејт департмента Викторија Нуланд назвала је „ужасавајућом и достојном осуде“ Чавезову претпоставку

        ПРЕДСЕДНИК Венецуеле Уго Чавез изјавио је да је чудна и тешко објашњива подударност обољевања председника земаља Латинске Америке канцерогеним болестима  и изразио сумњу да у то могу да буду умешане САД!

        „Било би чудно да Американци већ нису смислили технологију „инфицирања“ раком, само што се за сада о томе ништа не зна“ - изјавио је Чавез, а преноси телевизија Venezuela de Television.

        Чавез се није огласио тек тако. Пре неки дан се сазнало да председница Аргентине Кристина Фернандес де Киршнер, која је недавно изабана за шефа државе по други пут, болује од рака штитне жлезде и да ће 4. јануара 2012. бити оперисана у Буенос Аиресу. А треба ли подсећати да је сам Чавез у Хавани оперисао рак дебелог црева.

        Нешто пре Чавезовог здравственог проблема, откривено је да различите врсте канцерогених обољења имају председници Бразила Дилма Русев и председник Парагваја Фернандо Луга. 

        Чавез је - оптужујући САД - саопштио да је потпуно победио болест и да је поново савршено здрав. Одмах потом је нагласио да су се Американци још средином двадесетог века бавили опасним експериментима на Гватемали, када су инфицирали одрасле мушкарце, жене и децу разним обољењима.

        Све је ово навело Чавеза да је без утицаја са стране тешко објаснити масовна обољења раком председника земаља Латинске Америке. При том је подсетио чак и на речи кубанског лидера Фидела Кастра који га је пре него што је добио рак упозорио да буде опрезан у комуникацији са људима.

        У исто време Чавез је истакао да никога конкретно не оптужује, већ само користи прилику да каже свој став поводом „веома чудних чињеница, које је тешко објаснити“.  

        Венецуелански лидер је председници Аргентине упутио речи подршке и солидарности. „Кристина, последља ствар коју сам могао да ти пожелим у животу била је да се придружиш нашој групи, групи која је победила рак, али ти сад поручујем да будеш без бриге: преживећемо и победићемо“ — истакао је Чавез.

        Чавез је поводом ситуације са председницом Фернандес де Кирпнер подсетио на речи Симона Боливара: „Уколико нам се природа буде супротстављала, ми ћемо се са њом борити и натераћемо је да нам се потчини“.

        Стејт департмент САД је - према очекивањима - објавио да се ужаснуо претпоставкама председника Венецуеле. Нагласио је да САД не могу бити умешане у настанак малигних обољења код председника неколико латиноамеричких земаља, преноси Асошијејтед прес.

        Званични представник Стејт департмента Викторија Нуланд назвала је „ужасавајућом и достојном осуде“ питање Чавезову претпоставку.

        Нуланд је додала да ниједну другу реакцију, осим овакве, речи венецуеланског лидера не заслужују. 

 

Наоми: Уго је бунтовни анђео

http://fakti.org/sites/default/files/pictures_3/SLIKE/206971.jpg

         Чавез има многе нетипичне особине за политичарае. Његов отворен начин општења збуњује европске колеге, речитост се претвара у међународне скандале, а искреност изазива критику опозиције. Међутим, љубав народа према Чавезу је, кажу, неуништива, и то му даје за политичара ретку могућност – бити отворен у свакој ситуацији.

         Једно од последњих признања председника тиче се његових слабости. Показало се, Чавез ујутру воли да жваће листове коке. О томе је говорио директно на заседању шефова држава Латинске Америке.

         Лако цитира Библију, дела Боливара, пише књиге и слика, а, кажу, од свега највише воли бејзбол, спорт у којем је, као активан играч, имао доста успеха.

         Чавеза, који је моментално "сингл", људи из његовог окружења описују као скромног и повученог. У јавности - нарочито међу женама - важи за мачоа. Пре четири-пет година локални медији су писали о Чавезовој романси са новинарком Марипили Ернандес, која му је помогла да победи на референдуму о продужењу мандата 2004. године.

         Касније су му приписали романсу са енглеским моделом Наоми Кемпбел, млађом од себе 15 година. Кемпбел је дошла у Венецуелу 2007. да узме интервју од Чавеза за енглески лист GQ. Председник и Наоми провели су неколико часова у вили једног Чавезовог пријатеља. И по речима Наоми, венецуелански лидер показао се "неустрашивим, али није претња и није безуман". "За мене он ће увек бити бунтовни анђео", рекла је Наоми Кемпбел. При том, она је признала да се нада да ће се удати за човека који ће бити тако енергичан и јак, као венецуелански председник.

         Био је два пута жењен: први пут са Ненси Колменарес, други са новинарком Маризабел Родригез Оропеза, која је помогла Чавезу у стварању устава 1999. године. Маризабел је 2002. године затражила развод, критикујући Чавезову политику. Њеном кривицом председник је изгубио на првом референдуму за измену устава којим му се увећавају пуномоћја. Од тог времена земља је лишена прве даме, а њен председник – супруге.

         Отац четворо деце: три ћерке – Розу Вирџинију, Марију Габриелу, Росинес – и једног сина – Уга Рафаела. Каже да половину плате троши на алиментације, а другу половину шаље у фонд за помоћ сиромашној деци.

         У Венецуели је познат као талентован сликар и писац. Његова слику "Месец Јар" пре пре три године је продата за 255 хиљада долара. Посебно место у животу "Ел команданта" заузима литература – Библија, књиге из филозофије и историје. Много чита. Објављује збирке својих песама и прича. Међутим, посебну пажњу скренула је његова књига о томе како постати срећан. Написао је специјално за венецуеланске војнике. У уџбенику "Аргумменти о етици и моралу" Уго Чавез је војницима дао 38 савета, приповедајући како се понашати у различитим животним ситуацијама. Саветује, на пример: "Гледати људима у очи, трошити мање него што зарађујеш и односити се према околини онако, како би желео да се они односе према теби".

         Чавез позива војна лица да увек признају своје грешке и да сносе одговорност за своје поступке, а такође "никада не одузимати људима наду јер то понекад може бити последње што им је остало" и "не очекивати да ће живот бити праведан".

         Пажњи Чавеза није промакао ни приватни живот потчињених. По мишљењу председника, не би требало одлазити из куће после свађе са женом, а такође доносити неопходна решења или узимати у руке оружје, ако си раздражен.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари