За љубитеље кримића „Смрт у Понт Авену“ – роман Жан-Лика Беналека

АУТОР ИЗА СЕБЕ ВЕЋ ИМА 11 РОМАНА, А ЗАПРАВО НИЈЕ ФРАНЦУЗ ВЕЋ НЕМАЦ – ЈОРГ БОНГ

* Прича је посвећена решавању убиства једног старца (власник хотела) мецене уметности. Заплет романа се води око слике за коју се испоставља да је непознато дело Гогена вредно тридесет милиона долара и због кога су извршена два убиства која комесар Жорж Дипен успева да реши

__________________________________________________

         ЗАХВАЉУЈУЋИ издавачкој кући "Лагуна", љубитељи трилера и криминалистичких романа срели су се за кратко време са две књиге у којима је главни јунак француски комесар Жорж Дипен кога је лансирао Жан-Лик Беналек коме је то псеудоним јер није Француз већ Немац Јорг Бонг.

         Беналек је 2012. написао први криминалистички роман са полицијским комесаром Дипеном као главним јунаком и до сада је штампао једанаест романа од којих су два преведена на српски и то 2022. "Смрт на обали Бретање" и ове године - "Смрт у Понт Авену".

         Његов криминалистички серијал, који је права посластица за читаоце који уживају у класичним кримићима, до сада, преведен је на многе језике у свету, а према њему је снимљен и тв серијал.

         Према речима аутора, "све запетљаније случајеве решава његов Дипен Парижанин, страствени кафопија, одмерени, промућурни мушкарац у најбољим годинама који покушава да се уклопи у посебност живота у Бретањи".

         Преводилац са немачког Душица Милојковић је констатовала да "Беналек припада групи писаца који радњу својих дела смештају на атрактивну локацију те  његови романи поред обавезне централне мистерије садрже и својеврсну туристичку разгледницу и читајући Беналека упознајемо се са Бретањом, њеном историјом и специфичностима града Конкарно, као и са другим атрактивним местима у том делу Француске“.

         Она констатује да писац не крије своју љубав према Бретањи која се испољава у његовим текстовима о збивањима и описима краја у коме се догађају злочини које треба да реши.

         Прича у роману "Смрт у Понт Авену" је посвећена решавању убиства једног старца (власник хотела) мецене уметности. Заплет романа се води око слике за коју се испоставља да је непознато дело Гогена вредно тридесет милиона долара и због кога су извршена два убиства која комесар Дипен успева да реши.

         Вера Кондев 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари