Роман Рејчел Капелке-Дејл „Балерине“ – то је „неодољиво заносно“

МИСТИЧНИ ТРИЛЕР ЗА ОДРАСЛЕ, АЛИ ПРЕ СВЕГА – ПРИЧА О БАЛЕТУ

* Америчка списатељица вешто преплиће савремено време са прошлошћу трију другарица - Делфине (која је и нараторка), Линдси, која је најдаровитија, и Марго. Делфина у тренуцима највеће славе изненада одлази у Санкт Петербург где започиње нови живот. У својој тридесет шестој години, на заласку плесачке каријере, радо прихвата да се врати у Париз и преузме улогу кореографа. Постепено се поново укључује у своје старо друштво и чини све да исправи неправду из прошлости. Догађа се и једно убиство...

__________________________________________________

        АМЕРИКАНКА Рејчел Капелке-Дејл потписала је свој други роман "Балерине" чију је радњу углавном сместила у Париз а тема му је дугогодишње пријатељство трију девојчица - од средње школе до краја њихових балетских каријера.

        Она је за свој роман написала да је у питању фикција, трилер, савремена мистерија, мистични трилер за одрасле, али пре свега прича о балету којим је и сама опседнута.

        Наиме, Капелке-Дејл је у младости живела у Паризу, тамо је похађала својевремено балетску школу и определила се да јој други роман има као централну тему баш балет.

        Она вешто преплиће савремено време са прошлошћу трију другарица - Делфином (која је и нараторка), Линдси, која је најдаровитија, и Марго.

        Догађаји, дати наизменично, описују мукотрпно школовање, одрицање, велике физичке напоре које захева игра на прстима да би се на крају наставе са 13 година најбоље играчице регрутовале за чувену Балетску трупу Париске опере.

        Конкуренција је немилосрдна и многе кандидаткиње отпадају, али њих три су успеле да положе тестове. Делфина је успела да се избори за своје место и у тренуцима највеће славе изненада је отишла 2005. године у Санкт Петербург где је започела нови живот.

        У својој тридесет шестој години Делфина је на заласку плесачке каријере и радо прихвата да се врати у Париз да преузме улогу кореографа.

        Она се постепено поново укључује у своје старо друштво и чини све да би исправила неправду из прошлости.

        Догађа се и једно убиство, али његово решење остављам за читаоце.

        Иако је Капелке-Дејл тек започела литерарну каријеру, „Балерине“ су јој донеле и комплименте критичара.

        У "Данс магазину" је оцењено:

       „То је сјајна драматична прича која, приповедајући о животу три балетске играчице од њихових адолесцентних дана до зрелих уметничких година, истражује сложеност женских пријатељстава и опсесивну тежњу ка физичком савршенству, која побеђује најмрачније страсти. Амбиција, пожртвованост и потиснути бес који се накупљају у главним ликовима експлодираће у обртима које читалац не може ни да наслути заведен магнетском привлачношћу јунакиња".

        "Поглед иза кулиса који разоткрива сву напетост и таму ван сцене осветљене рефлекторима" - оценио је "Бук Риот", а "Њујорк тајмс" је кратко забележио да је "дело неодољиво заносно"

        Вера Кондев 

 

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари