Плутархове „Изреке“ први пут на српском језику

НАЈПЛОДНИЈИ ПИСАЦ ХЕЛЕНСКЕ ЕПОХЕ РОДИО СЕ У ВРЕМЕ ВЛАДАВИНЕ РИМСКОГ ИМПЕРАТОРА КЛАУДИЈА

* Плутарх је за ову колекцију изрека славних личности грчке и римске историје преузетих из разних извора (којих већ вековима више нема), представио на анегдотски и забаван начин свет који, без његовог дела, не бисмо тако детаљно упознали

* Из првог поглавља: Мемнон који ратоваше на страни цара Дарија против Александра, удари копљем једног од својих плаћеника који је сипао погрде и простаклуке о Александру и рече: „Плаћам те да се бориш против Александра, а не да га псујеш"

___________________________________________________

       ОВОГА пута прихватила сам се читања књиге која би могла да привуче пажњу љубитеља античких времена. У питању је књига „Изреке“ (Изреке краљева и војсковођа, изреке Лаконаца и изреке Лаконки) коју је написао Местрије Плутарх, рођен око 46. године наше ере и преминуо 127. године, кога наука сматра најплоднијим писцем у царском веку хеленске књижевности.

       Плутарх се родио у грчком граду Херонеји, у некадашњој области Беотији, у време владавине римског цара Клаудија.

       Као велики ерудита који је пропутовао цео Медитеран и у два наврата боравио, и неко време, живео у Риму, оставио је иза себе импозантан корпус списа у којима се највише обрађују етичка питања. На срећу, велик део његових списа је сачуван и то су најдрагоценији текстови из првог и другог века све до наших дана.

       Збирка изрека за коју су стручњаци за античке списе утврдили да је аутентично Плутархово дело сада је први пут преведена на српски језик са старогрчког, захваљујући ванредном професору др Мирку Обрадовићу са Катедре за историју старе Грчке и Старог истока београдског Филозофског факултета и његовој колегиници Мирјани Прековић.

       Књигу је објавила издавачка кућа "Еволута" која, између осталог, објављује историографска дела. Поред Плутархове збирке изрека и детаљне и обимне библиографије - у књизи су још коментари и уводна студија коју је, такође, написао Мирко Обрадовић један од преводилаца.

       Плутарх је за ову колекцију изрека славних личности грчке и римске историје преузетих из разних извора (којих већ вековима више нема), представио на анегдотски и забаван начин свет који, без његовог дела, не бисмо тако детаљно упознали.

       У овом делу Плутарх је показао да је веома добро знао старију хеленску књижевност из које је пренео многе од изрека.

       У првом поглављу у коме су изреке краљева и војсковођа вредних да буду записане и запамћене Плутарх свој текст упућује, у виду писма, императору Трајану.

       Ево неколико изрека из првог поглавља: "Мемнон који ратоваше на страни цара Дарија против Александра, удари копљем једног од својих плаћеника који је сипао погрде и простаклуке о Александру и рече: „Плаћам те да се бориш против Александра, а не да га псујеш".

       „Обичај египатских краљева у складу је са законом који су сами донели и тражили су од својих судија да се закуну да чак и ако им краљ нареди да донесу неправедну пресуду, то не учине".

      "Када је брбљиви брица запитао Еурипида како да га ошиша, овај је одговорио - Ћутке".

       Друго и треће поглавље посвећени су изрекама Лаконаца и Лаконки а пошто су то били житељи Спарте - њихове поруке су посвећене ратовању.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари