„Моја сестра серијски убица“ – трилер младе Нигеријке Ојинкан Брејтвејт

НА ЈЕДНОМ ОД БРИТАНСКИХ УНИВЕРЗИТЕТА ДИПЛОМАИРАЛА ПРАВО И КРЕАТИВНО ПИСАЊЕ

* „Моја сестра серијски убица добио награду Лос Анђелес тајмса као најбољи трилер године

* Заводљива млада црнкиња Ајула спремна је да убије свакога који јој на неки начин смета. Ситуација се компликује када у болницу у којој ради Кореде, њена старија сестра која брине о њој, долази млади лекар Тејд Отуму у кога се загледају обе сестре...

____________________________________________________

       ЗАХВАЉУЈУЋИ издавачу "Лагуна" - до српских читалаца стигла је изузетна књига  "Моја сестра серијски убица".

       Трилер, дебитантско дело списатељице из Нигерије Ојинкан Брејтвејт (1988).

        Брејтвејт је црнкиња која се школовала у Великој Британији и на једном од лондонских универзитета дипломирала креативно писање и право, а литерарну каријеру је започела пишући поезију која је наишла на веома добар пријем.

       У једном од бројних интервјуа, које је дала најбољим европским, америчким и, наравно афричким медијима, када је роман "Моја сестра серијски убица" добио награду "Лос Анђелес тајмса" као најбољи трилер године, казала је да је од детињства желела да се бави писањем и хтела је да за свој тридесети рођендан напише  и објави свој први роман.

       Ојинкан је свој план остварила и већ је показала да јој иде од руке да пише веома занимљиву, забавну прозу која је, осим на англосаксонском подручју, објављена на пет језика а ауторска права су откупљена у још 20 земаља.

        На корицама српске верзије књиге, поред наслова, штампане су информације да је ушла у најужи избор за награду женама писцима и да је роман "налик  комедији "Арсеник и старе чипке", али за XXИ век.

       "Њујорк тајмс" је оценио да је ово дело "Оштро попут канџи, пуно опорог ироничног хумора, смртоносно забавно колико и застрашујуће" и да је "Кемп, забиберен и подмукао, али духовито послужен трилер који има шкорпијин реп, а читаоци ће запамтити убод његове жаоке".

       Ревија" Мари Клер“ је између осталих похвала указала на место у роману "Ајула ме дозива речима –`Кореде, убила сам га`, а ја сам се надала да их више никада нећу чути".

        У следећем поглављу "Избељивач" почиње исповедање Кореде, главне нараторке и старије сестре Ајуле.

       У њему се Кореде поверава како се ослобађа Ајулиног трећег дечка кога је млађа сестра, потенцијални психопата, убила.

        Док је Кореде, по занимању медицинска сестра, од рођења млађе сестре преузела да се брине о њој, а то подразумева и њено спасавање да полиција не открије да је прелепа и заводљива Ајула спремна да убије свакога који јој на неки начин смета.

        Ситуација се компликује када у болницу у којој ради Кореде долази млади лекар Тејд Отуму у кога се загледају обе сестре, али док  мање атрактивна Кореде само може да сања о њему - он се страшно заљубљује у Ајулу.

        Како ће се даље одвијати прича о двема сестрама, њиховим породицама и посебно односима између мушкараца и жена - препуштам читаоцима да сами открију.

        Списатељица веома ефектно слика живот у Лагосу, престоници Нигерије где живи и ауторка романа "Моја сестра, серијски убица".

        Вера Кондев 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари