„Мадам Помпадур“ браће Гонкур поново на српском

АУТОРИ СУ СЕ КОРИСТИЛИ АРХИВСКОМ ГРАЂОМ И МАРКИЗИНОМ ОБИМНОМ ПРЕПИСКОМ

* Аутори су у уводу књиге описали детињство и младост госпођице Поасон, како се звала будућа званична метреса и до смрти фавориткиња француског владара, кога је први пут срела 1745. године

* Једни су тврдили да је одговорна за започињање Седмогодишњег рата, а други указивали да је захваљујући својој снажној нарави и великом ауторитету успела да направи велике промене на француском двору".

* Ово дело је не само аутентична слика живота свих сталежа у Француској у 18. веку већ и узбудљива прича о животу жене чије је име ушло у историју Европе

______________________________________________________

       „ФРАНЦУСКА класика коју морате имати у својој кућној библиотеци" - гласи препорука за књигу „Мадам Помпадур“ коју је објавила издавачка кућа „Вулкан“.

       Књигу су пре више од једног века написала чувена браћа Жил и Едмон Гонкур, славни писци и зачетници натурализма у светској књижевности користећи се богатом архивском грађом, у првом реду обимном кореспонденцијом маркизе Помпиду.

       Према оцени уреднице овог новог издања „Мадам Помпадур“,  Тамаре Петковић, „француска књижевност је једна од најкреативнијих, најлепших и најтемељнијих књижевности на свету, поготово током и након Француске револуције која је сама по себи предствљала преокрет за сваку нацију.

       Колико су Французи поносни на своју књижевну традицију потврђује и податак да имају око 2000 књижевних награда.

       Поред књига као што су „Мали принц“ Егзиперија, Игоових „Јадника“ - прича о најпознатијој љубавници француског владара једна је од најомиљенијих широм света - написала је Петковићева у поговору романсиране биографије највеће љубави краља Луја XV и прве грађанке из редова буржоазије".

       Писци су се постарали да највише пажње у књизи посвете сплеткама и интригама које су пратиле мадам Помпадур од њеног доласка у Версај па све до њене преране смрти у 42. години живота, али и њеном сталном ангажовању да негује уметност, да се бави проучавањем филозофије, да вешто брани своје позиције, да буде централна фигура француске и зачајна личност европске политичке сцене и „мајка“ стила рококо.

       „Својом личношћу и префриграним стилом, успела да је буде присутна у свим сферама француског друштва, а највише у животу главног владара“ - истакла је уредница .

       Аутори су у уводу књиге описали детињство и младост госпођице Поасон, како се звала будућа званична метреса и до смрти фавориткиња француског владара, кога је први пут срела 1745. године.

       Како су је указала браћа Гонкур, „њена амбиција, искрена заинтересованост, природна лепота, устоличиле су јој позицију у политици, економији и култури. Једни кажу да је она одговорна за започињање Седмогодишњег рата, док други тврде да је захваљујући својој снажној нарави и великом ауторитету успела да направи велике промене на француском двору".

       Ово дело је не само аутентична слика живота свих сталежа у Француској у 18. веку већ и узбудљива прича о животу жене чије је име ушло у историју Европе.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари