„Љубав у случају опасности“ – роман о животима пет Немица у 21. веку

ДЕЛО ДАНИЈЕЛЕ КРИН ВЕЋ ГОДИНУ ДАНА НА ЧЕЛУ ЛИСТЕ НАМАЧКИХ БЕСТСЕЛЕРА

* Наслов овог романа звучи као да се ради о неком љубићу, међутим, то је озбиљна анализа савременог немачког друштва. Пре свега, јунакиње су пет жена у зрелим годинама које знају шта хоће, или барем мисле да знају све док им се то не оствари. Искусиле су и изгубиле љубав, незадовољне су својим везама, преиспитују свој живот и покушавају да дефинишу ко су оне заправо

_________________________________________________________

       КАДА познаваоци савремене немачке прозе прогласе да је књижевница Данијела Крин (1975) постала "једно од истакнутијих имена савремене немачке књижевности " онда свакако треба прочитати њену прву књигу преведену на српски језик "Љубав у случају опасности".

       Роман је објавио београдски издавач „Booka“ као свој 150. наслов и који се афирмисао као поуздани извор веома квалитетних наслова чији су аутори релативно непознати  српским читаоцима.

       Наслов овог романа звучи као да се ради о неком љубићу, међутим, то је озбиљна анализа савременог немачког друштва. Пре свега, јунакиње су пет жена у зрелим годинама које знају шта хоће, или барем мисле да знају све док им се то не оствари.

       Искусиле су и изгубиле љубав, незадовољне су својим везама, преиспитују свој живот и покушавају да дефинишу ко су оне заправо.

       Њихови животи се разликују, а опет су болно слични, свака од њих покушава да крене напред и да буде господарица властите судбине.

       Ауторка веома живописно истражује страх, наду, амбицију крхкост и разочарања која обликују живот савремених жена, нудећи искрени увид у мајчинство, одлуку да се немају деца, слободу, превару, развод.

       Књига је довитљив колаж онога што значи бити жена и трагати за срећом.

       Књижевни критичар листа " Саксише цајтунг" је прокоментарисао да би у роману Данијеле Крин "неки социолог кроз сто година могао да нађе аутентичну слику живота немачких жена у 21. веку"

      Да је у питању проза која фасцинира читаоце најбоље показује популарност овог романа који је већ целу годину на челу листе бестселера у Немачкој.

       У пет поглавља дате су судбине пет жена које траже нове моделе односа након што су схватиле да класични више не важе.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари