Књига о путовањима „Зов даљине“ – са причама Хандкеа и 18 српских писаца

ПРИРЕЂИВАЧИ СУ ПИСЦИ ЉУБИВА АРСИЋ И ДЕЈАН МИХАИЛОВИЋ

* Приче нису класични водичи кроз нека егзотична места који могу да послуже као бедекери већ се чин писања претвара у узбудљиво и непоновљиво путовање било да долази из повести о љубавницима у туђем граду, једном женском окршају у бањи, испреплетеним искуствима савременог и средњовековног путника, водичу градских паса...

________________________________________________________

       ИЗДАВАЧКА кућа Лагуна објавила је нову, петнаесту, књигу у едицији „Таласи" посвећену теми – путовања. Са насловом „Зов даљине".

       Књигу, чији је наслов инспирисан чувеним романом Џека Лондона „Зов дивљине", приредили су, као углавном и остале у едицији „Таласи", двоје писаца - Љубица Арсић и писац-уредник у Лагуни Дејан Михаиловић.

       Одабрали су 17 прича савремених писаца, углавном српских, иако се на почетку ове панораме налази дело једног страног, нобеловца Петера Хандкеа, што је постала њихова пракса за сваку од збирки.

        Приче о путовањима долазе у право време јер су житељи Србије жељни да барем читају о тој теми.

       Како су упозорили приређивачи панораме „Зов даљине", одабрали су најзначајније савремене српске писце, али то нису класични водичи кроз нека егзотична места који могу да послуже као бедекери већ се чин писања „претвара у узбудљиво и непоновљиво путовање било да долази из повести о љубавницима у туђем граду, једном женском окршају у бањи, испреплетеним искуствима савременог и средњовековног путника, водичу градских паса, или црним очима корморана које гоне усамљеника кроз ноћ".

       Арсићева и Михаиловић су препознали у одабраних деветнаест прича (од сваког аутора по једна) да оно што их чини сасвим другачијим од путописних бележака - изузетним и необичним - јесте питање: куда идемо, где ћемо стићи?

        Предност ове књиге, као и свих осталих из едиције „Таласи", је што свака одабрана прича, било да је веома кратка или подугачка, може да се чита одвојено и бира према расположењу, а приређивачи су се постарали да то буду приче које се памте. 

        На крају књиге приређивачи су се постарали да према абецедном реду наведу кратке белешке о сваком од писаца које су одабрали. Тако се нижу подаци о Јовици Аћину, Гордани Ћирјанић, Љиљани Ђурђић, Алеклсандри Ђурић, Александру Гаталици, Петеру Хандкеу, Владимиру Кецмановићу , Душану Ковачевићу, Јелени Ленголд, Горану Марковићу, Мирјани Митровић, Васи Павковићу, Радославу Петковићу, Горану Петровићу, Жарку Радаковићу, Даници Вукићевић, Вулету Журићу...

       Можда ће читање неке од прича бити тако занимљиво и забавно да ће се читалац потрудити да прочита и неку другу књигу тога писца.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари