„Како новчић каже“ – добра књига за летњи одмор енглеског писаца Џејмса Бејлија

БРИТАНСКИ КРИТИЧАРИ СУ ОЦЕНИЛИ ДА ЈЕ БЕЈЛИЈЕВО ДЕЛО „СЈАЈНО ОСВЕЖЕЊЕ“

* Главни јунак и наратор је Џош који има 28 година и одлучио је да запроси девојку са којом живи већ четири године и то у Лондону за време дочека нове године. Клечећи пред Џејд са прстеном, Џош добија корпу, а пошто је радио у хотелу који је био власништво оца његове девојке остао је без девојке,  без посла и без стана који је такође био њен

* Вративши се да живи поново са родитељима, Џош се одлучује да током наредне целе године препусти доношење одлука новчићу који ће бацити у вис

______________________________________________

   ПОЧЕЛА је сезона летњих годишњих одмора па су се и издавачи постарали да пусте у продају забавне књиге, примерене да се читају на плажи или у некој дебелој ладовини.

   Тој категорији припадају дела лаких жанрова попут: кримића, љубића, романтичних комедија, акциони, с-ф, хорора, али и путописне које ће добро доћи свакоме ко се одлучи да одмор проведе путујући.

     Ових дана издавачка кућа "Лагуна" објавила је још једну књигу за летњи одмор енглеског писаца Џејмса Бејлија са помало необичним насловом "Како новчић каже" која припада жанру романтичне комедије, а то значи да ће забавити, засмејати читаоца уз љубавни заплет.

    То што је и мени писац непознат потпуно је логично, јер ово је први роман Џејмса Бејлија, штампан први пут прошле године, па су тек од скоро почели да га оцењују британски читаоци.

    Сви се само слажу да се ради о ескапистичком делу погодном да се чита током неког досадног путовања или у летовалишту где нема неке забаве јер Бејлијева прича је неоспорно забавна.

    Аутор (1991.) је рођен у Бристолу где и данас живи и ради, па се и радња његовог дебитантског романа углавном догађа у истом граду.

    Дипломирао је на Краљевском колеџу  у Лондону, а сматрао је да у својој краткој биографији треба да наведе да је носио олимпијску бакљу, држао говор у Доњем дому британског Парламента и радио као репортер извештавајући са филмских премијера.

    Уколико му се посрећи да први роман освоји читаоце вероватно ће наставити да пише јер је показао да има смисла за хумор, за креирање фиктивних ликова, да смишља добре заплете, први роман је одмах нашао издавача на енглеском, а књига је привукла пажњу издавача и у другим земљама.

    Британски критичари су оценили да је Бејлијево дело "сјајно освежење не само због врцавог енглеског хумора и заразног оптимизма већ и зато што његова љубавна прича нуди занимљиву мушку перспективу што је изузетно редак случај за књиге које припадају романтичним комедијама".

     Један критичар је добро проценио да је Бејлијева књига "мушка верзија Бриџет Џоунс и да је идеална књига за читаоце који воле да читају романе Џени Колган, Ника Хорнбија и Дејвида Николаса" (све писце који су превођени и на српски језик).

      Главни јунак и наратор је Џош који има 28 година и одлучио је да запроси девојку са којом живи већ четири године и то у Лондону за време дочека нове године.

    Клечећи пред Џејд са прстеном, Џош добија корпу, а пошто је радио у хотелу који је био власништво оца његове девојке остао је без девојке,  без посла и без стана који је такође био њен.

    Вративши се да живи поново са родитељима, Џош се одлучује да током наредне целе године препусти доношење одлука новчићу који ће бацити у вис и прихватити оно што је или писмо или глава. По том методу прихвата све одлуке укључујући и да крене у потрагу за девојком коју је видео међу публиком на Лондонском маратону.

    Џош је стигао само да сазна у којим је градовима боравила, али није стигао ни да је пита за име и за број телефона.

    Одлучивање о свом кретању препушта новчићу и после низа перипетија проналази девојку коју тражи, али ни та веза не тече глатако. 

    Наставак приче препуштам да сазнају читаоци  јер писац нуди само једно решење - да бацање новчића није право решење.

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари