Ђорђе Бајић се у роману «Смрт у ружичастом" вратио свом инспектору Николи Лиману

МИРЈАНА ЂУРЂЕВИЋ ЧИТАОЦИМА: РАСПЛЕТ РОМАНА ЋЕТЕ ДОЧЕКАТИ ЗАДОВОЉНИ

* Аутор свој роман назива «трилером на српски начин и то са радњом која се одвија сада а главни јунак има подоста мана, јер осим што воли да пије, повремено превари жену, али срце му је на правом месту, не трпи неправду и учиниће све да истину истера на чистац»

________________________________________________________     

       НА српској књижевној сцени  појавио се пре 11 година нови књижевник Ђорђе Бајић (1975.) са романом «Острво проклетих» у издању «Паладина" и одмах су се појавили прикази и то - не само у српској већ и у хрватској штампи.

       Априла ове године појавио се његов пети роман «Смрт у ружичастом» - први у издању «Лагуне". У тиражу од 2.500 примерака, што је најбољи показатељ да овај водећи српски издавач верује да ће Бајић ући међу омиљене домаће писце жанровских романа, пре свега детективских којих ,иначе, има релативно мало међу нашим књижевницима.

       Рођени Београђанин, Бајић се већ афирмисао као филмски и књижевни критичар који је магистрирао теорију уметности и медија.

       Пише за многе часописе, али се тек 2010 усудио се да се упусти у писање романа.

       Након «Острва проклетих", «Жуте кабанице", «Једног ђубрета мање" и романа у наставцима «Црвени снег» - Бајић се по трећи пут вратио свом омиљеном главном јунаку, вишем инспектору београдске полиције Николи Лиману.

       Лиман се овога пута нашао пред мистериозним убиством плавокосе лепотице са Дедиња Иване Ружић, бивше жене озлоглашеног тајкуна Вида Кораћа.

       Поводом најновије Бајићеве књиге морам признати да сам била изненађена у којој мери је аутор зрео писац који је искрени поклоник детективског жанра и добро га познаје.

       То је, поверио се овај књижевник,  заслуга његове тетке Цаце која му је давала да чита класике крими-жанра и водила га да гледа филмске трилере па је истовремено заволео жанр у писаној и екранизованој форми.

       Врстан преводилац, писац и уредник Горан Скробоња је поводм штампања најбољег (за сада) Бајићевог романа констатовао да "Скандинавци имају Несбеа. Када је о трилерима реч ми имамо Бајића".

       Значи, Скробоња је у овом трилеру препознао додирне тачке између скандинавских и овог српског трилера.

       Мирјана Ђурђевић ауторка већег броја веома забавних романа о нашој свакодневици, у којима има често и елемената триллера, написла је за Бајићево дело да његов аутор «бива принуђен да током истраге свог инспектора Николу Лимана принуди да згази и на свет таблоидне штампе и спреге политике са криминалом. Стога Бајићев роман, тако болно смештен сада и овде, можете с једнаким узбуђењем читати и као одличан тврди кримић и као стварносну прозу. Једно је сигурно: крај ћете склопити веома задовољни ".

       У једном интервјуу, Ђорђе Бајић назива свој роман «трилером на српски начин и то са радњом која се одвија сада а главни јунак има подоста мана, јер осим што воли да пије, повремено превари жену, али срце му је на правом месту, не трпи неправду и учиниће све да истину истера на чистац.

       У «Смрти у ружичастом» се огледају савремени Београд и наше нарави, али је све то дато кроз здрав, поуздан жанровски трилер" закључио је аутор.

       «Роман говори о нама и нашем савременом друштву и верујем да сваки читалац у већој или мањој мери препознаје нашу стварност"- истакао је Бајић

       За само два три месеца доста љубитеља трилера је већ прочитало "Смрт у ружичастом" и то се види по коментарима на интернету који су углавном афирмативни.

       Једна читатељка је забележила да "књига има све што треба: мистерију пре свега а аутор води читаоца из заплета у заплет. На крају части читаоца расплетом који остаје у памћењу. Ништа ја ту не бих дирала".

       Вера Кондев

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари