За менаџерско управљање смедеревском Железаром стигло седам понуда

ПОРЕД ЕСМАРКА, ПРИЈАВИЛЕ СЕ КОМПАНИЈЕ ИЗ РУСИЈЕ, МАРОКА, ШВАЈЦАРСКЕ, ХОЛАНДИЈЕ...

         JАВНИ позив за управљање Железаром Смедерево истиче у поноћ, а до сада jе, како Танјуг сазнаjе, седам компаниjа послало приjаву.

         За управљање српском челичаном, поред америчког Eсмарка, заинтересоване су и фирме из Русиjе, Mарока, Шваjцарске, Холандиjе, као и аустриjско-шведски конзорциjум.

         Премиjер Србиjе Aлександар Вучић раниjе данас jе рекао да ће коначна одлука о избору управљачког тима бити донета у року од пет, шест дана.

         „Вечерас у поноћ истиче рок, затим се понуде отвараjу. Oнда ће од уторка до четвртка заседати комисиjа и у року од пет, шест дана биће донета коначна одлука о избору”, рекао jе Вучић новинарима приликом обиласка радова на изградњи железничке станце Прокоп.

         Према речима премиjера, ако понуде буду испуњавале услове коjе jе држава прописала, цео поступак ће бити завршен до 12. или 13. марта.

         Железару Смедерево би, како jе предвиђено, требало да води 12 директора. Tолико jе, наиме, тражено биографиjа за послове производње, набавке, продаjе, финансиjа, рачуноводства, пореза и финансирања инвестициjа.

         Kад се формира, менаџерски тим ће бити у обавези да достави инициjални и индикативни план коjи, између осталог, треба да садржи стратегиjу продаjе челичане, проjектоване цене за кључне финалне производе и план производње, те стратегиjу набавки, план финансирања и проjекциjу нових запошљавања.

         Директорски тим би требало да повећа продаjу и производњу на наjмање 1,5 милиона тона челика годишње, уведе нове технологиjе...

         Професионални менаџмент ће управљати челичаном до окончања приватизациjе. У случаjу да и наредни тендер за приватизациjу Железаре Смедерево не буде успешан, краjње решење jе стечаj.

         У Железари jе тренутно запослено око 5.000 људи, а производња jе на нивоу између 340.000 и 350.000 тона челика.

         Производни капацитети српске челичане су око 2,2 милиона тона.

         (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари