Вучићева влада пристала да Кинези купе смедеревску Железару за 46 милиона евра

А HBIS ОБЕЋАО ДА ЋЕ ЗАДРЖАТИ СВИХ 5000 ЗАПОСЛЕНИХ

- СА ДОСАДАШЊИМА ПЛАТАМА

Жељко Сертић

  • Кинески џин годишње производи 50 милиона тона. Поседује 37 високих пећи, од којих 23 имају капацитет преко 1.000 кубика и у 2015. години је произвео 47,8 милиона тона челика. Има 70 директних и индиректних компанија ван Кине, у преко 30 земаља, укључујући САД, Велику Британију, Аустралију, Јужну Африку, Канаду, Сингапур, Швајцарску и Хонгконг

        ВЛАДА Србије прихватила је данас понуду кинеске компаније HBIS, која ће да приватизује Железару Смедерево. Како Танјуг сазнаје понуђена цена за Железару је нешто већа од минималне и износи 46 милиона евра.

        Владина радна група данас је у 11 сати отворила понуду са кинеским партнером и закључено је да је она у складу са траженим условима на тендеру.

        Подсећања ради, на јавном позиву је тражен партнер за смедеревског гиганта а почетна цена је износила 45,7 милиона евра.

        На јавни позив за приватизацију Железаре Смедерево, који је објављен почетком марта, јавила се само кинеска компанија HBIS.

        Министар привреде Жељко Сертић је раније рекао да очекује да, ако све буде по плану, уговор о приватизацији смедеревске челичане, буде потписан у априлу.

        Он је казао да је понуда кинеске компаније HBIS за продају Железаре исправна, и да минимална цена по којој може бити купљена Железара не може да буде мања од 45,7 милиона евра.

        HBIS је компанија која је званично друга у свету у производњи челика.

        Иначе, Смедеревска железара је под именом Сартид продата 2003. америчком Ју-Ес стилу за 23 милиона долара и до почетка 2012. је била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србије.

        Влада Србије је у јануару 2012. године откупила Железару Смедерево од америчког Ју-Ес-Стила за симболичан један долар.

        Први тендер за продају Железаре расписан је априла 2012. године, и био је неуспешан, јер није стигла ниједна обавезујућа понуда.

        Други је расписан у децембру 2014. и након неуспешних преговора са америчким Есмарком на тендеру за управљање Железаром је победио ХПК Инжењеринг, који је у априлу 2015. преузео управљање српском челичаном на челу са Петером Камарашом и Џоном Гудишем.

        Премијер Вучић раније је изјавио да би, уколико договор са кинеском HBIS групом буде закључен у мају, раст БДП-а Србије у 2016. могао захваљујући томе да буде чак 2,5 одсто, а у 2017. више од четири одсто.

        У Железари је запослено око 5.000 радника.

        Кинеска компанија планира да понуди запослење свима који тренутно раде у челичани, а има их око 5.050.

        „Запосленима ће бити омогућено професионално усавршавање и обука, укључујући и слање у друге земље, као и додатно усавршавање кроз оптимизовану алокацију запослених и реорганизацију“, пише у њеном саопштењу.

        HBIS такође намерава да обезбеди свим запосленима исти ниво накнада и бенефиција као што је наведено у постојећем колективном уговору.

        На листи Fortune Global 500 у 2015. години, Хестил (HBIS) је рангиран као 239. компанија по величини у свету.

        Као највећи произвођач челика у Кини, Хестил годишње производи 50 милиона тона, Група поседује 37 високих пећи, од којих 23 имају капацитет преко 1.000 кубика и у 2015. години је произвела 47,8 милиона тона челика.

        Пословни приходи Групе су износили 43,7 милијарде долара у 2015. години, а укупна средства на крају те године 53 милијарде долара.

        Хестил има 70 директних и индиректних компанија ван Народне Републике Кине, у преко 30 земаља и региона, као што су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија, Аустралија, Јужна Африка, Канада, Сингапур, Швајцарска и Хонгконг. Између осталог, има и већински удео у Дуферку, који има највећу независну глобалну продајну мрежу у индустрији челика.

        На основу пословног плана и тренутних тржишних околности, планирано је да се у Смедереву достигне максимални капацитет од 2,1 милион тона челика.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари