ВУЧИЋ: Друга висока пећ у Смедереву повећаће БДП Србије за 1 одсто

ЗА КУПОВИНУ ЖЕЛЕЗАРЕ СЕ ИНТЕРЕСУЈЕ КИНЕСКА КОМПАНИЈА

КОЈА ЈЕ МОЖДА НАЈВЕЋА НА СВЕТУ

      Александар Вучић

        У ЖЕЛЕЗАРИ Смедерево данас је, после четири године од гашења, пуштена у рад друга висока пећ која ће по речима премијера Александра Вучића доносити нових један одсто БДП Србији.

        „Веровали смо у вас, поносан сам на вас и добро је што сам вас послушао и што смо сачували - ви сте овај велики успех направили за целу Србију“, поручио је премијер Вучић радницима и руководству Железаре на свечаности поводом паљења пећи којој су присуствовали и министри Жељко Сертић и Александар Вулин.

        Од данас ће Железара правити нових 400 милиона долара, и то је нових један одсто раста за целу Србију у наредној години, подвукао је премијер.

        Вучић је рекао да су у току преговори са стратешким кинеским партнером Хебеј ајрон енд стил група“ (HBIS група) и да је реч о другој или чак најмоћнијој челичана у свету.

        „Они су заинтересовани, како кажу, да дају најмање 300 милиона евра у инвестицију за галванизацију. То би значило нови живот не само за Смедерево, већ и целу Србију. Људи у Србији то треба да знају“, поручио је Вучић.

        Наш услов је, нагласио је, да нема отпуштања радника.

        „Сви морају да остану, и нове да примите. То смо успели и са садашњим руководством и онима који желе да уђу као стратешки партнери“, нагласио је примијер.

        Он је рекао да је цена челика тренутно на најнижем нивоу у свету, а то је 380 долара по тони и додао да ће она морати да иде најмање на 480 долара по тони.

        „А онда ми постајемо профитабилни и зарађујете додатни новац и после нема зиме, можете само да преговарате са власницима како да повећавате себи плату“, рекао је премијер.

        Извршни директор ХПК менаџмента у Железари Смедерево и члан надзорног одбора Железаре Петер Камараш данашњи је дан назвао великим за Србију, имајући у виду да је после готово пет година прорадила поново друга висока пећ.

        Танјуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари