Руска компанија У голд: Дали смо бољу понуду за РТБ „Бор“ од Зиђина

САОПШТИЛА ДА ЈЕ ПОНУДИЛА И ПОВЕЋАЊЕ БРОЈА ЗАПОСЛЕНИХ ЗА - ХИЉАДУ

* Кинеска компанија Зиђинг у наредних 6 година предвиђа производњу од 120 000 до 150 000 док је руски У голд тендерском понудом гарантовао (за исти период) производњу од 220 000 тона бакарног концентрата, што је огромна разлика -  између 70 000 и 100 000 тона

* Поређења ради, РТБ Бор тренутно на годишњем нивоу производи 35 000 тона од сопственог бакарног концентрата, што би било повећање 6 пута

________________________________________________________________________

         ПРЕДСТАВНИЦИ компаније У голд, која је била једна од два понуђача за куповину већинског пакета Рударско-топионичарског басена “Бор”, изразили су незадовољство не само одлуком Владе Србије да се определи за понуду кинеске компаније Зиђинг, него и односом државних органа Србије према овој компанији из Русије.

         Представници У голда сматрају да је њихова понуда неуопоредиво боља и повољнија за државу Србију, као и да је  надлежни нису верно и на адекватан начин презентовали јавности у Србији.

          Основна квалитативна разлика је што понуда руске компаније не предвиђа само задржавање постојећег већ повећање броја запослених  у РТБ "Бор" и што је важније - знатно повећање обима производње и реализације, што би буџету државе Србије обезбедило знатно веће финансијске приливе.

         Поред очувања радних места за 4880, након реализације инвестиционог програма предложеног од У голда, руска компаније је планирала отварање још 1000 нових радних места.

         Кинеска компанија Зиђинг у наредних 6 година предвиђа производњу од 120 000 до 150 000 док руска компанија за исти период гарантује производњу од 220 000 тона бакарног концентрата, што је огромна разлика, између 70 000 и 100 000 тона.

         Поређења ради, РТБ Бор тренутно на годишњем нивоу производи 35 000 тона од сопственог бакарног концентрата, што би било повећање 6 пута.

         У голд тврди да ће годишњи промет у периоду од 2019. до 2024. износити 3,5 милијарди америчких долара.

         Такође се очекује да ће ниво пореских дажбина у том истом периоду од 2019.до 2024. премашити 350 милиона америчких долара.

         Представници руске компаније истичу да се такође подразумева њихово преузимање дугова РТБ “Бор” у висини од 200 милиона долара, као и да је њихова понуда заснована на реалном а не на фризираном бизнис плану и да за свој инвестициони програм има банкарске гаранције. Такође истичу да их држава још није обавестила о кинеском бизнис плану иако је то била обавезна по закону, као и да су они спремни да ангажају релевантне међународне ревизоре да ураде реалну анализу њихове понуде, уверени да су они прави победници на овом тендеру.

         Држава би обезбедила по основу повећања запослених и производње велике финансијске приливе а знатно би се повећао и удео РТБ Бора у БДП земље. Имајући у виду да је реч о бакру, извозном производу у чијој производњи (за разлику од других, где преовлађују увозне компоненте попут ФИАТА) доминирају домаће, дао би се допринос уравнотежењу трговинске размене земље.

         Представници руске компаније истичу да су о својим ставовима поводом продаје РТБ "Бор" обавестили надлежне органе Руске Федерације и Републике Србије.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари