НИС објавио да је за прва три месеца 2015. имао 4,7 милијарди динара чистог губитка

ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ - ВЕОМА НИСКЕ ЦЕНЕ НАФТЕ У СВЕТУ,

ЈАЧАЊЕ ДОЛАРА И НЕГАТИВНЕ КУРСНЕ РАЗЛИКЕ

        НАФТНА компанија Србије саопштила је у понедељак да је у прва три месеца ове године имала нето губитак од 4,7 милијарде динара, пре свега због негативних курсних разлика и коришћења залиха нафте која је купљена по вишим ценама.

         „У првом кварталу 2015. године НИС је пословао у веома сложеним макроекономским условима. Прва три месеца обележили су веома ниске цене сирове нафте на светском тржишту и јачање долара, па су негативне курсне разлике биле готово 10 пута веће него у истом периоду прошле године“, наводи се у саопштењу НИС-а.

        Додаје се да је НИС је успео да повећа укупан промет нафтних деривата за шест одсто у поређењу са првим кварталом 2014. године, док је учешће на малопродајном тржишту Србије повећано за два одсто.

        Повећан је обим директних и индиректних пореских обавеза НИС групе и износио је 14 одсто више него пре годину дана, односно 29,5 милијарде динара, док је укупан ефекат мера повећања оперативне ефикасности и смањења основних трошкова у првом кварталу износио 800 милиона динара.

        Инвестиције НИС-а у прва три месеца 2015. године износиле су нешто више од седам милијарди динара, а највише је улагано у истраживање и производњу нафте и гаса, модернизацију капацитета прераде, као и у развој малопродајне мреже.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари