МИЛЕР: Са Бриселом имамо конструктиван дијалог поводом бугарског дела Јужног тока

ГАЗПРОМ И OMV ПОТПИСАЛИ У БЕЧУ УГОВОР О ФОРМИРАЊУ ЗАЈЕДНИЧКЕ КОМПАНИЈЕ SOUTH STREAM AUSTRIA

  • „Ништа од текућих проблема се досад није одразило на рокове реализације пројекта Јужни ток. Свакодневно сам у контакту са европским комесаром за енергетику господином Етингером. Решавамо проблеме, како се који појави“ - изјавио је после потписивања уговора председник управе Газпрома Алексеј Милер

         ГАЗПРОМ и аустријска нафтно-гасна компанија OMV потписали су данас у Бечу - у оквиру посете Владимира Путина Аустрији - уговор о формирању заједничке компаније South Stream Austria.

         Потписали су га председник управе Газпрома Алексеј Милер и генерални директор OMV Герхард Ројс.

         Као што му и назив говори, потписани документ утврђује принципе заједничог рада у реализацији пројекта Јужни ток на територији Аустрије.

         Сваки партнер у заједничкој фирми има по 50 одсто акција, а уговор је регулисао и учешће у финансирању градње гасовода и поделу будуће добити.

         Портпарол OMV Роберт Лехнер одмах по потписивању уговора саоппштио је да ће прве количине гаса Јужним током стићи у Аустрију крајем 2016. или почетком 2017. године.

         Додао је да ће аутријски део гасовода бити дугачак око 50 километара и да ће му годишњи капацитет бити 32 милијарде кубних метара гаса.

         Милер је, са своје стране, указао да ће Јужни ток повезати подземна складишта гаса у аутријском Баумгартену са гаснотранспортним чвором код Ставропоља (на југу Русије) који ће крајем пропуштати 81 милијарду кубних метара гаса годишње. Нагласио је да ће тај чвор потпуно покривати потребе европских купаца и да ће његовим функционисањем бити потпуно искључени „транзитни ризици“.

         И Милер је са оптимизмом потврдио да ће први гас Јужним током стићи у Аустрију почетком 2017. године.

         OMV је, иначе, предложио Газпрому власнички удео у аустријској берзи гаса, нагласивши да то није део потписаног уговора.

         Милер је у Бечу открио да Газпром са Европском комисијом има „конструктиван дијалог поводом градње бугарског дела Јужног тока“.

         „Велики пројекти се увек сударају са овим и ли оним „текућим моментима“. Ми смо заиста у конструктивном дијалогу са Европском комисијом. Ништа од текућих проблема се досад није одразило на рокове реализације пројекта Јужни ток. Свакодневно сам у контакту са европским комесаром за енергетику господином Етингером. Решавамо проблеме, како се који појави“ - нагласио је Милер.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари