Кинези улажу у РТБ Бор 350 милиона долара, намирују $200 милиона старог дуга и задржавају све раднике

ВЛАДА СРБИЈЕ ОЧЕКИВАНО  ИЗАБРАЛА КОМПАНИЈУ „ЗИЈИН“ ЗА СТРАТЕШКОГ ПАРТНЕРА

* Обавезали се да направе бизнис-план на нивоу 1,2 милираде долара, а оперативно управљање РТБ Бор преузеће почетком 2019-те

* Компанија Зијин један је од највећих кинеских произвођача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде. У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године била је на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету чије су акције на берзи

___________________________________________________________________________

         КИНЕСКУ компанија Зијин данас је Влада Србије изабрала за стратешког партнера у Рударско-топионичарком басену Бор, саопштио је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

         Антић је на конференцији за новинаре рекао да је та компанија понудила куповину удела од 63 одсто у РТБ-у, бизнис план у вредности 1,26 милијарди долара, обавезну инвестицију од 350 милиона долара, измирење дуга РТБ-а од 200 милиона долара и очување 5.000 радних места.

         Уговор са изабраним стратешким партнером РТБ-а требало би да буде потписан у септембру а Зијин би оперативно управљање компанијом могао да преузме почетком 2019. године.

         Компанија Зијин један је од највећих кинеских произвођача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде. У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године била је на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету чије су акције на берзи.

         Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра (око 78 милијарди јуана), док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра (око 1,8 милијарди јуана).

         Комисија која спроводи тендер за избор стратешког партнера за РТБ Бор отворила је у уторак две понуде које су испуниле тражене услове Зијина и руске фирме Ју голд.

         Руска рударска компанија Ју голд основана је још 1976. године, а током процеса приватизације купио ју је руски милијардер Константин Струков. У Русији има седам рудника злата и у тој делатности је међу три највеће руске компаније.

         Рок за достављање понуда за РТБ Бор који запошљава око 5.000 људи истекао је 20. августа.

         Тендером је било предвиђено да стратешки партнер РТБ-а за удео у власништву те компаније мора да инвестира најмање 350 милиона долара, али није дефинисан власнички удео РТБ-а који држава износи на продају.

         Подносилац понуда могла је бити домаћа или страна компанија која се најмање 10 година бави експлоатацијом или производњом бакра или осталих племенитих метала.

         Понуде за стратешко партнерство с РТБ Бор, осим ове две компаније, доставио је и канадски Дајмонд филд, али је та компанија испала из трке због непотпуне документације.

         (Бета)

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари