Кинези могу преузети РТБ Бор, али само без Спасковског и 1.800 запослених

ТРЕНУТНО ИМА НЕШТО ВИШЕ ОД 5.000 ЗАПОСЛЕНИХ И САМО ЕПС ДУГУЈЕ ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА

        ДА БИ Кинези преузели РТБ Бор поставили су два услова: да оде садашњи директор Благоје Спасковски и да отказ добије 1.800 радника, пишу „Новости“.

        Секретар Синдиката рудара Србије Срђан Марковић каже да су добили информацију да су Кинези тражили да се отпусти Спасковски и да оде око 1.200 радника из РТБ и још око 600 из Мајданпека. Према његовим речима, већ су покренути принудни одмори а најављени су и спискови за отпуштање.

        РТБ Бор укупно има 5.027 радника, од којих у Мајданпеку ради око 1.000. Марковић каже да у басену ради 600-700 људи у администрацији, који су, по мишљењу рудара, највећи проблем у компанији јер је радника у производњи увек недовољно, а у канцеларијама превише.

        Кинеска компанија, чије име се још не открива, уколико се ипак одлучи да преузме РТБ Бор, вероватно ће применити сличан модел као и код куповине Железаре из Смедерева, каже за „Новости“ економиста Љубодраг Савић.

        Кина има три основна разлога да улаже у сектор бакра. Први је то што је бакар стратешка сировина, иако је тренутно цена ниска. Други разлог је што је Кина у експанзији, највећи је светски потрошач сировина, а трећи што, за разлику од земаља Западне Европе, кинеске компаније имају подршку државе, додаје Савић.

        Бор за Кину може да буде интересантан и додатно јер, за разлику од Железаре, Србија има једно од највећих налазишта бакра, па и других руда попут злата.

        Ипак, финансијска рачуница је могућа само за купца који је спреман да улаже на дуги рок. Рудник је у тешкој финансијској ситуацији. Неколико пута је доживео пропалу приватизацију и бележи губитак од 1,2 милиона евра, каже економиста Љубодраг Савић.

        Незванично, помиње се и да РТБ не плаћа струју и да је ЕПС-у дужан око две милијарде динара. Иако је држава отписала дугове тешке готово милијарду евра, ни то није помогло консолидовању стања у РТБ, пишу „Новости“.

        Према процени консултантске куће Мекинси, коју је Влада Србије ангажовала да уради пресек стања у басену, Бору треба најмање 50 милиона долара свежег капитала за обртна средства.

        (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

milovan's picture
milovan 00:33 11.11.2016.

  • +2
Voting is closed.

Zar pre dve godine Vucic nije govorio da ce RTB Bor biti pokretacka snaga na istoku Srbije.Cene bakra su pre dve godine bili Duplo nize nego ove godine. Pre dve gpdine je zavrsen remont i modernizovani su neki pogoni,a Vucic je skoro sam sebi odvalio rame tapsanjem i hvalospevima sebi i naprdnjacima.

Zorbas's picture
Zorbas 13:09 11.11.2016.

  • +1
Voting is closed.

Пазите!
Ово је ВРХУНАЦ неспособностиВЛАСТИ! Врхунац неспособности! Врхунац над врхунцима!
Бог ти да ЗЛАТО - и ти не умеш да га искористиш!
Неко им је ЗАДАО да све морају да приватизују, и они трче да испуне КАО ВОЛОВИ! Без мозга!
И сад, највећи дугови су према ЕПС, државном предузећу. Које финансира власти ...
Па стисните каишеве, отпишите ЦЕО тај дуг и уложите у Бор!
Он МОРА да остане у власништву државе и народа! НИЈЕДНА нормална земља тне би ТО приватизовала!
Одакле ћеш да надокнадиш злато које је украдено од стране западних држава!?

Додај коментар