Кинези могу преузети РТБ Бор, али само без Спасковског и 1.800 запослених

ТРЕНУТНО ИМА НЕШТО ВИШЕ ОД 5.000 ЗАПОСЛЕНИХ И САМО ЕПС ДУГУЈЕ ДВЕ МИЛИЈАРДЕ ДИНАРА

        ДА БИ Кинези преузели РТБ Бор поставили су два услова: да оде садашњи директор Благоје Спасковски и да отказ добије 1.800 радника, пишу „Новости“.

        Секретар Синдиката рудара Србије Срђан Марковић каже да су добили информацију да су Кинези тражили да се отпусти Спасковски и да оде око 1.200 радника из РТБ и још око 600 из Мајданпека. Према његовим речима, већ су покренути принудни одмори а најављени су и спискови за отпуштање.

        РТБ Бор укупно има 5.027 радника, од којих у Мајданпеку ради око 1.000. Марковић каже да у басену ради 600-700 људи у администрацији, који су, по мишљењу рудара, највећи проблем у компанији јер је радника у производњи увек недовољно, а у канцеларијама превише.

        Кинеска компанија, чије име се још не открива, уколико се ипак одлучи да преузме РТБ Бор, вероватно ће применити сличан модел као и код куповине Железаре из Смедерева, каже за „Новости“ економиста Љубодраг Савић.

        Кина има три основна разлога да улаже у сектор бакра. Први је то што је бакар стратешка сировина, иако је тренутно цена ниска. Други разлог је што је Кина у експанзији, највећи је светски потрошач сировина, а трећи што, за разлику од земаља Западне Европе, кинеске компаније имају подршку државе, додаје Савић.

        Бор за Кину може да буде интересантан и додатно јер, за разлику од Железаре, Србија има једно од највећих налазишта бакра, па и других руда попут злата.

        Ипак, финансијска рачуница је могућа само за купца који је спреман да улаже на дуги рок. Рудник је у тешкој финансијској ситуацији. Неколико пута је доживео пропалу приватизацију и бележи губитак од 1,2 милиона евра, каже економиста Љубодраг Савић.

        Незванично, помиње се и да РТБ не плаћа струју и да је ЕПС-у дужан око две милијарде динара. Иако је држава отписала дугове тешке готово милијарду евра, ни то није помогло консолидовању стања у РТБ, пишу „Новости“.

        Према процени консултантске куће Мекинси, коју је Влада Србије ангажовала да уради пресек стања у басену, Бору треба најмање 50 милиона долара свежег капитала за обртна средства.

        (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари