Канадски „Дајмонд филд” не испуњава услове – кинески „Зијин“ све ближе РТБ Бор

У ИГРИ ЈЕ ЈОШ САМО „ЈУ ГОЛД“ РУСКОГ МИЛИЈАРДЕРА КОНСТАНТИНА СТРУКОВА

         КАНАДСКИ „Дајмонд филд”, који је доставио понуду за преузимање РТБ „Бора”, није испунио све услове тендера, незванично сазнаје „Политика”.

         На то указује и податак из финансијског извештаја ове компаније, према коме је на крају 2017. године фирма остварила пословни приход од свега милион долара – а јавним позивом је предвиђено да он мора бити већи од 500 милиона америчких долара.

         Да ли је ова компанија пала баш на том или на неком другом услову из тендера, за сада нема званичне потврде. Непознато је да ли је „Дајмонд филд“ понуду можда доставио преко свог оснивача – компаније „Спирит рисоурсис САРЛ”. Оно што незванично може да се чује је да Канађани испадају из трке.

         Радна група за приватизацију РТБ „Бора” још испитује да ли су пристигле понуде у складу са тендерском документацијом, а финансијски део пакета још није отваран. Због тога је непознаница колико је која компанија понудила пара за преузимање одређеног власничког удела у РТБ „Бору”.

         За руску компанију „Ју голд” још ништа није познато. Зато што су подаци о пословању ове фирме – штури. Наиме, ова руска рударска компанија, која је основана још 1976. године, на свом сајту уопште не објављује финансијске извештаје о пословању. Последњи јавно доступан податак односи се на 2015. годину када је ова компанија остварила пословни приход од 16,086 милијарди рубаља, што је у том тренутку било око 240 милиона долара.

         Компанија је, иначе, у власништву руског милијардера Константина Струкова, чије је богатство амерички магазин „Форбс” проценио на 1,7 милијарди долара.

         Нии канадска ни руска компанија се не могу наћи међу највећим рударским фирмама на свету, а кинески „Зијин” је на свим референтним листама у топ 10.

         Годишњи пословни приход ове компаније износи 10 милијарди евра (око 78 милијарди јуана), док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра (око 1,8 милијарди јуана). О коликим парама је реч, можда најбоље говори податак да су пословни приходи ове компаније једнаки четвртини српског бруто домаћег производа (БДП).

          „Зијин” је један од највећих кинеских произвођача злата, а компанија је друга по величини у производњи бакарне руде.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари