Хестил узео 600 милиона долара кредита за улагање у смедеревску Железару

ОБЈАВИО ДА ЖЕЛИ ДА ОНА ПОСТАНЕ НАЈКОНКУРЕНТНИЈИ ПРОИЗВОЂАЧ ГВОЖЂА И ЧЕЛИКА У ЕВРОПИ

        КИНЕСКА банка одобрила је компанији Хестил кредит од 600 милиона долара, који је намењен за инвестиције и обртна средства за Железару Смедерево, пише данашња Политика.

        Како наводи тај лист, Хестил је на свом интернет сајту објавио да планира да челичана у Смедереву постане најконкурентнији произвођач гвожђа и челика у Европи.

        Планирана су и значајна улагања у опрему, а радиће се и на унапређењу квалитета производа, као и заштите животне средине.

        Лист подсећа да је првобитно било најављено да ће Кинези у железару уложити 130 милиона евра. Касније је тај износ повећан на 300 милиона евра, а у једном тренутку, пре потписивања уговора, спомињао се и износ од 900 милиона евра.

        На дан потписивања уговора, 18. априла, премијер Александар Вучић најавио је да ће Хестил уложити 300 милиона евра, а како наводи Политика, у уговору о преузимању 98 имовинских целина износ инвестиција уопште се не спомиње.

        Влада Србије је 18. априла потписала уговор са Хестилом о продаји имовине Железаре Смедерево по цени од 46 милиона евра.

        Како је раније најављено, кинеска компанија ће окончати преузимање Железаре у јуну.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари