Главни бизнисмени и богаташи бивше СФРЈ: Костић, два Хрвата и један Словенац

НАЈБОГАТИЈИ ИВИЦА ТОДОРИЋ ЧИЈЕ БОГАТСТВО ЈЕ ПРЕ КУПОВИНЕ СЛОВЕНАЧКОГ МЕРКАТОРА ПРОЦЕЊЕНО НА 581 МИЛИОНА ЕВРА

Миодраг Костић

  • Ивица Тодорић је рођен је у Загребу 1951. године, а за његову каријеру је, према писању хрватске штампе, најодговорнији отац Анте, који се некада налазио на челу фирме Агрокомбинат, али је 1971. оптужен за пљачку шест милиона немачких марака, које је наводно дао Матици хрватској за куповину оружја. Проглашен је кривим и био је четири године у затвору
  • Други по богатству у региону је Миодраг Костић, чије се богатство процењује на 520 милиона евра
  • Власник Атлантик Групе Емил Тедески - у чијем саставу су и Соко Штарк, Паланачки Кисељак и Гранд кафа - сваки слободан тренутак проводи на свом имању у ловишту и Парку природе Пелегрин, једном од најлепших делова Хвара
  • Имовина Словенца Сандија Чешка, власника „Студија Модерна“, процењена је на 410,6 милиона евра. Он се представља као „скроман милионер“ који нема ни јахту ни секретарицу. Бизнис је започео продајом космодиска, а данас је краљ мадраца и јастука Дормео

        ВЕЛИКА четворка - тако би могли да се означе бизнисмени које часопис Форбс „води“ као најбогатије бизнисмене у региону: Хрват Ивица Тодорић, власник Агрокора, чије богатство је пре куповине словеначког Меркатора процењено на 581 милиона евра, српски бизнисмен Миодраг Костић, Хрват Емил Тедески и Словенац Санди Чешко.

ИВИЦА ТОДОРИЋ

        Тодорићева компанија Агрокор купила је недавно већински пакет (53,12 одсто) акција словеначког Меркатора, чиме је овај гигант практично постао највећи у производњи и продаји хране, а један од најбогатијих људи Балкана је својим богатством отворио велики број фирми које запошљавају више од 30. 000 људи.

        Рођен је у Загребу 1951. године, а за његову каријеру је, према писању хрватске штампе, најодговорнији отац Анте, који се некада налазио на челу фирме Агрокомбинат, али је 1971. оптужен за пљачку шест милиона немачких марака, које је наводно дао Матици хрватској за куповину оружја. Проглашен је кривим и био је четири године у затвору.

        Син и отац су бизнис у бившој Југославији започели производњом цвећа, а потом и воћа и поврћа. Свој пут према оном што је данас, Тодорић је конкретно започео 1989. године када је Агрокор регистрован као деоничко друштво, а највећи замах је доживео 1994. када је купио фирме Ледо, Бобис, Силос Млинове Винковци, Солану Паг, Униконзум, те када је основао Кредитну банку Загреб.

Ивица Тодорић

        Тодорић се сматра најјачим човеком хрватске прехрамбене индустрије, где спада Конзум, који послује и изван граница Хрватске, затим ту је Јамница, Хотел Опера, фабрика сладоледа Фриком Београд, минералне воде Кисељак, ПИК Врбовец и Беље.

        У једном интервјуу загребачком Вечерњем листу објављен је податак, који, можда, указује на брзо реаговање Тодорића на промене на тржишту. Он је, наиме, тада рекао: „Пуно робе извукли смо из Војводине па смо тако утопили старе динаре“.

        У концерну, додуше, тврде другачије: „Агрокор ни један долар није зарадио плаћањем старим југославенским динарима, тиме се никад није бавио. Док је динар био редовно платежно средство, њиме смо обављали нормалне пословне трансакције“.

МИОДРАГ КОСТИЋ

        Најбогатији Србин и други по богатству у региону је Миодраг Костић, чије се богатство процењује на 520 милиона евра и практично је дуплирано, што га је и довело на ту позицију.

        Костић је задовољан својим пласманом међу најбогатијима у региону и истиче да иза тога стоји огроман рад и посвећеност, како њега лично, тако и менаџерског тима компаније МК Групе, која успешно послује дуже од 30 година.

         „Убеђен сам да још нисмо достигли максимум и да нам највећи пословни успеси тек предстоје“„, рекао је тим поводом Костић.

        Костић је своје богатство изградио у свету приватног предузетништва, које се током последњих 30 година градило и надограђивало.

        Он је данас један од водећих привредника у Србији и региону Источне Европе. Мала приватна фирма за трговину, увоз-извоз и производњу основана је 1983. током година, те прерасла у пословни систем, који данас броји 35 предузећа и запошљава око 4.500 радника у Србији и Украјини.

        Након 12 година стабилног и непрестаног развоја пољопривредне производње, трговине, брокерских инвестиција, банкарства и консалтинга ове области се удружују у једну компанију - МК Групу.

        Костић је, забележено је на порталу те компаније, препознао да је Војводина једно од најплоднијих земљишта за узгој шећерне репе у Европи, па је тако још 2002. године постао власник три шећеране у Војводини, а само годину дана касније МК Цоммерц купио је најстарију фабрику шећера „Бачка”, у Врбасу.

        Потом је 2006. основао компанију Суноко, као заједничко улагање између две велике компаније, домаћег МК Цоммерца, и немачког Нордзуцкер, са заједничким циљем да се ојача позиција на европском тржишту шећера.

        Четири године касније Суноко је постао поново у већинском власништву МК Групе, а данас је са своје четири фабрике шећера у Врбасу, Пећинцима, Ковачици и Бачу, највећи домаћи произвођач и извозник шећера.

        Страст ка новим пословним изазовима Костића је одвела и у нове области, као што је улагање у хотелски и апартмански комплекс на Копаонику и у оснивање компаније, МК Моунтаин Ресорт, под чијим се окриљем налазе хотели Гранд и Ангелла, као и апартманско насеље Конаци „Сунчани Врхови”. Нове инвестиције су везане и за развој обновљивих извора енергије, где ће МК Финтел Wинд као своју основну делатност имати производњу „зелене“ електричне енергије. У састав МК Гроуп, средином новембра 2011. године, улази домаћа компанија Царнеx, водећа компанија на територији Србије у области производње меса и прерађевина од меса.

ЕМИЛ ТЕДЕСКИ

Емил Тедески

        На питање новинарке ЦНБЦ-а како би требало спровести реформе у Хрватској власник Атлантик Групе, у чијем саставу послују Соко Штарк, Паланачки Кисељак и Гранд кафа, Емил Тедески је рекао да за тако нешто треба имати храбрости, док је друга важна ствар квалитетан и способан менаџмент.

         „Ако си власник компаније, не значи да си и права особа да је водиш. Исто вреди и за политичаре: ако си изабран, не значи да си и способан за улогу да служиш у јавном сектору. Зато и видим потребу за променама у Хрватској на начин да се одаберу прави људи који ће с правим тимовима остварити задане циљеве јер то већ имамо у приватном сектору“, изјавио је Тедески, који српско тржиште сматра домаћим.

        Тврди да његова компанија није погођена кризом, јер не зависи од хрватског тржишта на које отпада само 25 одсто од укупних прихода: „Рецепт за преживљавање у време кризе за компаније је дефинитивно више извоза и бити више међународно присутан“, поручује Тедески.

        Тедески је председник Управе Атлантик групе и њен сувласник, а низом је аквизиција, међу којима је најважнија куповина Дроге Колинске, постао господар балканских брендова.

        Средином осамдесетих Тедески се бавио музиком. Рођен је у Сплиту, потомак је корчуланских трговаца и, иако није завршио факултет, води снажну компанију која у Хрватској остварује свега трећину, а у региону чак половину совјих прихода.

        Куповином Дроге Колинске Тедески је постао власник неколико фирми у Словенији, али и Србији где та словеначка компанија остварује већину својих прихода. Са њима је добио и јаке регионалне брендове, познате још из доба социјализма, као што су Цокта, Смоки или Донат Мг, и интегрисао их са Атлантиковим брендовима који су, уз изузетак Цедевите, махом створени на слободном тржишту - Диетпхарм, Мултипоwер, Монтана.

        Власник је кошаркашког клуба Цедевита који, међутим, не бележи велике успехе.

        Иначе, Тедески сваки слободан тренутак проводи на свом имању у ловишту и Парку природе Пелегрин, једном од најлепших делова Хвара. На Пелегрину има сав потребан комфор, а ако до Хвара не иде аутомобилом, било где може се одвести са своја два скупоцена брода привезана пред самом кућом. Велики је љубитељ пловидбе и на бродовима проводи највише времена.

        На ловиште и све припадајуће објекте Тедески има концесију до 2025, а највећа предност имања је то што нуди апсолутну приватност која, додуше, власника кошта 107.000 куна годишње. На улазу у ловиште велика су челична врата, а прилаз вили могућ је једино с мора. Чест гост и добар пријатељ му је премијер Зоран Милаовић који с породицом радо сврати до виле Флориана.

САНДИ ЧЕШКО

Санди Чешко

        Словеначки милионер Санди Чешко, власник „Студија Модерна“, још један је најбогатији предузетник у региону са имовином процењеном на 410,6 милиона евра, али о њему нема пуно доступних података изван Словеније.

        Представља се као „скроман милионер“ који нема јахту, као ни секретарицу.

        Новац углавном зарађује ТВ продајом различитих производа.

        Чешко је свој бизнис започео продајом космодиска, а данас је краљ мадраца и јастука Дормео.

        Његов Студио Модерна делује у више од 20 земаља и највећа је компанија за директну продају у источној Европи. Иначе, седиште његове компаније је у Холандији.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари