Газпром спреман да са Кином пређе на обрачун у јуанима и рубљама

АМЕРИЧКИ  ЕКСПЕРТ ЏИМ РИКАРД: ЗБЛИЖАВАЊЕ РУСИЈЕ И КИНЕ

МОЖЕ СЕ НЕГАТИВНО ОДРАЗИТИ НА ПОЗИЦИЈУ ДОЛАРА

         ГАЗПРОМ је спреман да са Кином пређе на обрачун у рубљама и јуанима и у томе не види ризик, изјавио је заменик председника управе и начелник финансијско-економског департмана руског гасног холдинга Андреј Круглов.

         „Што се тиче обрачуна у јуанима и у рубљама - у принципу смо спремни и сматрамо да је то сасвим нормална ствар. Газпром не улази ни у какве ризике“ - рекао је Круглов на прес конференцији.

         Газпром и CNPC потписали су 21. маја тридесетогодишњи уговор о испоруци 38 милијарди кубних метара гаса годишње у износу од око 400 милијарди долара Кини, што је највећи уговор за овај руски холдинг. Убрзо након потписивања документа министар енергетике РФ Александар Новак рекао је да је у плану да се уговор реализује у доларима.

         Могућност плаћања одређених врста извозне робе у рубљама тренутно се израђује у Министарству финансија РФ. Оваква идеја је настала и због санкција које се уводе Русији због њеног става поводом Украјине и припајања Крима.

         Многи партнери већ користе у трговини са Русијом рубље, посебно кинески, иако су обрачуни већине извозних уговора ипак у доларима.

         Повећавањем свог присуства на тржиштима азијско-пацифичког региона Газпром такође планира да добије рејтинг једног или неколико кинеских рејтинг агенција, саопштио је Круглов на прес конференцији.

         „Већ смо разговарали са Dagong о том питању“ - прецизирао је он у разговору са новинарима. Заменик шефа Газпрома објаснио је да је „кинески рејтинг“ неопходан рускомгасном гиганту да би кинески инвеститори могли инвеститори у компанију, а посебно у њене вредносне папире.

         Зближавање Русије и Кине може се негативно одразити на позицију долара као светске резервне валуте, оценио је менаџер за инвестиције West Shore Group и партнер Tangent Capital Partners Џим Рикард.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари