ЕПС демантује Фискални савет: Нисмо у прошлој години повећавали плате

ТВРДИ И ДА НИЈЕ ПОСЛОВАО СА ГУБИТКОМ НИТИ УЗИМАО СРЕДСТВА

ИЗ ДРЖАВНОГ БУЏЕТА

        ЈАВНО предузеће Електропривреда Србије (ЕПС) саопштило је данас да је у 2015. позитивно пословао и да је остварило профит од 2,5 милијарде динара.

        „ЕПС није узимао средства из буџета Србије ни у 2015. години, већ је по основу пореза, доприноса и такси у буџет уплатио 65 милијарди динара, што чини седам одсто републичког буџета“, пише у саопштењу тог предузећа.

        Наглашава се и да су зараде у ЕПС-у током прошле године исплаћиване у висини средстава планираних у Годишњем програму пословања за 2015. годину на који је сагласност дала Влада Србије и да је висина средстава за зараде планирана у складу са Законом о буџетском систему и смерницама Министарства привреде за израду годишњих програма пословања.

        „Закон о јавним предузећима и Уредба о начину и контроли обрачуна и исплате зарада у јавним предузећима, Министарство привреде, Министарство финансија и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања контролишу ЕПС и прате исплате зарада сваког месеца“, пише у саопштењу.

        Додаје се и да је информација о укупним дугорочним обавезама ЕПС-а од милијарду евра познати податак и да су то укупне обавезе по кредитима и то чине репрограмирани кредити настали пре 1990. године, пројектни зајмови и зајмови од комерцијалних банака.

        „Указујемо и да у 2016. години доспева око 300 милиона евра од тих милијарду евра, од чега ће 200 милиона бити рефинансирано под повољнијим условима у складу са уговором склопљеним са Европском банком за обнову и развој, а остатак од 100 милиона евра биће враћен у овој години“, наводи се.

        Председник Фискалног савета Павле Петровић изјавио је данас да су највећи проблем ЕПС-а велики трошкови за запослене односно велики број запослених и високе плате.

        Он је рекао да постоје наговештај и да су плате у ЕПС-у чак и повећане у 2015. години, иако је требало да буду смањене, као и да је велики проблем дуг ЕПС-а од око милијарду евра и да би било неодрживо, ако би то пало на буџет Србије.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари