DER SPIEGEL: Америчке санкције против Русије погађају немачке извозне фирме

АСОЦИЈАЦИЈА ЕВРОПСКОГ БИЗНИСА У МОСКВИ:

НА КРАЈУ ЋЕ ПОСТРАДАТИ И РУСИ И ЕВРОПЉАНИ

  • Подаци Трговинско индустријске коморе СРН показују да се америчке санкције против Русије тичу сваке четврте немачке компаније која има бизнис у иностранству
  • „Одлажу се поруџбине, од њих се потпуно одустаје или их једноставно више нема“ - саоптшио је Der Spiegel генерални директор концерна EagleBurgmann Штефан Фиткау

        ПОСЛЕДИЦЕ економских санкција против Русије које су увеле САД почињу да делују и на Немачку, оценио је недељник Der Spiegel.

        Већ наредног дана након што су уведене санкције, пише Der Spiegel, у руско-немачку спољнотрговинску комору почели су да пристижу телефонски позиви забринутих немачких предузетника, који имају бизнис како у Русији, тако и у САД.

        На основу података Трговинско индустријске коморе СРН, америчке санкције против Русије тичу се сваке четврте немачке компаније која има бизнис у иностранству. Извршни директор Асоцијације европског бизниса у Москви Франк Шауф уверен је да ће „на крају пострадати обе стране: и Руси и Европљани“.

        Концерн EagleBurgmann, који производи компресиону опрему, жали се на смањење пласмана у Русију за читавих 30 одсто.

         „Одлажу се поруџбине, од њих се потпуно одустаје или их једноставно више нема“ - саоптшио је Der Spiegel генерални директор Штефан Фиткау. Пре тога је EagleBurgmann од гасне компаније Новатек добио крупну поруџбину за пројекат на Јамалу; сада је Новатек на америчком санкционом списку.  

        Више десетина немачких фирми сарађује са руским нафтним концерном Роснефт против кога су такође уведене санкције. Тако, на пример, грађевински гигант Bilfinger сервисира објекте компаније Роснефт, којем концерн Siemens испоручује турбине и генераторе у износу од 90 милиона евра.

         „Перспективе за вођење бизниса се свуда погоршавају“ - констатује Der Spiegel.

        Енергетски концерн E.on Русији је испоручио термоелектрана за 9 милијарди евра. Већина се већ налази у експлоатацији, али због погоршаних услова на тржишту приход је нижи од планираног.

        Продаја Volkswagen-ових аутомобила у Русији опала је за 10 одсто у овој години, а Opel-а - за 12 одсто. Из истих разлога је неколико месеци трајао прекид у раду производне линије за монтажу аутомобила Opel Astra у Санкт Петербургу.  

        Институт за економска истраживања у Минхену крајем јуна ове године обавио је истраживање колико на немачка предузећа утичу санкције.

        Испоставило се да се свака трећа анкетирана компанија спрема за негативне последице.

         „Руски клијенти више не траже испоручиоце из Европе. Они се плаше да европска предузећанеће моћи да реализују испоруке због вероватног заоштравања санкција“ - истакао је Урлих Акерман, међународни стручњак немачког Савеза за машиноградњу (VDMA).

        Г. Шимпрага

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари